Kahve Öğütücü / Kahve Değirmeni İnceleme ve Tavsiyeler

Kahve öğütücü / kahve değirmeni seçmek oldukça zor işlerden biri dediğimde kahve işine merak salmayan kişiler tuhaf tuhaf bakıyor yüzüme. Öyle ya alt tarafı bir öğütücü işte (!), babaannem de vardı elinde gır gır gır öğütürdü Türk Kahvesini. Binlerce lira mı verilirmiş canım diye düşünür insanların çoğu.

Kısmen de haklılar. Bir ürüne fiyat biçebilmeniz için o ürünün bunu hak edip etmediğinden emin olmanız gerekir. Bundan emin olmak için de ürünler hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmanız gerekir. Ve en önemlisi o ürüne karşı bir ihtiyacın olması gerekir. Bu ihtiyacın önem derecesi ise sizin kahve merakınız ve yaratıcılığınızla ilgili.

Kahve Öğütücü ve Değirmen Seçimi

Eğer kahve merakınız yeni oluştuysa veya daha sonra devam edip etmeyeceğinizden emin değilseniz (ki devam etmeyene hiç rastlamadım), ya da bütçeniz oldukça sınırlıysa düşük rakamlı fiyatının ederi ürünlerden başlamanızı tavsiye ederim. Zaman içinde tecrübeniz ve bilginiz arttıkça makinenizden vazgeçmeniz daha kolay olur, yenisini daha bilinçli şekilde alırsınız.

Bu yazı sayfalardan oluşmaktadır. Sayfa altında diğer sayfaların rakamlarına tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz…

Son bir iki yıl içinde yaşadığımız kur dalgalanmaları bir çok ürünün TL fiyatını da dalgalandırdı. Erken stok ürünler fiyatlar arttığında çok ucuza bulunabilirken, kurun yüksek olduğu dönemde getirilen ürünler ise ederinin üstüne çıktı.

MOKAPOTA SHOP - DİKKAT ÇEKENLER


Bu dalgalanmalar devam ettiği sürece fiyatının ederi mi değil mi değerlendirmesi zaman içinde anlamını da yitiriyor. Yazının faydasının sürekli olabilmesi için fiyattan önce ürünün özellikleri, kalitesi ve yorumlarına öncelik vereceğim.

Türk kahvesi öğütmek istiyorsanız size fayda maliyet açısında el tipi değirmenler tavsiye ederim. Zira ev tipi elektrikli değirmenler maalesef Türk Kahvesi için gereken pudra kıvamı dediğimiz inceliğe inemiyor. Profesyonel öğütücülerde ise taşlı modeller ancak bu seviyelere inebiliyor ki onlar da hem evde kullanım için uygun değil hem de fiyatları oldukça yüksek.

Türk Kahvesi değirmenlerini dışarıda bırakırsak piyasadaki öğütücülere baktığımızda, 3 Temel grupta sınıflandırabiliriz.

Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…

Kahve Öğütücü Çeşitleri

  • El tipi kahve öğütücüleri,
  • Giriş seviyesi elektrikli kahve öğütücüleri,
  • Yarı profesyonel/ profesyonel kahve öğütücüleri.

Bu yazıda piyasada en çok karşınıza çıkabilecek ve Türkiye’de olmayan ama ihtiyacınız daha düşük maliyete karşılamanızı sağlayacak yurt dışında satılan ürünleri incelemeye gayret edeceğim.

Herhangi bir öğütücü ile ilgili sormak istedikleriniz olursa hep olduğu gibi yorum bölümünde bu sorularınızı iletirseniz en hızlı şekilde yanıtlamaya gayret ederim. Katkılarınız, sizin gibi arayışta olan kişiler için de oldukça önemli.

Öğütücülere geçmeden bilmeniz gerekli olan bir iki kavramdan bahsedeyim.

Kahve Öğütücü Dişli Tipleri

Piyasada kahve öğütücüsü olarak adlandırılan ürünler üç tipte parçalayıcı barındırıyor.

  1. Bıçaklı
  2. Konik Dişli (Conical Burr)
  3. Düz Dişli (Flat Burr)

Bu yazıda bıçaklı (rondo mantığı ile çalışan) bir öğütücü bulamayacaksınız zaten bu tip öğütücülere kahve öğütücüsü denmesi de yanlış. Ne kalınlık ayarı yapabilirsiniz ne de öğütülen parçalar tutarlı büyüklükte olur. Bu nedenle en başta ucuz diye bu ürünlere yönelip paranızı çöpe atmayın lütfen.

Kahve Öğütücüsünde Konik ve Düz Dişli Farkı

Konik dişlide kahve yerçekiminden faydalanılarak dişliler arasına sıkıştırılır ve iç ve dış dişli yükseklik ayarıyla birbirine yakınlaştırılıp incelik ayarı sağlanır. Düz dişlide ise ise merkez kaç kuvveti etkisi ile çekirdekler alt ve üst diş arasına itilir ve bu iki dişli birbirine yaklaştırılıp uzaklaştırılarak incelik ayarı sağlanır.

Flat Burr vs Conical Burr
Konik Dişli Düz Dişli

Hangisi tercih edilmeli derseniz açıkçası bunun net bir cevabı yok. Ev tipi makinelerde de endüstriyel makinelerde de iki tip dişli de kullanılıyor. Kahve geek’lerine bakarsanız çılgınca ikisini de savunan kişiler görebilirsiniz.

Bunların yanı sıra dişli ile çekirdek uyumunun önemli olduğunu söyleyenler de var ancak bunların hiçbirinin ispatlanmış bir etkisi yok. Ama bir çoğunun ortak noktası düz dişlinin kahvedeki odunsu, fındıksı (kuruyemiş) tatlarını ortaya çıkardığı yönünde. Bu nedenle Afrika kahveleri düz dişlide öğütülmeli diyenler bile mevcut.

Konik dişli sisteminin ise temizliği ve bakımı çok daha pratik. Ana göbeği elle çıkartıp fırçayla temizlemek yeterli. Düz dişlide ise genelde üst parça sabit tutulduğu için makinenin üst bölümün söküp tornavida ile sabit dişliyi çıkartıp ancak temizlik yapılabiliyor. Bazı modellerde üst parçanın konik dişlilerde olduğu gibi çıkabilir olduğunu görüyoruz bunları temizlemek elbette daha kolay.

Düz dişlinin bir dezavantajı ise kahve çekirdeklerinin merkez kaç kuvvetiyle dişliler arasına itilebilmesi için devrin yüksek olması gerekliliği bu hem daha yüksek bir çalışma sesi oluşturuyor hem de uzun süre kullanımda daha çabuk ısınma yapabiliyor. Kullanırken çok miktarda kahve öğütülecekse arada bir durup dişlilerin soğumasını beklemekte fayda var.


Manuel Kahve Öğütücüleri

Düşük maliyetle evde kahve öğütmenizi sağlayan bu tip ürünler bütçe ve zevk ile doğrudan ilgili. Öte yandan öğütme işlemini çok hızlı yapmadığınız taktirde öğütülen kahveyi de ısıtmadığı için lezzete az da olsa pozitif bir katkısı var. Alternatiflere bir bakalım


Sözen Kahve Değirmeni

Sözen vb. Otantik Kahve Değirmeni

En düşük maliyetli ve fakat güç sarf ederek evde kahve öğütebileceğiniz ve hatta Türk kahvesi dahi öğütebileceğiniz öğütme aletleri bunlar. Resimlerde gördüğünüz gibi el model ve çekmeceli versiyonları vs var ama bana her zaman süs gibi geldiler. Zira çekmeceli versiyonda kahve öğütmek meşakkatli ve öğütülen kahve haznenin içine kaçıyor ve kullanımı pek de kolay değil. El tipi olanların ise özellikle çevirme kolu ve tutma başlığı çok kısa ve olduğu için hem harcadığınız güç artıyor hem de kullanılan metal ısınınca elinizde çok da hoş olmayan bir metal kokusu bırakıyor. İncelik ayarı ise oldukça uğraştırıcı. Bu nedenle bu tip ürünleri tavsiye etmiyorum.

Çekmeceli Manuel Kahve Değirmeni

Böyle bir ürün düşünüyorsanız yeni nesil versiyonlarına bakın derim. Bunlar çok maliyetli olmamakla beraber seramik öğütme parçası ve paslanmaz çelik dış yüzeyle üretiliyor. Çevirme kolu uzun ve tutma bölümü de büyük olduğu için harcadığınız güç ciddi oranda azalıyor. Tük kahvesi dahi öğütebileceğiniz bu ürünler bir-iki kişilik kahve öğütecekseniz en düşük maliyete bu işe başlamanızı sağlayacaktır. Amerika’dan kargo dahil 20-22 dolar arası bir fiyata temin etmek mümkün.

Benim denemek için satın aldığım ve oldukça memnun kaldığım ürünün stokları maalesef bitti ama alttaki ürün için onun daha geliştirilmiş modeli diyebilirim. Kendime aldığımdan oldukça memnun kalmıştım düşük maliyetli kullanımı ve temizliği oldukça kolay bir el değirmeniydi.


Tchibo Manuel Kahve Değirmeni

Tchibo Manuel Kahve Değirmeni fiyat performans tarafında oldukça dikkat çekici. Temel bir öğütücüden beklediğimiz seramik dişli, kolay incelik ayarı, click ile incelik ayarlama sayısı belirleyebilme gibi özellikleri barındırıyor. Akrilik cam hazneye sahip olması da ayrı bir pozitif tarafı. Bu değirmene çok yakın bir dizayna sahip farklı bir öğütücü ise ek olarak ölçü kaşığı hazne kapağı ve biraz daha yüksek bir yapıyla geliyor. Aralarında fiyat farkı olsa da öğütme performansları hemen hemen aynı bu nedenle gözünüze şık görüneni tercih edin derim.


Arzum Okka Beangourmet Türk Kahvesi Değirmeni

Arzum Okka Beangourmet Türk Kahvesi Değirmeni

Arzumun bu ürünü daha çok Hario’yu andırıyor ancak neden plastik ve neden içi görünmeyen koyu kahve rengi bir renkte anlayabilmiş değilim. Yukarıda bahsettiğim ürünle aynı performansa ve fakat 3 katı kadar bir fiyata sahip. Hatta Hario’yu yurt dışından getirdiğinizde bu üründen daha ucuza bile gelebiliyor. Açıkçası yerli malı etiketi basıp bu kalitede bir ürüne bu kadar yüksek fiyat basılmasını anlamlandıramıyorum. Benim kişisel tercihlerim arasında olmayacak bir ürün ama markayı seviyor ve fayda maliyet kriteri sizin için çok önemli değilse deneyebilirsiniz.


Hario Skerton Seramik Kahve Değirmeni & Hario Smart G Kahve Öğütücüsü

Hario Skerton Seramik Kahve Değirmeni & Hario Smart G

İki değirmen de el değirmenleri arasında “yeni nesil” değirmen kavramını oluşturmuş ürünler. Gerek uzun kolçaklı olması, gerek öğütme ve incelik ayarlama kolaylığı işi oldukça kolaylaştırıyor. Malzeme kalitesi ve dayanıklılık da işin içine girdiğinde uzun soluklu güzel bir değirmen almış oluyorsunuz. Elbette her kahve öğütme öncesi kol kaslarınız biraz çalışıyor. Olsun ben üşenmem yaparım derseniz bu segmentte kalite olarak üst noktada olan ürünler olduklarını söyleyebilirim. Marka değerinin de fiyata eklendiğini göz ardı etmeyin.


Comandante C40 Nitro Blade Kahve Öğütücüsü

Comandante C40 Nitro Blade

El değirmeni serisinin Amiral gemisi bu ürün nitro blade denilen konik dişli barındırıyor. Özel alaşım bir çelikten kendine özgü bir diş yapısı ile üretilen bu ürün diğer değirmenlere kıyasla oldukça yüksek fiyatlı ancak bir o kadar uzun ömürlü, güvenilir ve kolay ayarlı.

İncelik ayarı için üstünde bir işaretleyici olmasa da en sıkı hale getirip her click 1 sayılarak öğütme büyüklüğü belirleniyor. Bu ürünü kullanan herkes aynı yöntemi kullandığı için de bu konuda bilgi ve tecrübeye erişmek oldukça kolay.

Ahşap dış dizaynı birlikte gelen biri saklama kavanozu da olan cam hazneleri ve her şeyden öte kullanım ve ayar kolaylığı ile aldığınızda kesinlikle mutsuz olmayacağınız bir el değirmeni. Üstelik şık dizayn bir paketleme ile elinize geliyor ki gerçekten aldığınız ürünün kalitesini kutusundan bile hissedebiliyorsunuz. Ama ürün fiyatı nedeniyle fiyat performansta diğer ürünlere göre elbette iyi bir noktada değil.


Bu yazı sayfalardan oluşmaktadır. Sayfa altında diğer sayfaların rakamlarına tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz…

  1. Aydın Şölen diyor ki:

    Merhaba Ömer bey. Web siteniz çok güzel, emeğinize sağlık
    Benim danışmak istediğim iki konu var. Günlük kahve tüketimimde filtre kahve ve zaman zaman mokapot da olmasına rağmen iyi espresso kahvenin keyfini hiç bir şeye değişmem. Espresso bazlı sütlü kahveleri pek tüketmiyorum, ancak çocuklar isterse ara sıra ama sade kahve ve espresso önceliğim. Elimde bıçaklı bir kahve öğütücü var ama mutlaka iyi bir öğütücü almak istiyorum. Birinci sorum öğütücü ile ilgili. Breville SCG600 sizin de önerdiğiniz makinalardan ve almayı da düşünüyorum. Ancak Tchibo sitesinde yeni bir kahve öğütücü satışa sunmuş. Eski makinalarından farklı. Hem kademeli incelik ayarı hem de tartı özelliği mevcut ve gram yada süre olarak da istediğiniz kahve miktarını ayarlayabildiğini söylüyor. Fiyatı da oldukça cazip. Eğer bir fırsatınız olur da inceleyebilirseniz görüşlerinizi beklerim. İkinci sorum da elimde Krups xp3208 opio epresso makinası var. 54mmlik portafiltreye sahip. Halen köpüğü bol espresso yapıyor olsam da klasik epresso kreması gibi ipeksi değil. İyi bir öğütücü alırsam bu makina ile iyi espresso yapabilir miyim? Yada gene takipte olduğum Breville BES810 sahip olduğum Krups’tan daha ileri midir, değiştirmeye değer mi? Yoksa bir süre daha elimdekini kullanıp ileride daha üst seviye bir makina mı almalıyım? Teşekkür ediyorum

    • Omer Demir diyor ki:

      Aydın Bey Merhaba,
      İkinci soru ile başlayayım o daha kolay, breville ürünleri kaliteli ve güzel ürünler ancak bir çoğu da maalesef 54 mm portafiltre kullanıyor. Dolayısıyla elinizdeki makine ile aynı boyutlara sahip. Devir ekonomi devri bu nedenle eğer bir upgrade düşünüyorsanız burada öncelikli 58mm portafiltreli ürünlere odaklanmanızı tavsiye edebilirim. O topa şu an giremem derseniz makinenize uygun bir bottomless portafiltre ve basınçsız sepet ikilisi bir süre daha bu masraf kapısını keyifli bir şekilde ertelemenizi sağlayabilir :)
      Tchibo kendi üretimlerinde oldukça titiz davranan bir marka. Üretimi elbette Çin’de yaptırıyor ama ciddi kalite kontrolleri ve yaptırımları var. Ancak tamir gerekli olduğu durumlarda tchibo müşteri odaklı bir marka olsa da süreç biraz uzayabiliyor. Onun dışında fiyat performans tarafına odaklandığını da bilmek gerek bu nedenle dış yüzey ve malzeme kalitesinden çok fazla şey beklememk gerek. Zaman içinde bu biraz rahatsız edici olabiliyor. Bu öğütücüyü birebir denemedim. Ama size tavsiyem tchibo müşteri hizmetleri ile konuşup deneyebileceğiniz bir mağzada kendiniz görün. Öğütme performansında iki konu çok kıymetli 1- gerektiğinde espresso inceliğinin de altına inebilmesi. Bazı çekirdekler, ve basınçsız sepetler bunu gerektirebiliyor 2-Öğütme parça tutarlılığı bunları gözlemleyerek karar verebilirsiniz.
      Bu arada ürün yerleştirme de yapayım :)) Espresso tutkunuz güçlüyse bizim hazırladığımız Splash Espresso Blend’e de bir şans vermenizi tavsiye ederim. Oldukça güzel dönüşler alıyoruz.. https://mokapota.com/shop/kahveler/blend-kahve/splash-espresso-blend
      Sevgiler

      • Aydın Şölen diyor ki:

        Ömer bey hızlı ve samimi yorumunuz için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. İyi bir öğütücü alır almaz tavsiye ettiğiniz kahveyi de mutlaka deneyimleyeceğim. Sağlıcakla kalın

  2. Elif diyor ki:

    Merhaba, sizin bu yazınızı okuduktan ve soruma aldığım detaylı yanıttan sonra Breville Sage kahve değirmeni aldım, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Ben filtre kahve makinem için 50’de çekiyordum. Şimdi V60’a geçtim. V60’ın öğütme boyuna 40-45 diyen var 30, 20 bile gördüm ama normal filtre kahve makinesindeki gibi 50’de çeken de gördüm. Kafam biraz karıştı. Bu konuda sizin öneriniz nedir?
    İç ayar 6 iken dış ayarı kaç önerirsiniz?

    • Omer Demir diyor ki:

      Elif Hanım Merhaba,
      Öğütücünüz hayırlı olsun güzel günlerde kullanın. Öğütme inceliği aslında kullandığınız çekirdek, makineniz ve sizin damak tadınızla çok bağlantılı. Şu yazıma En Lezzetli Kahve Demleme Nasıl Yapılır?bir göz atmanızı öneririm orada bunlara dair ip uçları bulacaksınız.
      Ben de evde aynı öğütücüyü kullanıyorum ve iç ayarı french press için de öğütebilmek amacıyla 6 da tutuyorum. Benim tanımadığım bir çekirdekte ilk başladığım default ayarlarım şu şekilde.
      FrenchPress 60
      Filtre Kahve Makinesi 50
      Pour Over 42
      Moka Pot ve Aero Press 18
      Espresso Basınçlı Sepet 8-9
      Espresso Basınçsız Sepet 4
      Sevgiler

  3. Tuğçe diyor ki:

    Merhabalar ben melitta molino öğütücü almayı düşünüyorum, Elektrolüx espresso makinem var başlangıç seviyesi olan model. Bütçemin çok yüksek olmadığını söylemeliyim espresso ve filtre kahve için öğütün yapacağım. Nasıl bi karar sizce yoksa para mı biriktirmeli

    • Omer Demir diyor ki:

      Tuğçe Hanım Merhabalar,
      Bu ve benzeri düşük segment öğütücülerin Espresso öğütmek için doğru bir seçim olmadığını düşünüyorum. Espresso makineniz giriş seviyesi ve basınçlı bir portafiltre kullanıyor. O nedenle aldığınızda espresso yapar mısınız yaparsınız ama gerçekten bir espresso lezzeti alır mısınız işte ona bir şey diyemem. Elbette ben bununla espresso da yapıyorum diyenler çıkacaktır ama espresso da çekirdeğin makinenizle uyumuna göre bir öğütme ince ayarı yapmak gerekir. Bu modellerde incelikler arası çok geniş ve bu ayarı yapmak mümkün değil, kaldı ki en ince ayarda bile espresso için sıkıntılı olduğuna dair bir çok yorum var. Filtre kahve, moka pot, aeropress, pour over frenchpress vb için sorunsuz kullanırsınız.
      Sevgiler


  4. Haluk Akışık diyor ki:

    Merhaba Ömer bey,
    İyi dilekleriniz ve nezaketiniz için tekrar teşekkür ediyorum, kahve konusunda çok yararlı bilgiler veriyorsunuz, iyi ki varsınız.
    Sevgiler,


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!