Arabica ve Robusta Çekirdeklerin Farkları Neler?

Türlü tatlarda ve şekillerde kahve çekirdeği var ama bütün bu farklılıklar iki ana tür altında toplanıyor. Robusta ve Arabica. Peki, temel farklılıkları ne?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Hindistanda yetişen birkaç çekirden dışında Robusta kahve çekirdeği single origin olarak neredeyse yok denecek kadar az piyasaya sunuluyor. Temel sebebi ise, çok sert ve yüksek kafeinli olması. Bu nedenle Robusta kahve çekirdekleri genellikle karışım yani blended kahvelerde yer alıyor.

Robusta Arabica çekirdekleri

Temel farklılıklara gelecek olursak;

Arabica çekirdekleri, daha tatlı, yumuşak içimli, genellikle meyve aromalı bir tat bırakan asiditesi yüksek çekirdekler. Robusta çekirdekleri ise daha sert ve yoğun genelde damakta topraksı bir tat bırakan çekirdeklerdir. Arabica çekirdeklerinin iki katı oranında kafein ihtiva ederler. Espresso için kullanılan ve müthiş kremaya sahip bir kaç Robusta çekirdeği dışında genelde Robusta çekirdekleri lezzet çeşitliliğinin az olması nedeniyle kalite olarak Arabica çekirdeklerden daha düşük seviyede kabul edilirler.

Robusta çekirdeklerinin üretimi Arabica çekirdeklerine göre daha kolaydır, Arabica çekirdeklerine göre daha düşük rakımlarda yetişebilirler, zararlılara ve hava koşullarına karşı daha dayanıklıdırlar. Arabica çekirdeklerine göre daha fazla kahve kirazı meyvesi verdikleri için üretim verimliliği de daha yüksektir.

Robusta çekirdekleri genellikle, doğu yarım küre de yetişirler. Özellikle de Afrika, Endonezya ve Hindistan. Arabica çekirdekleri ise Afrika, Papua Yeni Gine‘nin yanı sıra asıl olarak Güney Amerika’da üretilir. Örneğin Kolombiya sadece Arabica çekirdeği üretmektedir. Fakat bununla birlikte Brezilya ve Hindistan gibi bazı ülkeler ise her iki çekirdeği birden yetiştirip ticaretini yapmaktadırlar.

Robusta kolay üretilen, yüksek kafeinli, yoğun ve sert bir kahve çekirdeği iken değeri Arabica çekirdeklerine göre daha düşüktür. Nedeni ise tamamen duygusal aslında. Amerika’ya gidip süpermarketlerin kendi ürettikleri kahvelerden aldıysanız şu cümleyi kurmuş olma ihtimaliniz çok yüksek “Arkadaş Amerika’da süpermarketten 5 dolara yarım kilo kahve aldım Türkiye’de 100 gramı 20 liraya satılan kahvelere on basar, bak valla diyorum, yeminle…” Valla haklı olabilirsiniz zira robusta çekirdekleri genelde yoğun arabica aromatik çekirdekleri ile harmanlanır bu da harmana yoğun ve damakta kalıcılık kazandırır. Ve doğru oranda harmanlandığında Arabicanın aromasını bastırmayacağı için karşınıza dominant, lezzetli, kalıcı ve yoğun bir kahve çıkar. ilk fincanda bu sizi oldukça mutlu etsede ikiye giderseniz midenizde hafif kımıldanmalara neden olabilir.

Kahve haritası

İş sonuçta dönüp dolaşıp sizin damak tadınızda son buluyor. Ben iki çekirdeğe de sevecen duygular besleyen biri olarak şunu söyleyebilirim, içtiğim zamana, damak tadımın durumuna ve ruhsal durumuma göre kahve tercihim çok değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenledir ki evde farklı çeşitlilikte kahve çekirdekleri bulunduruyorum ve kesinlikle en iyisi budur diyebileceğim bir çeşit olamıyor. Bir Etyopya çekirdeği olan Yirgacheffe ve türevlerinin yeri hep ayrıdır bende, ama canım sert bir kahve istediğinde tercihim kesinlikle Yirga olmuyor. Daha çok Endonezya, Nicaragua Tanzanya tercih ediyorum. Böyle bir anda robusta içeren iyi bir  harmana da hayır demem.

Kahvenin ilk dağıtım noktası Yemen’in Al Mukha limanı (bu limanın adı bizim sitenin adına bile bir şekilde dokunuyor, onu sonra anlatacağım) ve bu Limandan ihraç edilen kahveler Etyopyadan geldiği tahmin edilen yoğun ve dolgun aromalı kahvelerdi. Oysa bize yıllarca Brezilyadan gelen dandirik, yumuşak, düşük kalite Arabica çekirdekleri ile “En Kralından!” Türk kahvesi içirdiler ki onlara söyleyecek bir kaç sözüm var ama o da bir başka yazının konusu olsun.

Amerikalıların dediği gibi, “wake up and smell the coffee”. Bu deyimi Türkçeleştirirsek “uyanın ve etrafınızda dönenlere karşı gözünüzü dört açın”… :)

Arabica ve Robusta Çekirdeklerin Farkları Neler?” yazısında 11 düşünce

  1. Tuncay IŞIK diyor ki:

    Ilk kez bir yazınızı okudum. Çok keyifli ve bilgilendiriciydi. Ukalalık yapmadan da yüksek yoğunlukta bilginin verilebilecegine kanıt gibi. Teşekkürler

  2. Onur diyor ki:

    ne yani bunca yıl kaliteli diye içtiğimiz kahveler aslında dandirik kalitesiz miydi o zaman kaliteli kahve çekirdeğinden kahve içseymişiz ona ne dermişiz:D

  3. Yelda diyor ki:

    Merhaba, arabica ve robusta kahve çekirdeklerinin harmanı olan kahveleri nasıl bulabiliriz? Ben daha çok origin arabica çekirdekleriyle yaptığım kahveleri ekşi bulmaktayım, dediğiniz gibi harman yapıldığında sanırım o ekşilik kaybolup, dolgun ve asiditesi az kahve ortaya çıkıyor, bu tarz harman kahveleri nerede bulabiliriz?

    • Omer Demir diyor ki:

      Yelda Hanım Selamlar,
      Robusta çekirdekleri ucuz çekirdek olduğu için kahve üreticilerinin büyük bölümü harman içeriğinde robusta olduğunu belirtmezler. Ancak %100 arabica olan harmanları büyük oranda da belirtirler.
      Bu durumda robusta içeren harmanı bulabilmek için 2-3 alternatifiniz var.
      1- Doğrudan satıcıya/üreticiye içeriğini sormak
      2- Envanterindeki Arabica çekirdeklerinin en düşüğünün de altında bir fiyata sahip olan harmanı almak. Kuvvetle muhtemel robusta içerdiği için daha ucuzdur
      3- Harmanlardan en az birinde %100 arabica yazıyor ve fakat bazıarında yazmıyorsa yazmayan harmanları almak, ki bunlar da kuvvetle muhtemel robusta içerecektir.
      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir