Kahve Kavurma Profili Tada Nasıl Etki Eder?

Çok kısa ve net kahve kavururken ne tip bir kavurma profili kullandığımızı (yukarıdaki fotograf) ve bunu neden yaptığımızı açıklamaya çalışacağım.

Zincir cafe’lerde genelde her dükkanda kahve tadı aynı olsun diye kavurma profili yukarıda olur, fotoğrafta gördüğünüzden de daha yukarıda hatta bazılarında çekirdeğin yağının artık dışarıya çıktığını görürsünüz. Bu ilk başta iştah açıcı gibi görünse de kahveden biraz anlayan bir kişi bu kahvenin artık kömür seviyesine geldiğini anlar.

Kahve kavurma seviyesi arttıkça da maalesef ki belirginleştirici tatlar ortadan kaybolmaya başlar ve bütün çekirdekler bir noktadan sonra birbirine oldukça fazla yakınsar. Neticede kömür yani karbonun tadını biliriz değil mi? (en azından yaktığımız tostlardan :)

Biz şu ana kadarki kavurmalarımızda iki tip profil kullanıyoruz, ki kavurmalarımızın bir çoğu City diye tabir ettiğimiz orta seviye kavurma profili, (ilk çıtlama sesini biraz geçiyoruz) bir çok çekirdeğin lezzetini bu profil daha fazla ortaya çıkartıyor. Bazı ilginç çekirdekler var ki onları bir üst seviyeye çıkarmadığımızda o çekirdeğin karakteristik lezzeti yeteri kadar belirginleşmiyor.

İşte bu tür çekirdeklerde de kavurma profilimizi City Plus’a çekiyoruz (ilk çıtlama süreci sonları). Yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere bizim City Plus dediğimiz profil deniz kızlı zincirlerin blonde diye tabir ettiği açık profilinden de daha açık aslında.

Çok nadir de olsa bazı çekirdeklerde bir üst seviyeye de çıkmamız gerekebiliyor Full City denen bu bu nokta ise second crack başlamadan önceki bir aralıkta ve doğal olarak renk biraz daha koyu.

Her çekirdek ağırlıklı bu iki profil (hadi 3 diyelim) mi derseniz evet bu profillere oldukça yakın seviyelerde, ama hepsi birebir aynı sürede ve ısıda kavrulmuyor elbette. Her çekirdeğin bize göre kendisini en iyi ifade ettiği noktaya kadar kavrulmasına izin veriyoruz. (Nasıl da faşizan bir cümle oldu bu da yahu, ama siz anladınız beni)

Kahvelerimizi denediğinizde piyasadaki kahvelerden farkını hissedeceksiniz, ve umuyoruz ki beğeneceksiniz.

Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir