Kampta Tatilde Seyahatte Kahve Ekipmanları

Seyahatte kahve sıkıntılı konulardan biri. Sıkça seyahat eden ve kamp hayatını seven kahve tutkunlarının sanırım en büyük problemlerinden biri seyahatte kahve yoksunluğu çekmek veya kötü kahveye mecbur kalma korkusu. Her seyahat öncesi ilk hazırladığım şeylerden biri kahvelerim ve manuel kahve demleme aletim diyebilirim. Bu yazıda size keyfinize hitap edebilecek manuel demleme yöntemlerinden ve özelliklerinden bahsedeceğim. Tabi bütün ekipmanları sadece seyahat için değil aynı zamanda evinizde de manuel demleme keyfini almak isterseniz En basitinden başlayarak ilerleyelim.

Ama önce asgari yeterlilik önemli. Seyahatiniz bir kaç gün sürecekse evde öğüttüğünüz kahveyi hava almayacak şekilde kapatılmış küçük paketlere bölüp yanınıza almak sizin ihtiyacınız karşılar. Ama 3 günden fazle sürecekse mutlaka bir el değirmeni edinmenizi tavsiye ederim. Bunun için Kahve Öğütücü / Kahve Değirmeni İnceleme ve Tavsiyeler yazıma göz atabilirsiniz.

Kampta Tatilde Seyahatte Kahve Varsa Çözüm de Var

Kahveniz var ama diyelim ki hiç bir demleme ekipmanınız yok. endişe etmeyin ihtiyacınız olan sadece bir filtre kağıdı o da yoksa bir tülbent bile yeterli olacaktır. Ağzı orta genişlikte bir bardağa filtre kağıdını (veya 2 kat katladığınız tülbenti) içine kahve konabilecek boşluğu bırakarak geçirip elinizle bardak kenarlarına kıvırıp tutun. Kahvenizi koyun ve sıcak su ekleyerek süzme işlemini gerçekleştirin. Aman bu esnada elinizi yakmamaya dikkat edin. Pek konforlu değil ama kahvesizlikten iyidir değil mi?

Diğer ekipmanlara geçmeden önce 23 Nian’da yayınlanan #CoronaCafe yayınlarımızda bahsettiğimiz pratik kahve demleme yöntemleri yayınımızı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Tatilde Kampta Seyahatte Kahve – French Press

Tatilde Kampta Seyahatte Kahve french press

En basit yöntemlerden biri olan french press kahve keyfinizi her yere götürmenizi sağlıyor. Seyahatleriniz için de en basit demleme yöntemi olarak düşünebilirsiniz. Tek dez avantajı ise genellikle camdan yapılmış olması. Bu taşıma esnasında, bavul içinde vs kırılmaya sebep verebilir, son dönemde çelik hazneli olanlarını da görmek mümkün bunları tercih edebilirsiniz. French Press hazırlamanın incelikleri ile ilgili sevgili Canerin French Press Nasıl Hazırlanır yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Tatilde Seyahatte Kampta Kahve – Pour Over & Hario V60 Dripper

Hario dripper‘ın akrilik plastikten yapılan şeffaf modeli oldukça kullanışlı diyebilirim. Bu modelin seyahatte kahve keyfi yaşarken tek dez avantajı ise kapladığı yer. Bu ihtiyacı gören bazı üreticiler bunun katlanabilir silikon modelini ürettiler (altta).

Kamp Tipi Katlanabilir Silikon Dripper

Bu ürünü yurtdışından daha ucuza alabilirsiniz.

Aşağıda da bir benzerini göreceğiniz üzere bu tip modeller hem filtre kahve zevkinizi yanınızda taşımanıza olanak sağlıyor hem de oldukça az yer kaplıyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bu dripper‘ların kullandığı kağır tipi. Dripper‘ların kullandığı Trapezoid ve tam konik iki ayrı model var konik filtreyi her yerde bulmanız zor olabilir bu nedenle trapezoid filtre kağıdı kullanan modelleri tercih edebilirisiniz. Zorda kaldığınızda trapezoid filtreyi diagonal olarak katladığınızda konik filtre olarak kullanabilirsiniz.

Seyahatte Kampta Tatilde Kahve – AeroPress ve AeroPress Go

Tatilde Kampta Seyahatte Kahve aeropress

AeroPress normalde de çok beğendiğim bir demleme yöntemi ama tek kişilik seyahatler için vazgeçilmez diyebilirim. Hem kullanımı hem de temizliğinin pratik olması öne çıkan özellikleri. Alacağınız el değirmeni de aeropress içine sığan modellerden olursa tadından yenmez. Aerobie firması yakın zamanda aeropress‘in bir de seyahat modelini geliştirdi ebat olarak daha ufak ve tek parça halinde compact şekilde ulaşılan bu ürünün ismi ise AeroPress Go AeroPress ve AeroPress Go detaylarından video da içeren AeroPress ile Nasıl Kahve Yapılır? yazımda bahsetmiştim.

Kampta Seyahatte Tatilde Kahve – Moka Pot ve Brikka

Her ne kadar seyahatte kahve keyfi için ideal bir ekipman gibi görünmese de bence güzel alternatiflerden biri hele ki gideceğiniz yerde bir ocak varsa. Espresso seviyorsanız brikka, americano türevi kahve tüketiyorsanız da moka pot fazlasıyla işinizi görecektir. Alüminyum modellerde zaten yıkarken deterjan kullanmayıp sadece su ile yıkamanız gerektiği için temizlemesi de oldukça kolay ve pratik olacaktır. Tek yeter şart dediğim gibi bir ocak olması. Daha Önce brikka ürününü Brikka İle Nasıl Kahve Yapılır? yazımda bir video ile anlatmıştım, ayrıca moka pot‘u da şu yazımda oldukça detaylı incelemiştim bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Wacaco MiniPresso ve Wacaco NanoPresso

Hayret edilecek güzellikte bir performans sunan bu ürünlerden en bilineni Wacaco MiniPresso. Bu aletle hem pod hem de öğütülmüş çekirdekten kahve hazırlayabiliyorsunuz. 8 bar basınca ulaşması ise bir mucize gibi görünse de buradaki ölçüm ekipman için basıncı gösteriyor. Bunun çıkış basıncı ise 5 bar civarı. Yine de şaşırtıcı güzellikte bir krema ve bir hayli tatminkar espresso tadı almanızı sağlıyor diyebilirim.

Wacaco oldukça satan bu modelindeki dikkat çeken bu basınç konusunu Wacaco NanoPresso modelinde geliştirdi. Hem ürün daha compact bir yapıda hem de kapsül için basıncı 18 bar’a kadar ulaşabiliyor. Tabi bu sizin basma gücünüzle de biraz ilgili ama her halukarda 10+ bar bir çıkış basıncına sahip oluyorsunuz ki bu da gerçek espressoya en yakın tadı almanızı sağlıyor. elbette suyu daha önceden ısıtıp koyduğunuz için standart espresso makinelerindeki gibi90-93 derece arasında bir su ile hazırlamanız pek mümkün değil ama sonuç oldukça tatminkar diyebilirim.

Wacaco PipaMoka

Bu ürün henüz ülkemizde yok ama aşağıdaki link vasıtasıyla Amerika’dan temin edebilirsiniz. Benim oldukça beğendiğim pratik bir yapısı var. Bir termos içerisne yerleştirilmiş mekanizma ile özel kapsülü içine konan kahve yavaş yavaş sıcak su içinden yukarı doğru çevirilerek çıkartılıyor bu esnada ise demleme gerçekleşiyor. Termosu çift katmanlı ve oldukça uzun süre sıcak tutabiliyor. Temizlemesi ve taşıması oldukça pratik.

Aklıma gelen veya piyasaya çıkan yeni ürünler oldukça bu yazıya eklemeye devam edeceğim. Sorularınız olursa hep olduğu gibi yorum bölümünü yakından takip edip en hızlı şekildecevaplamaya çalışıyorum.

Kahve, tüm hakları yaşlı haline ait olan KENDİ zamanını çalmanın yegane yoludur.

Terry Pratchett, Thud!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir