Kapsül Kahve Makinesi Almamanız İçin 10 Neden

Kapsül Kahve Makinesi bir çok kahveseverin biraz da kolayına geliyor. Peki kapsül kahve makinesi almak doğru seçim mi? Hiç de değil. Kapsül Kahve Makinesi satın alma düşünceniz varsa bu yazıyı mutlaka okuyun. Ola ki almış bulundunuz yine de okuyun.

1- Kapsül Kahve Makinesi ve Plastik Kullanımı

Kapsül Kahve Makinesi Plastik Kullanımı


İlk ve en önemli neden. Her bardakta tüketilen en az 1 kapsül kahve ve dünyadaki kapsül tüketimini düşünürseniz ciddi bir karbon ayak izi bıraktığımızı fark edersiniz. Üstelik 90 derece su kahveyle bir plastik içinde buluşuyor bunun şüphesiz lezzete etkisi de olacaktır. Kullanmamanız için her kapsülden 25 kuruş alınması mı gerek canım illa :)

2- Kapsül Kahve Makinesi ile Özgürlüğünüzü Kısıtlamayın

Kapsül Kahve Makinesi aldığınızda genelde o markanın ürettiği kahvelere mecbur kalırsınız. Gidip 3. nesil bir kahveciden 3-5 gün önce kavrulmuş mis gibi bir kahve almak yerine en az 3-5 ay önce kavrulmuş ve öğütülmüş kahve içersiniz

3- Kapsül Kahve Kavurma Derecesi Gereksiz Yüksek

Kapsülleri genellikle büyük ticari kahve markaları üretiyor. Ve bu markalar her kapsülde aynı tadı sunma vaadinde bulunuyorlar. Kahvede tadı benzeştirmenin yolu ise onu yakmaktan geçiyor. Bu kadar çok kahve tek bir çiftlikten toplanmayacağına göre birbirinden farklı tip ve aromadaki kahveler gereğinden fazla kavrularak benzer tat yakalanıyor. Siz her kapsülde aynı tadı alıyorum deseniz de o tat genelde tat değil peşinen söyleyeyim

4- Kapsül Kahve = Önceden Öğütülmüş Kahve

Güzel bir kahvenin demlenirken çıkardığı kokudan çok ilk öğütüldüğündeki koku beni benden alır götürür. Ama kapsül kahvede bu olmaz çünkü üretim tarihinde sıkıca paketlenmiştir. Tek aldığınız koku hafifçe gelen demlenme kokusudur. Dolayısıyla ne kadar iyi paketlenirse paketlensin 3-5 ay önce öğütülen kahve ilk öğütüldüğü tadı vermez.

5- Kapsül Kahve Makinesi Cebinizi Yakabilir

Basit bir hesap yapalım. Bugün itibariyle 3. Nesil bir kahveciden alacağınız bir paket nefis kahvenin 250 gramı yaklaşık 45 lira. Ticari markaların ürettiği kapsül kahvelerin 10’lu fiyatı ise 22,50 TL her bir kapsül 7 gram kahve içerdiğine göre 250 gram kapsül kahve almak isterseniz ödeyeceğiniz miktar yaklaşık 80 lira. Üstelik içtiğiniz kahvenin profili de cabası. Açıkçası kahveye değil kapsüle para veriyorsunuz sanki.

6- Kapsül Kahvenin Kahve Menşei

İşinin erbabı 3.Nesil bir kahveciden gidip nitelikli kahve satın aldığınızda üstünde bölge, çiftlik, tip, tadım notları, işlenme yöntemi vb bir çok bilgiye ulaşırsınız. Oysa kapsül kahvenin bırakın hangi çiftlikten geldiği ve tipinin ne olduğunu ülkesini bilirseniz şükredin.

7- Dışarıdaki Tadı Evde Bulamamak

Nitelikli kahve üreten bir kavurucuya gittiğinizde, orada içtiğiniz kahvenin tadı damağınızda kalır. Beğenir bir paket alıp eve gelirsiniz. usulüne uygun demlerseniz hemen hemen aynı tadı alırsınız. Hemen hemen dedim zira, aldığınız tadın bulunduğunuz ortam ve ambiyansla doğrudan ilişkisi var. Ama kapsül kahve öyle mi ya. Her dışarıda içtiğiniz kahve size bir anı bırakır sanki. Evde aynısını yaşayamayacağınız için bu aslında iyi bir şey de olabilir sanki. Bilmem?. (Düşünen adam emojisi)

8- Kapsül Kahve Makinesi ile Kahvenizi Özelleştiremezsiniz

Kahve kapsülü içinde 7 gram kahve vardır. Mesela ben espressomu 8 ya da 9 gramdan yapacağım diyemezsiniz. Bu çok yavaş akıyor, biraz daha kalın öğüteyim, farklı bir tat alayım da diyemezsiniz. açıkçası kahvenizi keyfinize göre özelleştiremezsiniz. Hatta bunun ne demek olduğunu bile anlamakta sıkıntı çekiyor olabilirsiniz.

9-Kapsül Kahve Makinesi ile Misafirinize Kahveyi Siz Hazırlamazsınız

Evde öğütücünüz ve kahve makineniz varsa, misafiriniz geldiğinde ona kendi ellerinizle lezzetli bir kahve hazırlarsınız. Öğütme inceliğini kahve miktarını, su miktarını siz belirlersiniz. Ama kapsül kahve makinesi öyle değildir. Atarsın kapsülü verir sana kahveyi. Misafire özel hazırlanan kahve de zaten budur değil mi (!)

Onuncu maddeyi sizlerden gelecek güzel nedenlere ayırdım. Lütfen siz de fikrinizi yorum bölümünde yazın

BONUS

İyi de aldık bir kere kapsül kahve makinesi, tamam şimdi pişmanız da ne yapalım bunu çöpe mi atalım?

İşte bu hatayı yaptığınızı fark ettiyseniz doldurulmaya hazır kahve kapsülleri sizin imdadınıza yetişiyor. Zaten doldurulabilir kapsül üretmek başlı başına ayrı bir sektör haline geldi bile. Şu linkten ucuza satın alabilirsiniz. Zararın neresinden dönerseniz kardır. #StopLoss

Sevgiler

Kapsül Kahve Makinesi Almamanız İçin 10 Neden” yazısında 6 düşünce

  1. Fahrettin diyor ki:

    Merhaba. Kapsül Kahve makinası alsam mı almasam mı diye düşünüp duruyordum. Bir yandan heves ediyorum bir yandan çok mu önemli kapsüllerlemi uğraşacağım diyordum. Yazınızı okudum, sanırım almamak daha iyi. Başka tür kahve makinaları düşüneyim filtre vs. gibi.. Teşekkür ederim.

      • Sercan diyor ki:

        Merhaba, philips tam otomatik kahve makinesi aldım ama kahve forumlarında tavsiye edilen yeni kavrulmuş nitekli çekirdeklerden tutun marketlerdeki envayi çeşit çekirdeğe kadar denedim ancak asla starbucksdaki tada %10 bile yaklaşamadım. Aldığım hiç bir çekirdekde kahve tadı gelmiyor. Farklı notalar, farklı kavurma, farklı rakım her bir şeyi denediğimi düşünüyorum ama kafamdaki kahve tadı olmuyor. Kahveden anladığım söylemiyorum ama kendi damak tadımı yakalayamıyorum evde. Sadece mehmetefendi filitre kahvesini küçük paket olanından, yeni tarihlisini bulabilirsem french press ile istediğim olmasada kahveye benzer bir tat yakalayabiliyorum oda her zaman değil. Onunu dışında bir tavsiyeniz varmıdır? Opetlerde starbucks makinesi var. O makineden orta kavrulmuş çekirdekden latte aldığımda da çok seviyorum.

        • Omer Demir diyor ki:

          Sercan Bey Selamlar,
          Sizin damak tadınızın koyu kavrulmuş kahvelerle arası daha iyi gibi görünüyor. SBX çekirdeklerini deneyin o halde, onları da beğenmezseniz makine ayarlarınızda bir eksiklik olabilir, daha fazla kahve kullanın ve daha ince öğütün.
          Sevgiler

  2. Meryem diyor ki:

    Bu yazdıklarınızı tamamen bilgi yetersizliğinize veriyorum.kahve tadını öğütülme boyutu ile ayarlayamazsınız sadece daha ince yada daha büyük öğütme ile kahve sertliği ile oynamış olursunuz. Kapsül kahve makinelerinde milim ayarı yapabiliyorsunuz makinesine göre bu değişir.sizin öğütücü kahvelerde 8 gram yada 9 gram istersem alabiliyorum dediğiniz olay ise Makineler 9 gram öğütme yapar milim ayarını en üst seviyeye de getirseniz aynı öğütme sadece sulandırmış olursunuz.istediginizi yapabilen makine bildiğim kadarı ile sadece Siemens iq700 modelinde mevcut.Lezzet farklılığı istiyorsanız da birçok değişik aroma da kahve mevcut. Sertlik ayarında ise kapsüllerin sertlik numaraları vardır 4-13 arası. Plastik olayına gelir isek adını vermiycem aliminyum kapsüller mevcut. Ama makinelerde kahvenin geçtiği alanlar bütün makinelerde aynı olmak üzere plastik aksandir. başka malzeme zaten kullanamazsınız.

    • Omer Demir diyor ki:

      Meryem Hanım Selamlar,
      İlk cümlenize üzülerek başladım okumaya, keşke önce nişan alıp sonra ateş etseydiniz :( Bilgim size yetersiz gelmiş olabilir, bunun bir yanlış anlamaya dayandığını tahmin ediyorum ama en azından kendi adıma diyebileceğim şey, son 7 yıldır hem Türkiye’de hem de yurt dışında kahve üreticileri ve Kahve makinesi üreticilerine danışmanlık verdiğim.

      Cümlelerinizden kapsül kahve makinesi ile bean to cup diye adlandırılan tam otomatik kahve makinelerini karştırdığınızı ve kahveye olan tutkunuzu da katık edip üstüme yürüdüğünüzü düşünüyorum:)) Bu nedenle öncelikle tam otomatik kahve makinelerini incelediğim yazımı paylaşayım sizinle. Yazıya şu linkten ( https://mokapota.com/kahve/ev-kucuk-isletmeler-icin-tam-otomatik-kahve-makinesi-tavsiyeleri/2066 ) erişebilirsiniz, bu size yön verici olabilir.

      Sertlik terimini nasıl bir tanımla kullandığınızı bilmiyorum ancak öğütme kalınlığı ve inceliği lezzete ciddi etki eden bir parametre. Sertlik tanımı ise biraz karışık, bu zaman zaman gövde ile karıştırılır, zaman zaman kafein oranıyla, çoğu zaman da kavurma derecesiyle. Ancak genel tabirle birim su içerisindeki kahve özü miktarı, kahvenin gövdesi, varyant kafein değeri ve kavurma derecesinin bileşkesidir diyebilirim. Su içindeki birim kahve özütü dediğimizde incelik burada karşımıza çıkıyor. Öğütme ne kadar ince ise suya nüfuz etme o kadar hızlı oluyor. Bu da doğal olarak kahve özü miktarını etkilediği için lezzete ve sertlik tanımına etki ediyor. Bazen benim de daha önceleri sıkça düştüğüm Dunning kruger sendromu da buna neden olabilir ama benim geçmişimin konumuzla ilgisi yok tabi :)

      Kapsül kahve makinelerinde milim ayarı yapabiliyorsunuz derken hangi ayardan bahsettiğinizi inanın ki anlamadım. Tahminimce tam otomatik kahve makinelerinin öğütme inceliği ayarından bahsediyorsunuz. netleştiriseniz daha açıklayıcı olabilirim. Kapsül kahve makinesi tarafında ise kahve zaten önceden öğütülmüş kahvedir bir incelik ayarı olamaz. Kapsül kahve makinesinde yapılabilecek ayar su miktarı ayarıdır. Bu da sertlik tanımına etki eder.

      Siemens iq700 modelini örnek vermişsiniz bunun yazım hatası olduğunu düşünüyorum zira iq modelleri elektrik süpürgesinde ve çamaşır makinesinde mevcut. EQ700 bahsettiğiniz muhtemelen ki bunu görünce kapsül kahve makinesi ile tam otomatik makineyi karıştırdığınıza giderek daha fazla inanmaya başlıyorum.

      Kapsüllerdeki sertlik ayarı dediğiniz intensity diye adlandırılan nespresso kapsüllerinin tat sınıflandırmasını sağlayan kendine özgü bir tadım skalası. Bu da yukarıda belirttiğim gibi kapsül içindeki robusta çekirdeğinin miktarı, kahvenin kavrulma derecesi ve o kahvenin gövde yoğunluğu ile bir bileşke. Açıkçası damakta hisedilen. Ancak benim bahsettiğim manuel espresso makinelerinde tamamen aynı çekirdekten, sınırsız varyasyonda kahve elde edebilme özgürlüğünüz. Öğütme inceliği, kahve miktarı, tamperleme newton değeri, pre infusion süresi ve basıncı, shot süresi, shot miktarı, basınç ayarı değerlerini manuel belirleyebiliyor olmak size bu özgürlüğü sağlıyor.

      Plastik konusunda ise büyük ölçüde haklısınız zaten ben de aynı şeyi bir çok soruya cevabımda belirtiyorum. Makineler arasında plastik içermeyen yok denecek kadar az. En kötü grup başlığında kauçuk ya da conta silikon olarak tanışıyoruz plastikle, zaten bu evimizin musluklarında da mevcut… Ancak bu makinelerde kahve yaptıktan sonra çöp kutusuna bir plastik atık göndermiyoruz. Ama kapsül makinelerinde kapsülün işi bitince çöpe gidiyor. Bu da doğaya bıraktığımız bir leke. Alüminyum dediğiniz kapsüller de kutu kola tenekeleri ve karton bardaklar gibi, maalesef onların iç yüzeyleri de plastik kaplı… Tekrar doldurulabilir paslanmaz çelik kapsüller var ki bu da benim zaten kapsül kahve makinesi almış bir kişiye çözüm olarak önerdiğim bir ürün.

      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir