Espresso Makinesi seçimi oldukça sıkıntılı bir konu, özellikle de ilk defa alacaksanız. İlk makineyi alırken insanın aklında türlü türlü sorular oluyor. Espresso’ya merak saldım ama acaba sonrasında kullanır mıyım? Sabah evden kahve içip çıkayım diyorum ama üşenir miyim? Becerebilir miyim? Hangisini alsam ki fiyatlar da çok çeşitli? En ucuzunu alsam hemen bozulur mu? Ne özellikler olmalı? Fiyat Performansta en iyi espresso makinesi hangisi? vs. vs. vs.
Eğer espresso ve türevi içecekleri (latte, Cappuccino vs.) seviyorsanız, kahvenizi veya sütünüzü kendinize göre özelleştirmek istiyorsanız manuel bir espresso makinesi sizin ihtiyacınız. Kahve hafife alınmayacak bir içecektir bu nedenle benim de tavsiyem manuel makinelerden yana olacaktır. Ama bu kadar uğraşamam, zaten starbucksta bile otomatik makineyle yapıyorlar diyorsanız Otomatik Makinelerle ilgili alttaki yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bu tip makineler biraz daha maliyetli olmakla beraber, size zaman kazandırdığı ve her seferinde seçtiğiniz çekirdekle standart bir lezzet sağladığı için tercih edilebilir.
Manuel makinelerde tamperleme, kullanılan kahvenin gramajı, hazırlanan kahvenin miktarı, süt köpürtme işlemi tamamen özelleştirilebildiği için aynı çekirdekle farklı lezzetler keşfetmek tamamen size kalıyor. Aşağıda giriş seviyesinden başlayarak Türkiye piyasasında erişebileceğiniz kahve makinelerini incelemeye çalıştım. Aşağıda olmayan bir makine marakınızı cezbettiyse lütfen yorum bölümünde belirtin onu da incelemeye dahil ederim veya direkt yorum bölümünde fikrimi beyan ederim.
Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…
Sinbonun giriş seviyesi bir ürünü ancak üreticinin kendi sitesinde dahi ürün portföyünde yer almıyor. Sadece single shot espresso yapması, fincan yüksekliğinin alçak olması, malzeme kalitesinin yüksek olmaması ve bunlara rağmen bence yüksek fiyatı ürünün dez avantajları. Üreticisinin bile kendi sayfasında yer vermediği bu üründen uzak durmakta fayda var.
Electrolux markasının kalitesinin yansıttığı bir ürün, kullanıcılarından oldukça pozitif yorumlar alan bu ürün. Kalitesine göre kabul edilebilir fiyatıyla da oldukça dikkat çekiyor, süt köpürtme sistemi sadece Cappuccino için elverişli, tek negatif yanı görüntüsü diyebilirim. Zira benzer fiyattaki rakiplerine göre görüntüsü biraz demode kalıyor.
İkisi de Delonghi’nin giriş seviyesi ürünleri ve çok uzun zamandır piyasadalar, Çok para vermek istemiyorsanız denenebilecek ürünler ancak malzeme kalitesinin düşüklüğünden dolayı ömrü çok uzun olmayabilir. Öte yandan dizaynları da çok basit ve açıkçası biraz uyduruk(!) kalıyor. Basit bir espresso ve Cappuccino yapımında işinizi görür ama daha iyi bir sonuç beklemek iyimserlik olur.
EC8 daha çok düşük gelir seviyesi olan ülkeler için (eski demirperde ve asya) üretilmiş ve son zamanda ülkemizde de -büyük zincirlerin aracılığı ile- satılmaya başlamış bir makine. Ancak makinenin malzeme kalitesi oldukça düşük ve görünümü de bir o kadar demode.
Delonghi EC221 sonrasında görsel ve işlevsel olarak iyileştirdiği giriş seviyesi ürünleri. Bu iki ürün iç yapı itibariyle birebir aynı. Süt köpürtücüde ise farklılaşıyorlar. Delonghi 31.21 SAdece Cappuccino yapabilirken Delonghi ECP 35.31 hem Cappuccino hem de latte için süt köpürtebiliyor. Diğer ufak farkları ise renk ve alt tabla. Delonghi ECP 35.31‘in alt tablası değiştirilebiliyor ve böylece daha uzun fincan kullanabilme şansınız oluyor. İlk defa makine alacaksanız, daha sonra kullanıp kullanmayacağınıza emin değilseniz düşük bütçe ile sahip olabileceğiniz ve kullananlar tarafından da beğenilen ürünler. İkisi arasında kararsız kalıyorsanız hem şıklık hem de işlev açısından bir miktar daha fazla verip Delonghi ECP 35.31 almak daha mantıklı geliyor bana.
Bu ürünün önceki yazılarımda da sıkıntılı olduğunu belirtmiştim. O nedenle tavsiye etmiyorum. Dizayn hatası olduğu belli olan bu ürünün hala piyasada olması bile oldukça şaşırtıcı. MokaPota ekibinden Hakan dav310 model makinesi ile 3 yılda çok sık problem yaşadı. Makine defalarca tamire gitti ve bir kaç değişim yapıldı. Dertsiz tasasız bir ürün arıyorsanız uzak durun.
Delonghi EC680 ve Delonghi ECI 341 hemen hemen son kullanıcıya aynı özellikleri sunan iki ürün. Giriş ve Orta seviye arasında yer alan bu ürünler önceki versiyonlarındaki hatalardan (Bkz. Delonghi ECO v310 ve Delonghi ECO v311) arındırılmış güzel dizayna sahip ürünler. Delonghi EC 680 Thermoblock ısıtıcı kullanırken Delonghi ECI 341 pazlanmaz çelik ısıtıcı kazan kullanıyor. İki ürününde süt köpürtücüsü Cappuccino için süt köpürtücüsü kullanıyor. Delonghi EC 685 işe bu sene içerisinde piyasaya sürülen ve Delonghi EC 680‘in geliştirilmiş modeli. Delonghi EC 685‘de ısıtıcı gücü biraz artırılmış. Metal parlak boyalı yüzey, mat paslanmaz çelik bir yüzey ile değiştirilip daha şık bir görünüp sağlanmış. En önemli fark ise Delonghi’nin yeni nesil makinelerinde gördüğümüz hem latte hep Cappuccino için süt hazırlayan süt köpürtme başlığı kullanılmış. Bu üçlü içinde Delonghi EC 685 benim tavsiyem olacaktır.
ARA BİLGİ – Thermoblock ve Boiler Nedir?
Thermoblock ısıtma sistemi basık silindir şeklindeki büyük bir metal parçası içerisinde yer alan spiral su kanalları ile suyu ısıtıyor. Yani su hazneden alındığı andan ısıtıcıya gidene kadar yolda bu ısıtılmış blok içinden geçtiğinden ısınıyor böylece devamlı akış halindeylen bir ısıtma ağlanıyor.
Thermoblock Sistem
Boiler Sistem
Boiler sistemde ise bildiğimiz eski tip kettlelarda olduğu gibi bir kazan içinde spiral bir ısıtıcı suyu ısıtıyor ve bu ısınmış su doğrudan kullanılıyor. Daha taze su kullanıldığı için ben thermoblock sistemleri tercih ediyorum, ayrıca bu sistemde su daha çabuk kullanıma hazır hale geliyor.
Delonghi EC860M ürününde tam otomatik makinelerde kullanılan süt köpürtücü ile manuel espresso makinesini biraraya getirmiş. Ayrıca manuel süt köpürtücü aparatı da yanında geliyor. Espresso bölümü EC685 ile aynı özelliklere sahip, 10cm yüksekliğe kadar olan fincanları destekliyor bu rakam 685’de 12 cm. patentli otomatik Cappuccino sistemine sahip olan bu ürün süt ile Cappuccino ve latte machiato hazırlayabiliyor. Süt kabı ve süt aksamının bütün parçaları bulaşık makinesinin üst rafında yıkamaya elverişli. Hem manuel hem de otomatik süt aparatı olması işinizi kolaylaştırabilir. Çok zamanınız olmadığında otomatik kabı kullanırken, latte art çalışmak isterseniz, ya da sütü kendiniz köpürtme keyfini yaşamak isterseniz manuel köpürtücü aparatı kullanabilirsiniz. Elbette bu iki özelliğe birden sahip olmak fiyatı biraz yukarı çekiyor. İki aparatı da kullanacağım zamanlar olur derseniz tavsiye tercih edebileceğiniz bir ürün.
Türkiye pazarına yeni girmeye başlayan İtalyan SMEG ECF01, Delonghi EC685’i andırsa da, daha şık dizaynı, retro görüntüsü ve barındırdığı artı fonksiyonlarla öne çıkan bir ürün. Otomatik tek ve double espresso için su ayarı bulunan ürün aynı zamanda 3 kademeli su sıcaklık ayarı ve yine 3 kademeli su sertlik ayarı özelliklerine sahip. Süt köpürtücüsü ile sadece Cappuccino hazırlanabilen SMEG şık ve kompakt ürün arayanlar için iyi bir tercih olabilir.
Sage için giriş piyasa standardı açısındansa orta üstü seviyede bir ürün. Maleme kalitesi ve şıklığının yanısıra espresso hazırlama sisteminin farklılığı ile de öne çıkıyor. SES810 BSS espresso hazırlarken Preinfüzyon teknolojisini kullanarak sıcak suyu giderek artan miktarlarda kahve ile buluşturuyor, bu da kahve parçacıklarının ilk su damlalarını kabullenmesini kolaylaştırıyor ve çok daha iyi bir aroma çıkmasını sağlıyor. Su ısıtma sistemi ise yukarıda açıkladığım thermeblock ile hemen hemen aynı ama ismi thermocoil. Yanında gelen aksesuarlar ise başka bir şeye ihtiyaç bırakmıyor özellikle tamper piyasadaki diğer ürünlerin sunduğu plastik kahve ölçü kaşığının arkasına iliştirilmiş düz bir daireden çok daha kaliteli ve tamamen ayrı bildiğiniz tamper işte :) Süt köpürtücü pot’u ise yanında gelen bir diğer güzel aksesuar. Alternatif. bkz. bambino
Önemli not: Breville ve Sage aynı üründür. Marka distribütör vb nedenlerle aynı ürünler bazı ülkelerde Breville bazı ülkelerde Sage markasıyla yer alır. Modeller de buna göre değişir. Breville modelleri BES ön takısını alırken SAGE modelleri SES ön takısını alır. BES Breville Espresso SES ise SAGE Espresso nun kısaltmasıdır. Nedendir bilmiyorum Türkiyede Sage modelleri BES olarak pazar yerlerinde adlandırılıyor ancak gerçek ön takıları SES’tir. Bu tuhaf saçmalık nedeniyle aklınızda bir karışıklık oluşmasın…
Breville VCF 125x Mini Barista – Breville VCF 126x Barista Max
Breville VCF 125x Mini Barista
Breville’in 2019 içersinde avrupada piyasaya sürdüğü VCF serisi bütçe odakli bir espresso makinesi serisi. Daha öncesinde sunbeam markasıyla başka dünya ülkelerinde piyasaya sürülüp oldukça rağbet görmüş bir ürün. Ancak piyasadaki diğer breville/sage ürünlerinde olmayan bir özelliğe sahip o da profesyonel espresso makinelerinde kullanılan 58 mm portafiltre çapı. Ürünün bütün özellikleri ile breville ürün kalitesini yansıttığını söyleyebilirim ancak başta belirttiğim gibi bütçe odaklı bir ürün olduğu için dış kaplamada metal görünümlü plastik kullanılmış. Izgara ve kontrol paneli bölümleri inox olan ürün için açıkçası bu fiyata bu kadar plastik de olsun diyebiliriz. Ürünün diğer parçaları ise portafiltreden tampere kadar breville standartlarında.
Barista mini ile barista max’ı ayıran nokta ise Barista Max’ın bir öğütücüye sahip olması. Espresso hazırlarken ihtiyaç duyabileceğiniz inceliklerde öğütme sağlayan bu öğütücüde de diğer breville modellerinde görmeye alıştığımız yapı kullanılmış.
Ürünlerin süt köpürtme çubuğu ise diğer breville/sage ürünlerinde görmeye alıştığımız gibi mlatte art için yeter seviyede microfoam köpük oluşturabiliyor.
Breville VCF 126x Barista Max
Ürünün yorumlarına gelince; kullanıcıların oldukça büyük kısmı ürünlerinden çok memnunlar. Tamamen manuel makineler olduklarını düşünürsek bazı kullanıcıların otomatik makineyle kıyaslayarak biraz uğraştırıyor diye, veya önceden öğütülmüş kahve çekirdeği kullanıp 5 üzerinden 4 yıldız verdiğini görebilirsiniz.
58mm portafiltreye sahipseniz mutlaka bunu hakedecek bir öğütücünüz de olması gerekli, zira espresso’da incelik kahve akış hızına direkt etki ettiği için bu ayarı her çekirdeğe ve kavurma tipine göre siz yapmalısınız. Bir iki deneme ile kolayca yapılabilecek bu incelik ayarı yerine dışarda öğütülmüş çekirdek kullanırsanız ve o çekirdek de olması gerekenden ince öğütüldüyse elbette iyi bir çıktı almazsınız. Bunun için makineyi kötülemek yapılmaması gereken tek şey.
Bu ürünler Türkiye’de bulunmuyor, bulsanız bile muhtemelen yurt dışından getirtilerek satışa sunulduğu için ciddi fiyat farkı görürsünüz. Ürünü yurt dışından nasıl daha ucuza alabileceğinizi merak ediyorsanız bizdenucuz’a bir göz atmanızı tavsiye ederim. https://mkpt.link/vcf
Sage SES810 BSS espresso makinesi ile bir kahve öğütücüyü birarada tek üründe isterseniz bu ürünü tercih edebilirsiniz. Ben genelde kombi ürünlere karşıyım gerekçesi de biri bozulduğunda tamire gönderdiğiniz süre de diğerinden de vazgeçmiş olmanız. Hatta biri yıpranıp atılacak duruma geldiğinde diğeri hala çalışırken değiştirme zorunluluğu. Ama yine de yer kısıtınız varsa, iki ayrı cihaz yerine tek makine işimi görsün istiyorsanız Breville / Sage kalitesi de düşünüldüğünde neden olmasın denecek bir ürün. Sage SES810BSS‘deki bütün aksesuarlar bu üründe de mevcut ve öğütücüde ise kalınlık ayarı yapabiliyorsunuz böylece espressonuzu özelleştirme şansına da sahipsiniz. Tamper bir sage klasiği mıknatısla gövdeye tutturulmuş. Ancak tamperin plastik olması pek hoşuma gitmedi bu nedenle 54mm metal bir tamper almakta fayda var. Portafiltresi ise 54 mm, bu 51 mm olan Delonghi modellerinden 3mm daha geniş bir çap sunuyor. Bunun ne önemi var derseniz. 51 mm çapında bir portafiltreye aynı miktarda kahve koyduğunuzda 54 mm’ye göre yükseklik daha fazla oluyor. Bu da daha fazla direnç demek. Bunu aşabilmeniz için ya basıncı artıracaksınız ya da öğütmeyi kalınlaştıracaksınız. 51mm makineler bir alt segment olduğu için onlardan daha yüksek bir basınç beklemek doğru olmayacağı için çözüm kalınlığı artırmak oluyor ki bu da extraction da lezzet sıkıntıları yaratıyor. Özetle 54 mm portafiltre daha iyi.
Ha şimdi bazı sayısalcılar haklı olarak basınç hesabında alanın da önemi var 51mm de alan küçüldüğü için basınç aslında etkilenmez diye düşünebilirler ki haklılarda ama kahvenin sürtünme direncini unutmayın diyeyim onlara… Özetle 54mm daha iyi, 58mm daha da iyi :)
SAGE SES876 BSS THE BARISTA EXPRESS KAHVE MAKİNESİ
SAGE SES876 BSS THE BARISTA EXPRESS’in SES875’ten yegane farkı dahili bir tamperleme mekanizmasına sahip olması. Kahveyi portafiltre içine öğüttükten sonra yandaki kolu çektiğinizde kahve ideal ölçüde tamperleniyor. Ön yüzde detamperleme seviyesi ve kalitesini gösteren bir gösterge yer alıyor. Az kahve koyduysanız tamperleme tam olmayacağı için biraz daha kahve koymanızı istiyor örneğin sizden. Açıkçası ben bu müdahaleleri sevmiyorum. İstediğim kadar kahveyle istediğim incelikte istediğim tamperlemeyle espressomu yapabilmeliyim. Bu nedenle manuel tamper bana daha doğru bir seçim gibi görünüyor.
SAGE SES880 BSS THE BARISTA TOUCH ESPRESSO MAKİNESİ
SAGE SES880 BSS THE BARISTA TOUCH espresso makinesinde işler biraz değişiyor, önden kayıt ettiğiniz içeceği sırası ile yarı otomatik bir şekilde hazırlayabiliyorsunuz. Yani önce kahvenin ne miktarda öğütüleceğini ayarlıyorsunuz, sonra ne kadar shot alacağınızı ve son olarak da ne sıcaklıkta nasıl bir süt köpürteceğinizi. Bu belirlediğiniz ayarlar için bir ikon seçip kaydettiğinizde bir sonraki kahvenizde bu ön tanımlı ayarı seçerseniz. siz sadece porta filtreyi ve sütü ayarlıyorsunuz ve düğmeye basıyorsunuz. Makine sırasıyla daha önce ayarladığınız ayarlara göre hazırlama işlemini gerçekleştiriyor. Bunları dokunmatik ekranla yapabildiğiniz için barista touch diye bir ibarede ürün ismine eklenmiş: Bir standart oluşturup hep aynı standartta kahve içmeyi seviyorsanız size göre olabilir. ürün 54 mm portafiltre kullanıyor tamperleme ise manuel.
SAGE SES990 BSS Oracle Touch Espresso Makinesinin diğer modellerden en önemli farkı 58mm profesyonel çapta bir porta filtre kullanıyor olması. 880 modelinden ayrıldığı iki noktadan biri bu bir diğeri ise otomatik tamperleme sistemi. Bunun dışındaki özellikle SES880 ile aynı.
Böyle bir makineye sahip olmak oldukça havalı olsa da bir makine parasına oldukça iyi bir set kurulabilecek olması da ayrı bir değerlendirme noktası
Gaggia New Classic Pro 58mm Portafiltre ile öne çıkan bir İtalyan klasiği. Extra fonksiyonlar olmadan sadece işini gerektiği profesyonellikte yapan bir makine diyebiliriz. Açma Kapama, shot ve buhar tuşlarından oluşan ön üçlüye yanda buhar fonksiyonunu kontrol etmenizi sağlayan bir jog kol eşlik ediyor. Grup başlığı, portafiltre ve süt köpürtme çubuğu profesyonel makineler seviyesinde ki bu ev tipi bir makine için oldukça dikkat çeken bir nokta.
3 yollu solenoid valfe sahip bu makinede, portafiltredeki basıncı dengeleyip shot sonrasında kalan basıncı ve suyu alt hazneye tahliye ediyor. 15 bar pompa çıkış basıncına sahip ve bu grup başlığında ideal 9-10 bar basıncı sağlıyor.
Kullanılan malzeme kalitesi ev tipi bir ürün için oldukça üst seviye diyebilirim. Beni rahatsız eden noktalardan biri ise çok gereksiz şekilde bu kalite ile uyuşmayan portafiltre sapı ve alt haznedeki dış plastik alan. Ama evinizde az yer kaplayan ve oldukça klasik görünümüyle mutfakta fark edilen profesyonel ayarda bir makine arıyorsanız güzel bir tercih olabilir.
Kombo ürünlere sıcak bakmadığımı belirtmiştim ama okuyucularımızda kombo ürünlerle ilgili oldukça fazla soru geldiği için bu yazıya dahil etmek istedim Delonghi BCO420, Delonghi BCO264‘ün yenilenmiş hali. iki ürün de hem espresso hem filtre kahve yapabiliyor. İkisinin de espresso bölümleri Delonghi’nin giriş seviyesi makineleri ile aynı özellikte. aralarındaki farka gelince Delonghi BCO264 daha eski bir ürün olduğu için hem dizayn hem malzeme kalitesi çok daha düşük ancak otomatik zamanlama fonksiyonu var. Böylece önceden malzemeyi hazırlamak kaydıyla istediğiniz saatte filtre kahve yapması için programlayabiliyorsunuz. Delonghi BCO420’de zamanlama fonksiyonu olmamasına karşın farklı olarak metal filtre ve bardakısıtma alanı bulunduruyor.
BREVILLE ALL IN ONE
Yeni nesil makinelerden biri Breville All in One, Normalde hem espresso hem de filtre kahve hazırlayan makineler yukarıda delonghi örneğinde olduğu gibi iki ayrı istasyonun birleşmesinden oluşur. Ancak Breville bu zorunluluğu aşmış gibi görünüyor, tek istasyonda iki ayrı makineyi yapmanızı sağlayacak bir ürün geliştirmiş. Üst taraftaki su püskürtme yeri hem bir espresso çıkışı hemde filtre kahve çıkışı gibi dizayn edilmiş.
Portafiltrenizi taktışınızda espresso için su veren makine filtre süzgecini yaktığınızda ise filtre kahve için su hazırlıyor. Makine Filtre kahvede Düz tabanlı profesyonel makinelerin kullandığı kağıt filtre kullanıyor. Portafiltresi ise hem standart bir portafiltre olarak çalışıyor hem de dilerseniz dolce gusto kapsüllerini de kullansabiliyorsunuz.
Kapsülü kahveleri önermiyorum en başından beri ama son dönemde nitelikli kahveciler de piyasadaki makinelerle uyumlu bu tür kapsüller çıkartmaya başladı bunlar bir nebze daha kullanılabir, öte yandan evde kahveniz bittiğinde de getir ya da banabi’den bile söyleyebileceğiniz bir kapsül hiç yoktan iyidir hissi yaratacaktır. Kombo ürünler için söylediğim hala geçerli, biri arızalanırsa diğerini de kaybetmiş olursunuz. Ama mutfakta yeriniz darsa iki makine birden barındıramayacak durumdaysanız o zaman elbette güzel bir alternatif haline geliyor.
Bu Ürün Türkiye’de henüz yer almıyor ama Yurt Dışından oldukça uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz. Bunun için bizdenucuz’u mutlaka ziyaret edin.
Kahve Makinenizi seçtiyseniz geriye doğru kahve çekirdeğini bulmak kaldı bunun için MOKAPOTA SHOP‘u ziyaret edebilirsiniz
Umarım sizlere faydası dokunacak bir değerlendirme yazısı olmuştur. Sorularınızı yorum bölmüne çekinmeden yazabilirsiniz.
May the froth be with you!
Omer Demir
Basketbolun içinde büyüdü, kahveyi hep çok sevdi. Öyle ki bir dönem hobisini iş edinip kahve ve ekipman üreticilerine danışmanlık verdi. Espressoyu uzun çekti, Obradović'le kendinden geçti. Uzun yıllar profesyonel olarak müzikle uğraştı. Teknolojiye sıcak ve yakın oldu. Gücün iyi tarafında kaldı, "Palpatine"'den hiç elektrik almadı. Bunca yılın ardından son olarak Tatooine yaylalarında kahve kavururken ve onları sevdikleri ile paylaşırken görüldü.
Yıllar içinde öğrendiklerini de paylaştı, paylaştıkça daha iyi öğrendi. Üşenmedi, öğrendiklerini dünya ile paylaşmak için bir de kitap yazdı Read This! Before Buying A Coffee Maker Ha bir de profesyonel kariyeri var ki o da şurada arz-ı endam eder.
“Hangi Espresso Makinesini Almalıyım?” yazısında 600 düşünce
esra kılıç diyor ki:
Merhaba,
SAGE SES880_BSS THE BARISTA TOUCH KAHVE MAKİNESİ hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum.
Sagenin kendinden öğütmeli otomotik makineleri manueller gibi yüksek performans verirmi.
Merhaba. Ben manuel bir espresso makinası almayı planlıyorum yazınızı gördüm çokça da faydalandım teşekkürler. Çok fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte bulabildiğim tüm bilgileri topluyorum ve şuan karar verme aşamasındayım. Karacanın çıkardığı manuel Karaca coffe art makinası hakkında neredeyse hiç yorum yok benimde bütçem dahilinde delongi 35.31 ve Karaca coffe art arasında kararsız kaldım bana verebileceğiniz bir öneri varmı acaba 🤗
Ayşenur Hanım selamlar,
iki ürün de giriş seviyesi ürünler delonghi ürünler patentli ve kendi dizaynı olan ürünlerken karaca ürünü orta asya, amerika ve avrupa pazarında oldukça benzer dizaynda farklı onlarca marka bulabileceğiniz (bir çoğu da çin markası) bir dizayn. Bu işin bir tarafı ve bu dediğimi kesinlikle delonghi’yi öven bir açıklama gibi düşünmeyin. Çünkü, son dönemde çinde üretilen ürünlerin bir çok benim diyen markaya göre çok daha işlevsel ve kaliteli olduğunu da görüyorum. Kaldı ki karaca ürünü dış malzeme kalitesi olarak çok daha iyi durumda. Hatta süt köpürtme çubuğu çok daha profesyonel duruyor. Benzerlerini kullansamda karacanın bu makinesini hiç kullanmadım bu nedenle iç yapısı ve performansı özelinde bir şey söyleyemem ancak diğer markalardaki muadilleri giriş seviyesi için gayet iyi sonuç veriyor diyebilirim. Arkasında karaca gibi bir Türkiye markası yer aldığı için aynı delonghide olduğu gibi servis tarafında da bir problem yaşamazsınız. Şu üründen yana bir karar verin diyemem bu elbette sizin kararınız olmalı ama ben iki ürün özelinde de öne çıkan noktalara dikkatinizi çekmek istedim. Umarım bir faydam olmuştur
Sevgiler
Teşekkürler detaylı yanıtınız için birde benim aklıma takılan bir nokta var iki modelin arasında kalmamdaki nokta da aslında karacanın dış yüzeyinin daha sağlam ve şık görünmesiydi fakat iç akşamından hiç anlayamıyorum birkaç yerde de giriş seviyesi ürünlerin espressoyu acı yaptığını mekanızmasının iyi olmadığını okumuştum nekadar doğru bilemiyorum karacayı bu konuda kahve konusunda çok tecrübeli olmaması nedeniyle güvenmelimiyim pek anlayamıyorum bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
Açıkçası kahve sevgisinin süreçleri var, yıllardır mokapotada binlerce soruya yanıt verdim onbinlerce kişiyle bu sayede tanıştım. Zamanında benim de geçtiğim bir patika bu. Önce filtre kahveye merak salınıyor, ilk başta daha ucuz yöntemler ve daha lezzetli olur diye pour over ve el değirmeni sonrasında bir espresso makinesi şart adımına geçiliyor, ama bunlar da çok pahalıymış deyip önce giriş seviyesine bakılıyor. Bu nokta kritik bir nokta çünkü bundan sonraki adımlar kahveye nasıl bir gözle baktığınızla ilgili. Özellikle manuel kahve hazırlamak hoşunuza gidiyor ve ununla uğraşmayı seviyorsanız bir sonraki adıma çok hızlı geçme ihtiyacı duyuyorsunuz, o da 58mm portafiltreye sahip bir espresso makinesi. Ha yok diyorsanız ki o kadar ileri boyutta bir sevgim yok ben daha çok içmekle ilgileniyorum o zaman da bir noktadan sonra üşengeçlik basıyor ve tam otomatik makinelere yönelme oluyor. Nadir olarak da ben böyle iyiyim ya deyip o noktada kalınıyor ama hep akılda keşke ilk espresso makinesini en azından bi 54 mm lik modellerden seçseydim hayıflanması hep sizinle yaşıyor.. Burada kendinizi nerede konumladığınız çok önemli. Bahsettiğiniz iki makine de 51 mm giriş seviyesi makineler.
Acılık konusuna gelince bu maalesef dunning kruger sendromunun bir getirisi. İlk başta her şeyi çok iyi bildiğini sanarak yapılan yorumların da bir algısı. Acılık olur mu evet olabilir. Ama bunun sebebini bilirseniz bu acılık olmadan da espresso hazırlayabilirsiniz. Espresso makinesi yoluna girdiyseniz mutlaka ve mutlaka bir öğütücü almanız gerekli, zira dışarıda espresso olarak öğüttürürüm dediğinizde o öğütme büyüklüğü sizin makinenizle eşleşmeyebiliyor (ki genelde bu sorun hep yaşanır) çünkü siz espresso için öğütme istediğinizde barista arkadaşlar ya da kahve üreticileri makine modelinize göre bir öğütme yapmazlar (açıkçası bana gelen siparişlerde espresso öğütme istendiyse arayıp makine modelini sorup ona göre öğütüp gönderiyorum) Bunu yapabiliyorum çünkü bu zamana kadar bir çok makineyi kullanma şansım oldu ve hangisine nasıl bir öğütme yapılabileceğini biliyorum. Ama bunu bilen barista ve paket hazırlayan arkadaş sayısı çok ama çok az. Ve dışarıda yapılan öğütme genelde giriş seviyesi makinelere göre daha ince kalıyor. İnce olduğunda kahve daha fazla sıkışıyor ve su kahve parçalarının arasından geçerken zorlanıyor. Bu zorlanma over extraction dediğimiz gereğinden fazla süre su ile buluşmaya neden oluyor ve kahve acıyor. Bu nedenle öğütücü önemli, kendi öğütücünüz olduğunda inceliği makinenize ve çekirdeğe göre siz belirlersiniz bir iki denemede de bunu oturtursunuz. Bir diğer neden ise yine dunning kruger sendromu kaynaklı, yazıları okuyup baristalarla konuştuğunuzda kullanılan gramaj için çok farklı yorumlar duyabilirsiniz. Kimi derki ben 18 gramdan double shot yapıyorum kimi der ki ben 22 gramdan şu kadar sürede vs. Şimdi bunları siz evdeki giriş seviyesi makinenizle denediğinizde şu olur; profesyonel makine 58 mm çapa sahip portafiltre kullanır. Sizin elinizdeki makine ise 51 mm. 18 gram kahveyi 58mm çapa yaydığınızda daha ince bir tabaka elde edersiniz. Ama giriş seviyesi 51mm portafiltrede 18 gram kahve koyduğunuzda daha fazla kalınlık oluşturur. İşte bu da over extractiona sebep olan bir diğer konu. su kahve ile daha fazla zaman geçirir ve acıma olur. Giriş seviyesi makineler 14-16 gram için optimize edilen makinelerdir. 20 gramdam yapamaz mısınız yaparsınız elbet ama bu sefer öğütmeyi kalınlaştırmanız veya tamperlemeyi azaltmanız gerekir ki kahve daha rahat akabilsin. Bu da biraz tecrübe isteyen bir konu. Bu kadar laf salatası yaptım kusura bakmayın ama bu bilgiler önemli bilgiler sizden sonra bu yanıtı okuyacak kişilerin de mutlaka bilmesi gereken şeyler.
Sorunuza gelince samimi bir yanıt vermem gerekirse iki makine arasında büyük farklar olduğunu düşünmüyorum, yeter ki siz bir sonraki adımınızı şu andan kararlaştırın.
Sevgiler
Ömer Bey merhaba,
Espresso makinesi almak için yaptığım araştırmalarda burayı gördüm ve yıllardır insanlara, ilgiyle, verdiğiniz cevaplara hem teşekkür etmek hem de naçizane bir soru sormak için yazmak istedim. Fiyatların da nerelerden hangi seviyelere geldiğini yıllar içerisinde görmek de oldukça şaşırtıcı bir zaman tüneli gibi.
Müsadenizle soruma geçiyorum: Delonghi EC685 ya da Gaggia Classic arasından öneriniz, ilk kez evde espresso kullanacak biri için, hangisi olur? (diğer demleme yöntemleriyle deneyimlerim ve değirmenim var)
-Süt köpürtmesi benim için önemli
-Dayanıklı olmasını tercih ederim (haliyle :)
-Parça tedariği yaygın olmalı (Gaggia distrübitörü firmanın bu haklarının sona erdiğini yazmış sanırım sitelerinde)
-Ya da bu ikisine ek, son 5 yılda çıkmış başka bir makine öneriniz olabilir mi?
İyi çalışmalar.
Tevfik Bey Merhaba,
Deneyimli bir kullanıcısınız ve açıkçası 51mm portafiltreye sahip makineler sizi pek de kolay tatmin etmeyecektir.
EC685 51mm portafiltreye sahip. Eğer öğütücünüz de iyi bir öğütücüyse Gaggia 58 mm portafiltreli classic modeli uzunca bir süre sizinle gelir:)
Gaggia’nın TR didtribütörü değişti şu an STG Group disrtribütör.
Umarım faydalı olabildim
Sevgiler
Merhabalar Ömer Bey,
Yaklaşık 2 yıl önce sizinle istişare ederek breville barista max modelini aldık ve açıkçası memnuniyetimiz devam etmekte. Öncelikle bunun için teşekkürlerimi arz ederim.
Sonralıkla, yazıdaki diğer sage marka modellerin hiçbirisi satışta aktif olarak gözükmemekte. Almanya üzerinden ciddi bir fark ile sipariş vermiştik fakat şu an hiçbirisinin temin edilmemesi açıkçası baya şaşırttı. Özellikle SES878 Barista Pro modeliyle ilgileniyorum Konu hakkında bilginiz ve tavsiyeniz varsa müteşekkir olurum, teşekkür ederim.
ABdurrahman Bey Selamlar,
Daha önce destek olabildiğime ve üründen memnun olmanıza çok sevindim. TR’ye satışa kapanması yüksek olasılıkla malum olaylar nedeni ile maalesef. Bunu daha önce de 2021 Kasım-Aralık döneminde yaşadık bir haftada doların 2 katına çıkıp 1 gecede yarıya inmesi ışıldayan gözler falan filan derken maalesef stabilite kaybolunca ticaret yapılamaz hale geliyorsunuz. Bir gecede %18 olan gümrük vergisi bazı ürünlerde %35-40a çıkınca iş iyice tatsızlaşıyor. Özellikle amazon %20 den hesaplayıp o getirene kadar %40 olunca vergi kulaklıklarda vs gümrükte zarar yazmak durumunda kaldı. Bunların hepsi birer tecrübe oluyor şirketlere ve sonraki kararlarında yavaş ve çekimser davranıyorlar. Maalesef şu dönem yurt dışından ürünlere ulaşmakta biraz(!) sıkıntı var…
Biraz daha araştırdım ve bu 2 model arasında açıkçası KALDIM. Aradaki fiyat farkı da yabana atılacak miktarda olmadığı için özellik farkını ve bu farklara değip değmeyeceğini belirtebilir misiniz :)
Tekrar selam
Pro modeli 58mm portafiltreye sahip express ise 54 mm, aralarındaki en belirgin fark bu. ikisi de temelde aynı işleve sahip makineler elbette malzeme kalitesi farklılığı da bir miktar var.
Sevgiler
Yılmaz Bey Selamlar,
Bu ürün Çin menşeli üreticilerin ürettiği ve dünya çapında bir çok farklı marka ile satılan bir ürün. Açıkçası birebir bu ürünü deneme şansım olmadı ancak farklı marka altındaki ürünlerin yorumlarına baktığımda espresso çıktısının oldukça tatminkar olduğu ve fakat özellikle öğütücü tarafında şikayetlerin olduğunu görüyorum. keza süt köpürtme çubuğunu da bir çok kullanıcı ortalama olarak değerlendirmiş. Siz de benzer ürünlere göz atmak isterseniz ürünün fotoğrafını google lens ile aratın derim. Kahve yolculuğunuzun French press sonrasında V60 la başlayıp bu noktaya gelmesi çok sevindirici:) kararınız şimdiden hayırlı olsun. Destek olabileceğim bir konu olursa buradayım.
Sevgiler…
Ömer bey çok teşekkür ederim.
Aklımdaki sorulara sizin gibi kahve tutkunları ustalardan cevap alabilmek beni çok mutlu ediyor.Cevap alabilmenin cesretiyle derdimi daha uzun anlatmak istiyorum.
Filtre kahve tutkum Feencpress ile başladı Hario V60 ile devam ediyor artık çekirdek kahve alıyorum bunu içinde Hario Skerton Plus kullanıyorum.
Espresso ve cappuccino merakım başladı ve makina araştırmaya başladım.Deneyim yapma şansımı İsveç Malmö deki oğlumun kullandığı Delonghi dedica EC685 ile buldum.Tabiki acemiliğim ortada iyi espresso yapamadım.
Sonuç olarak Fiyat performans olarak iyi bir makina almayı düşünüyorum.Çok inceleme videosu izledim sizin makina yorumlarınızı okudum çok olmasada canlı sohbetlerinize katıldım.En son Haliç kongre Merkezindeki kahve fuarına gittim;Size sorduğum Kahve makinasını ve Muadili dedikleri Sage makinalarını yakından gördüm bilgi aldım,Hatta ünlü Barista Dritan Alsela ile Konchero standında karşılaştık.
Şuan üzerinde yoğunlaştığım makinalar şunlar:
1.Gaggia Rı9480/11 New Classıc Pro 2019 Metalik Espresso Makinesi RI9480/11 (Trendyol son 7 gün.9000₺)
2.Sage Appliances SES500 the Bambino Plus, espresso makinesi, 1600 Watt, fırçalanmış, 1 bardak, paslanmaz çelik (Amazon 15000₺)
3.Konchero Serena 5023A PID Espresso Kahve Makinesi, 1 Gruplu (Cafemarkt son 7 gün.11460₺)
Yukardaki 2 makinayı seçersem birde öğütücü almam gerekecek.Karşıma hep
Baratza Encore Kahve Öğütücü Değirmen çıkıyor ama fiyatı Cafemarkt:6870₺
Alternatif olarak Konchero Mostro Ev Tipi Barista Kahve Değirmeni cafemarkt:3855₺
yada fiyatı uygun Gaggia MD 15 Otomatik Ev Kahve Öğütücü N11:2660₺
Bunlar arasında gidip geliyorum Ön demleme,Timer.Bar göstergesi vs ayarlara girersem fiyat çok yükseklere ulaşıyor.
Sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum..
Saygılar..
Ömer Bey, tekrar rahatsız ediyorum, ben Amerika’dan barista pro ürünü internetteki yüzeysel araştırmalarıma dayanaraktan aldım. Dönüştürücüler ile çözülebiliyormuş 110V-220V mevzusu. Fakat kime danıştıysam ya koca trafoları gönderiyor, ya da fişe takılan adaptörleri. Açıkçası nasıl ilerlemem gerektiğini bilemedim ve tekrar size danışmak istedim. Öneriniz veya yönlendirebileceğiniz bir mağaza var mıdır konuyla alakalı……
Abdurrahman Bey Merhaba,
Son cevabımda özellikle yazmıştım elekrik bilgisini, maalesef Amerikadan alınan ürünlerde en sık yapılan hatalardan biri bu.
Öncelikle şunu kontrol edin, cihazın altında ya da kablo çıkış noktasında kaç volt ile çalıştığı yazar. Eğer 110-220, 110-230, 110-240 yazıyorsa adaptör işinizi çözer ama topraklı adaptör olmasına dikkat edin
Eğer Sadece 110-120 Volt yazıyorsa bu ürün maalesef TR’de çalışmaz ve fişe taktığınızda maalesef yanar :( o yüzden voltaj dönüştürücü gerekir ki bunu seçerken de cihazın kaç watt olduğuna göre bir cihaz almanız gerekli ki onların boyutları da fiyatları da oldukça büyük… Tavsiyem 110 Volt ise ve Amazondan aldıysanız iade talebi oluşturun en azından bir başka ürün alıp daha huzurlu kullanırsınız.
Sevgiler
Yılmaz Bey Selamlar,
Öncelikle lütfen kusura bakmayın, benim için kıymetli bir kaç çekirdek buldum ve onların testleri ile ilgileniyordum, dünyadan bağımı kopardım bu süreçte.. Mesajınızı göz ucuyla gördüm 58mm önemli diyecektim ki siz zaten doğru seçimi yapmışsınız. Ürünleriniz hayırlı olsun. Özellikle 58mm portafiltreli bir ürün almanıza oldukça sevindim. Ürünlerinizi güzel günlerde kullanın umarım uzun yıllar keyifle kullanırsınız.
Bir sorunuz olursa ben yine buradayım. Söz bu sefer geciktirmeyeeğim:)
Sevgiler
selamlar astrabestan , bende bu makineden şimdi sipariş verdim umarım memnunsunuzdur :) bana bu makineye uygun kahve önerebilir misiniz rica etsem sizin hoşunuza giden :)
yakın zamanda sizdeki öğütücüden alacağım , tchibodan degilde yeni aldıgınız sage den :)
Ömer bey merhaba..
TchiboElektrikli Kahve Değirmeni ni iade ediyorum espresso için istediğim incelikte çekemiyor.
İade onaylanınca yeni makina bakacağım önerilerinizi bekliyorum.
Selamlar Yılmaz Bey,
Siz almışken hevesinizi kaçırmayım diye Tchibo’dan hiç bahsetmemiştim. Espresso’da incelik ayarı çok ama çok önemli, hele ki 58mm bir portafiltre kullanıyorsanız.
Açıkçası eğer iyi bir öğütücü için bütçeniz varsa stepless modellere veya üst segment ev kullanımı için olan ürünlere yönelebilirsiniz.
Şu yazımı bir inceleyin derim, 6ve 7 Numaralı başlıklar altındaki ürünlere de bir göz atın gözünüze kestirdiğiniz olursa üstüne konuşalım. https://mokapota.com/kahve/kahve-ogutucu-kahve-degrimeni-inceleme-ve-tavsiyeler/22638
Sevgiler
Bu üründe kullanıcılar çoğu memnun, ancak bazı ürünlerde milde salınım ve hatta kırılma raporlanmış bunu mutlaka göz önüne alın derim. Gerektiğinde iade edebileceğiniz bir satın alma yapmanızı tavsiye ederim.
Alternatif olarak Eurek Mignon ve bulabilirseniz Sage SCG820 Pro ürünlerine de bi göz atın derim.
Maalesef kurdaki oynaklık ve gümrük vergisi mevzuatındaki zırt pırt değişiklikler nedeni ile ithalatlarda ciddi yavaşlama var.
Sevgiler
Evet bu benim de evde 7 yıldır evde kullandığım makine, daha yeni yeni dişlilerde yıpranma oluşmaya başladı (biraz yoğun da kullandım) ben gayet memnunum ihtiyacınızı da haydi haydi karşılar. İçerde 10 kademe dışta ise 60 kademe incelik ayarı var bu 600 kombinasyon demek:) Satışı yapan yer TR distribütörü ama ürünün adını yanlış yazıyorlar inatla:). Bu ürün SAGE SCG820 BSS PRO. Sage bazı ülkelerde Breville markası ile yer alıyor o ülkelerdeki kodu ise BREVILLE BCG820 BSS PRO. ikisini kombinlemişler:)
Sevgiler
Selamlar,
Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın, ben bu zamana kadar bir kaç farklı set up denedim, öğütücü yazısında diğer kullanıcılara verdiğim cevaplardan diğerlerini de bulabilirsiniz
Örneğin ilk adlığımda iç dişli 6 da tutarak
Espresso Basınçlı Sepet 8-9
Espresso Basınçsız Sepet 4
Şu an iç dişliyi 3 de kullanıyorum (dişlilerin zaman içinde yıpranma payını da göz önünde bulundurun mutlaka, mesela benim bu 5 ya da 6. yılım olsa gerek
Basınçsız sepet 4-5
Basınçlı sepet 8-9
ömer bey merhabalar , kahveden hiç anlamam sadece içmeye bayılıyorum :) Tercihim sıcak ve soguk americano :) 12.000 kadar bütcem var (biraz daha zorlayabilirim) , tam otomatik philipsin 3000 serisi yada yarı otomatik makine + öğütücü olarak önerdiğiniz bir model var mıdır ? yazınızı baştan sona okudum kullanıcı yorumları dahil , tam otomatikleri çok önermediğinizi de gördüm , bu durumda Delonghi ec685m ve Gaggia Rı9480/11 New Classıc Pro 2019 modellerini görebiliyorum. kahve öğütücüsü de ayrı önemli demişssiniz arkadaşın aldıgı ve sizin evde kullandıgınız model 7.000 tl şuan :) bu durumda 16.000 tl yi aşıyor bu ikisi :) açıkcası çok arada kaldım , 15-20.000 bandında memnun kalacağım makine + öğütücü yada tam otomatik bir makine önerebilir misiniz bana rica etsem :) Şimdiden teşekkür ederim
Ziya Bey Merhaba,
Öncelikle doğrudan şu makineyi alın gibi bir yanıt beklemeyin benden lütfen. Bu karar sizin olmalı ve ben sadece size diğer kullanıcıların yorum ve deneyimlerinden yola çıkarak farklı düşünce açıları sunup ürün özellikleri konusunda destek verebilirim.
Kahveden anlamam sadece içerim diyorsanız (ki diyorsunuz :)) kahve hazırlamak da sizin için bir keyif olmayacaktır. Manuel espresso makinesi mutlaka bir öğütücü gerektiriyor ki her çekirdek ve kavrulma derecesi için espresso da ince ayar yapıp ideal espresso shot’a ulaşın. Bu bir keyif ve merak işi ilgi ve zaman isteyen de bir konu. Çevremde sizin gibi düşünen bir çok arkadaşım var onları da tam otomatik makineye yönlendirdim ve şu an oldukça mutlular:) Otomatik makineleri incelediğim şu yazım size yol gösterici olabilir. Ev, Ofis ve Küçük İşletmeler İçin Tam Otomatik Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Yok derseniz ki ben bunu zaman ayırırım ve gerçekten benim için bu süreç oldukça keyifli bir şey o halde 58mm portafiltreli manuel ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim. Onlardan zaten hem bu yazıda hem de önceki cevaplarımda bahsettim. Öğütücü için de şu yazımı inceleyebilirsiniz Kahve Öğütücü / Kahve Değirmeni İnceleme ve Tavsiyeler
Sevgiler
Evet şuan da 1.5 saatlik youtube videonuzu izliyordum , o zaman gaggio new classic ve sizdeki kahve öğütücüyü alıyorum ömer bey. Kesinlikle uğraşı keyif verecektir kahve kokusuna bayılıyorum :) sadece gaggio clasicce emin olamamıştım ama inceledgnzde de ev için ideal demişssiniz diye iyidir diye düşündüm :D
Gaggia RI9480/11 New Classic ile Gaggia RI9480/13 New Classic Pro 2019 bu 2 model arasındaki farkı internette bulamadım . ilki 9400 iken digeri 11000 civarında . Tek fark renklerimi yoksa siz hangisini tercih edersiniz acaba
tamam hocam aynıymıs sanırım. bu modeli ve sizdeki ögütücüyü satın aldım :) sizden kahve sipariş etmek istiyorum. bana bir iki model önerebilir misiniz deneme amaçlı en çok sevilenlerden :)
Kararınız hayırlı olsun Ziya bey makinelerinizden umarım memnun kalır ve uzun yıllar kullanırsınız.
Espresso için uyumlu kahvelerimizi soldademleme uygunluğu blümünden seçebilirsiniz. Bir çok kahvemiz espresso için uygun ancak bu asıl sizin nasıl tatlar sevdinizle ilgili
Eğer espressoda bir miktar asidite(ekşilik) seviyorsanız asiditesi orta seviye çekirdekleri eğer asidite sevmiyorsanız bu sefer de düşük asiditeli çekirdekleri tercih edebilirsiniz.
Genel olarak alttaki ürünlerimiz espresso makinesi ve tam otomatik makine kullanan bir çok dostumuz tarafından seviliyor. Splash Espresso Blend Kenia Nakuru Peru Ecoforrest Cajamarca Dominic Barahona Lavado India Monsooned Malabar Crossover Blend Slam Dunk Blend Fadeaway Blend Guatemala Huehuetenango
Sevgiler
ömer bey tekrar selamlar , basıncsız ögütme için 4 dış ayar demişssiniz , sage 6-12 arası önermiş cogunlukla , birkac tutorialda da espresso icin 15 gördüm dış grinder ayarını , siz ilk aldıgınzda bile dış ayarı 4 de kullanmışsınız basınçsız sepette, acaba spesific bir nedeni var mı ?
Selamlar Ziya Bey,
Aslında öyle değil, ilk aldığımda basınçsız sepet yoktu elimde ayrıca Türk kahvesi için de öğütme yapmak istedim. Türk kahvesi inceliğine inebilmek için iç dişliyi 4 dış ayarı da 1-2 kullandım. Espresso için de 11-12 gibi kullandım uzun süre. Bende Breville VCF 125 espresso makinesi var. Sizde Gaggia. Bu öğütücü ile iki makineyi yan yana kıyaslama imkanım olmadığı için bir yorum yapmam pek olası değil. Neticede makinelerin ürettikleri basınç da oldukça önemli bir etken. Zaman içinde özellikle Türk kahvesi için de öğütme yapınca elbet dişliler yıpranıyor. Bir de basınçsız sepete geçince o basıncı daha ince öğüterek karşılamak durumunda kalıyorsunuz o nedenle yıllar içinde iç ve dış ayarlarım giderek küçüldü. Şu an espresso’da iç 4 dış 3 gibi kullanıyorum o kadar diyeyim zaten yakın zamanda dişlileri değiştireceğim, o yüzden beni referans almayın:)
Size doğru ayarı bulmak için şunu tavsiye ederim, Aldığınız espresso shot’ın hızına, kremanın görüntüsüne ve nihayetinde de lezzete odaklanın. Bir çok çekirdek ve makine kombinasyonunda 27-28 saniye ideal extraction süresi olarak kabul ediliyor. Buradan başlayabilirsiniz. Espresso akışı kesintisiz ve sicim gibi olmalı, eğer kesinti oluyor damla damla düşüyorsa çok ince öğüttünüz demektir. Hızlı akıyor ve krema rengi çok açık oluyorsa da kalın öğütmüş olabilirsiniz. Sonuçta güzel bir krema (kalınlığa bakmaksızın baloncukları hiç görünmeyen kadifemsi bir görüntüde olmalı) ve tattığınızda acı olmayan (beklemiş kahve acılığından bahsediyorum, sertlik ya da yoğunluk değil) bir lezzette olmalı.
Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık. 10-15 Bin lira bandında bir espresso makinesi arayışındayım. Sağlığa zararlı plastik içermeyen, çok sıcak kahve sevdiğim için sıcaklık konusunda yeterli olacak bir makine olması önemli.. Yorumlarınızdan Delonghi EC685 uygun gibi geldi ama bu iki kriteri sağlar mı diye teyid almak istedim sizden. Dönüş yaparsanız sevinirim. Teşekkürler
Gülşen Hanım Merhaba,
Açıkçası plastik içermeyen dediğinizde böyle bir makine bulma olasılığınızı sıfıra indiriyorsunuz. Bir çok makinenin su haznesinden, portafiltre içindeki dağıtıcıya ve sepet içindeki basınç yükselticiye kadar, su haznesinden ısıtıcıya giden su yolunda vb. bir çok noktada plastik kullanılıyor. Bu konuda hassasiyetiniz varsa çelik moka pot’lar espresso tarafına bir alternatif olabilir, keza filtre kahve makinesi için de manuel V60 porselen demleyiciler bir çözüm.
Sevgiler
Dönüşünüz için çok teşekkür ederim. ”plastik içermeyen” ifadem çok doğru olmadı sanırım;) zira bunun çok mümkün olmadığının farkındayım ben de; BPA vb sağlığa zararlı kimyasal içermeyen plastik kullanımında daha duyarlı ve hatta sertifikalı marka-modeller olduğunu okudum. Ama öyle çok bilgi var ki, kafam çorba oldu. Bu konuda bir bilginiz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler, Sevgiler
Selamlar Gülşen Hanım,
Avrupa birliği normlarında sıcak ile temas eden ve etmeyen plastikler ve bunların kriterleri net, ayrıca Amerika FDA de bu konuda katı kurallara sahip dolayısıyla bir üretici Avrupa ve Amerika pazarında satmak istiyorsa zaten bu bahsettiğiniz kriterlerden fazlasını taşımak zorunda. O nedenle siparişinizi doğrudan bir AB ülkesinden verebilirsiniz (amerika elektrik sistemi bizden farklı old için özellikle Amerika demedim) böylece içiniz de rahat eder. Yurt dışından ürün önerileri ve alternatifler için BizdenUcuz için seçtiğimiz ürünlere de göz atabilirsiniz.
Yurtdışından nasıl alışveriş yapılacağına avantaj ve dez avantajlarına da şu linkten erişebilirsiniz.
Sevgiler
Merhaba,
SAGE SES880_BSS THE BARISTA TOUCH KAHVE MAKİNESİ hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum.
Sagenin kendinden öğütmeli otomotik makineleri manueller gibi yüksek performans verirmi.
Merhaba Esra Hanım,
Bu ürünle ilgili yorumlarımı yazının 3. sayfasında bulabilirsiniz
Sevgiler
Merhaba. Ben manuel bir espresso makinası almayı planlıyorum yazınızı gördüm çokça da faydalandım teşekkürler. Çok fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte bulabildiğim tüm bilgileri topluyorum ve şuan karar verme aşamasındayım. Karacanın çıkardığı manuel Karaca coffe art makinası hakkında neredeyse hiç yorum yok benimde bütçem dahilinde delongi 35.31 ve Karaca coffe art arasında kararsız kaldım bana verebileceğiniz bir öneri varmı acaba 🤗
Ayşenur Hanım selamlar,
iki ürün de giriş seviyesi ürünler delonghi ürünler patentli ve kendi dizaynı olan ürünlerken karaca ürünü orta asya, amerika ve avrupa pazarında oldukça benzer dizaynda farklı onlarca marka bulabileceğiniz (bir çoğu da çin markası) bir dizayn. Bu işin bir tarafı ve bu dediğimi kesinlikle delonghi’yi öven bir açıklama gibi düşünmeyin. Çünkü, son dönemde çinde üretilen ürünlerin bir çok benim diyen markaya göre çok daha işlevsel ve kaliteli olduğunu da görüyorum. Kaldı ki karaca ürünü dış malzeme kalitesi olarak çok daha iyi durumda. Hatta süt köpürtme çubuğu çok daha profesyonel duruyor. Benzerlerini kullansamda karacanın bu makinesini hiç kullanmadım bu nedenle iç yapısı ve performansı özelinde bir şey söyleyemem ancak diğer markalardaki muadilleri giriş seviyesi için gayet iyi sonuç veriyor diyebilirim. Arkasında karaca gibi bir Türkiye markası yer aldığı için aynı delonghide olduğu gibi servis tarafında da bir problem yaşamazsınız. Şu üründen yana bir karar verin diyemem bu elbette sizin kararınız olmalı ama ben iki ürün özelinde de öne çıkan noktalara dikkatinizi çekmek istedim. Umarım bir faydam olmuştur
Sevgiler
Teşekkürler detaylı yanıtınız için birde benim aklıma takılan bir nokta var iki modelin arasında kalmamdaki nokta da aslında karacanın dış yüzeyinin daha sağlam ve şık görünmesiydi fakat iç akşamından hiç anlayamıyorum birkaç yerde de giriş seviyesi ürünlerin espressoyu acı yaptığını mekanızmasının iyi olmadığını okumuştum nekadar doğru bilemiyorum karacayı bu konuda kahve konusunda çok tecrübeli olmaması nedeniyle güvenmelimiyim pek anlayamıyorum bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
Açıkçası kahve sevgisinin süreçleri var, yıllardır mokapotada binlerce soruya yanıt verdim onbinlerce kişiyle bu sayede tanıştım. Zamanında benim de geçtiğim bir patika bu. Önce filtre kahveye merak salınıyor, ilk başta daha ucuz yöntemler ve daha lezzetli olur diye pour over ve el değirmeni sonrasında bir espresso makinesi şart adımına geçiliyor, ama bunlar da çok pahalıymış deyip önce giriş seviyesine bakılıyor. Bu nokta kritik bir nokta çünkü bundan sonraki adımlar kahveye nasıl bir gözle baktığınızla ilgili. Özellikle manuel kahve hazırlamak hoşunuza gidiyor ve ununla uğraşmayı seviyorsanız bir sonraki adıma çok hızlı geçme ihtiyacı duyuyorsunuz, o da 58mm portafiltreye sahip bir espresso makinesi. Ha yok diyorsanız ki o kadar ileri boyutta bir sevgim yok ben daha çok içmekle ilgileniyorum o zaman da bir noktadan sonra üşengeçlik basıyor ve tam otomatik makinelere yönelme oluyor. Nadir olarak da ben böyle iyiyim ya deyip o noktada kalınıyor ama hep akılda keşke ilk espresso makinesini en azından bi 54 mm lik modellerden seçseydim hayıflanması hep sizinle yaşıyor.. Burada kendinizi nerede konumladığınız çok önemli. Bahsettiğiniz iki makine de 51 mm giriş seviyesi makineler.
Acılık konusuna gelince bu maalesef dunning kruger sendromunun bir getirisi. İlk başta her şeyi çok iyi bildiğini sanarak yapılan yorumların da bir algısı. Acılık olur mu evet olabilir. Ama bunun sebebini bilirseniz bu acılık olmadan da espresso hazırlayabilirsiniz. Espresso makinesi yoluna girdiyseniz mutlaka ve mutlaka bir öğütücü almanız gerekli, zira dışarıda espresso olarak öğüttürürüm dediğinizde o öğütme büyüklüğü sizin makinenizle eşleşmeyebiliyor (ki genelde bu sorun hep yaşanır) çünkü siz espresso için öğütme istediğinizde barista arkadaşlar ya da kahve üreticileri makine modelinize göre bir öğütme yapmazlar (açıkçası bana gelen siparişlerde espresso öğütme istendiyse arayıp makine modelini sorup ona göre öğütüp gönderiyorum) Bunu yapabiliyorum çünkü bu zamana kadar bir çok makineyi kullanma şansım oldu ve hangisine nasıl bir öğütme yapılabileceğini biliyorum. Ama bunu bilen barista ve paket hazırlayan arkadaş sayısı çok ama çok az. Ve dışarıda yapılan öğütme genelde giriş seviyesi makinelere göre daha ince kalıyor. İnce olduğunda kahve daha fazla sıkışıyor ve su kahve parçalarının arasından geçerken zorlanıyor. Bu zorlanma over extraction dediğimiz gereğinden fazla süre su ile buluşmaya neden oluyor ve kahve acıyor. Bu nedenle öğütücü önemli, kendi öğütücünüz olduğunda inceliği makinenize ve çekirdeğe göre siz belirlersiniz bir iki denemede de bunu oturtursunuz. Bir diğer neden ise yine dunning kruger sendromu kaynaklı, yazıları okuyup baristalarla konuştuğunuzda kullanılan gramaj için çok farklı yorumlar duyabilirsiniz. Kimi derki ben 18 gramdan double shot yapıyorum kimi der ki ben 22 gramdan şu kadar sürede vs. Şimdi bunları siz evdeki giriş seviyesi makinenizle denediğinizde şu olur; profesyonel makine 58 mm çapa sahip portafiltre kullanır. Sizin elinizdeki makine ise 51 mm. 18 gram kahveyi 58mm çapa yaydığınızda daha ince bir tabaka elde edersiniz. Ama giriş seviyesi 51mm portafiltrede 18 gram kahve koyduğunuzda daha fazla kalınlık oluşturur. İşte bu da over extractiona sebep olan bir diğer konu. su kahve ile daha fazla zaman geçirir ve acıma olur. Giriş seviyesi makineler 14-16 gram için optimize edilen makinelerdir. 20 gramdam yapamaz mısınız yaparsınız elbet ama bu sefer öğütmeyi kalınlaştırmanız veya tamperlemeyi azaltmanız gerekir ki kahve daha rahat akabilsin. Bu da biraz tecrübe isteyen bir konu. Bu kadar laf salatası yaptım kusura bakmayın ama bu bilgiler önemli bilgiler sizden sonra bu yanıtı okuyacak kişilerin de mutlaka bilmesi gereken şeyler.
Sorunuza gelince samimi bir yanıt vermem gerekirse iki makine arasında büyük farklar olduğunu düşünmüyorum, yeter ki siz bir sonraki adımınızı şu andan kararlaştırın.
Sevgiler
Ömer Bey merhaba,
Espresso makinesi almak için yaptığım araştırmalarda burayı gördüm ve yıllardır insanlara, ilgiyle, verdiğiniz cevaplara hem teşekkür etmek hem de naçizane bir soru sormak için yazmak istedim. Fiyatların da nerelerden hangi seviyelere geldiğini yıllar içerisinde görmek de oldukça şaşırtıcı bir zaman tüneli gibi.
Müsadenizle soruma geçiyorum: Delonghi EC685 ya da Gaggia Classic arasından öneriniz, ilk kez evde espresso kullanacak biri için, hangisi olur? (diğer demleme yöntemleriyle deneyimlerim ve değirmenim var)
-Süt köpürtmesi benim için önemli
-Dayanıklı olmasını tercih ederim (haliyle :)
-Parça tedariği yaygın olmalı (Gaggia distrübitörü firmanın bu haklarının sona erdiğini yazmış sanırım sitelerinde)
-Ya da bu ikisine ek, son 5 yılda çıkmış başka bir makine öneriniz olabilir mi?
İyi çalışmalar.
Tevfik Bey Merhaba,
Deneyimli bir kullanıcısınız ve açıkçası 51mm portafiltreye sahip makineler sizi pek de kolay tatmin etmeyecektir.
EC685 51mm portafiltreye sahip. Eğer öğütücünüz de iyi bir öğütücüyse Gaggia 58 mm portafiltreli classic modeli uzunca bir süre sizinle gelir:)
Gaggia’nın TR didtribütörü değişti şu an STG Group disrtribütör.
Umarım faydalı olabildim
Sevgiler
Merhabalar Ömer Bey,
Yaklaşık 2 yıl önce sizinle istişare ederek breville barista max modelini aldık ve açıkçası memnuniyetimiz devam etmekte. Öncelikle bunun için teşekkürlerimi arz ederim.
Sonralıkla, yazıdaki diğer sage marka modellerin hiçbirisi satışta aktif olarak gözükmemekte. Almanya üzerinden ciddi bir fark ile sipariş vermiştik fakat şu an hiçbirisinin temin edilmemesi açıkçası baya şaşırttı. Özellikle SES878 Barista Pro modeliyle ilgileniyorum Konu hakkında bilginiz ve tavsiyeniz varsa müteşekkir olurum, teşekkür ederim.
ABdurrahman Bey Selamlar,
Daha önce destek olabildiğime ve üründen memnun olmanıza çok sevindim. TR’ye satışa kapanması yüksek olasılıkla malum olaylar nedeni ile maalesef. Bunu daha önce de 2021 Kasım-Aralık döneminde yaşadık bir haftada doların 2 katına çıkıp 1 gecede yarıya inmesi ışıldayan gözler falan filan derken maalesef stabilite kaybolunca ticaret yapılamaz hale geliyorsunuz. Bir gecede %18 olan gümrük vergisi bazı ürünlerde %35-40a çıkınca iş iyice tatsızlaşıyor. Özellikle amazon %20 den hesaplayıp o getirene kadar %40 olunca vergi kulaklıklarda vs gümrükte zarar yazmak durumunda kaldı. Bunların hepsi birer tecrübe oluyor şirketlere ve sonraki kararlarında yavaş ve çekimser davranıyorlar. Maalesef şu dönem yurt dışından ürünlere ulaşmakta biraz(!) sıkıntı var…
Bu arada verdiğiniz linkler Amerika linkleri buradan satın alma yapacaksanız makinelerin 220 Volt ile çalıştığına emin olun lütfen.
Sevgiler
Biraz daha araştırdım ve bu 2 model arasında açıkçası KALDIM. Aradaki fiyat farkı da yabana atılacak miktarda olmadığı için özellik farkını ve bu farklara değip değmeyeceğini belirtebilir misiniz :)
Barista Pro:
https://amzn.to/445HWcx
Barista Express:
https://amzn.to/3puOrqj
Tekrar selam
Pro modeli 58mm portafiltreye sahip express ise 54 mm, aralarındaki en belirgin fark bu. ikisi de temelde aynı işleve sahip makineler elbette malzeme kalitesi farklılığı da bir miktar var.
Sevgiler
Konchero Serena 5023A PID Espresso Kahve Makinesi bu makina hakkında bilginiz var mı? Tavsiye edermisiniz.
Yılmaz Bey Selamlar,
Bu ürün Çin menşeli üreticilerin ürettiği ve dünya çapında bir çok farklı marka ile satılan bir ürün. Açıkçası birebir bu ürünü deneme şansım olmadı ancak farklı marka altındaki ürünlerin yorumlarına baktığımda espresso çıktısının oldukça tatminkar olduğu ve fakat özellikle öğütücü tarafında şikayetlerin olduğunu görüyorum. keza süt köpürtme çubuğunu da bir çok kullanıcı ortalama olarak değerlendirmiş. Siz de benzer ürünlere göz atmak isterseniz ürünün fotoğrafını google lens ile aratın derim. Kahve yolculuğunuzun French press sonrasında V60 la başlayıp bu noktaya gelmesi çok sevindirici:) kararınız şimdiden hayırlı olsun. Destek olabileceğim bir konu olursa buradayım.
Sevgiler…
Ömer bey çok teşekkür ederim.
Aklımdaki sorulara sizin gibi kahve tutkunları ustalardan cevap alabilmek beni çok mutlu ediyor.Cevap alabilmenin cesretiyle derdimi daha uzun anlatmak istiyorum.
Filtre kahve tutkum Feencpress ile başladı Hario V60 ile devam ediyor artık çekirdek kahve alıyorum bunu içinde Hario Skerton Plus kullanıyorum.
Espresso ve cappuccino merakım başladı ve makina araştırmaya başladım.Deneyim yapma şansımı İsveç Malmö deki oğlumun kullandığı Delonghi dedica EC685 ile buldum.Tabiki acemiliğim ortada iyi espresso yapamadım.
Sonuç olarak Fiyat performans olarak iyi bir makina almayı düşünüyorum.Çok inceleme videosu izledim sizin makina yorumlarınızı okudum çok olmasada canlı sohbetlerinize katıldım.En son Haliç kongre Merkezindeki kahve fuarına gittim;Size sorduğum Kahve makinasını ve Muadili dedikleri Sage makinalarını yakından gördüm bilgi aldım,Hatta ünlü Barista Dritan Alsela ile Konchero standında karşılaştık.
Şuan üzerinde yoğunlaştığım makinalar şunlar:
1.Gaggia Rı9480/11 New Classıc Pro 2019 Metalik Espresso Makinesi RI9480/11 (Trendyol son 7 gün.9000₺)
2.Sage Appliances SES500 the Bambino Plus, espresso makinesi, 1600 Watt, fırçalanmış, 1 bardak, paslanmaz çelik (Amazon 15000₺)
3.Konchero Serena 5023A PID Espresso Kahve Makinesi, 1 Gruplu (Cafemarkt son 7 gün.11460₺)
Yukardaki 2 makinayı seçersem birde öğütücü almam gerekecek.Karşıma hep
Baratza Encore Kahve Öğütücü Değirmen çıkıyor ama fiyatı Cafemarkt:6870₺
Alternatif olarak Konchero Mostro Ev Tipi Barista Kahve Değirmeni cafemarkt:3855₺
yada fiyatı uygun Gaggia MD 15 Otomatik Ev Kahve Öğütücü N11:2660₺
Bunlar arasında gidip geliyorum Ön demleme,Timer.Bar göstergesi vs ayarlara girersem fiyat çok yükseklere ulaşıyor.
Sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum..
Saygılar..
Ömer Bey, tekrar rahatsız ediyorum, ben Amerika’dan barista pro ürünü internetteki yüzeysel araştırmalarıma dayanaraktan aldım. Dönüştürücüler ile çözülebiliyormuş 110V-220V mevzusu. Fakat kime danıştıysam ya koca trafoları gönderiyor, ya da fişe takılan adaptörleri. Açıkçası nasıl ilerlemem gerektiğini bilemedim ve tekrar size danışmak istedim. Öneriniz veya yönlendirebileceğiniz bir mağaza var mıdır konuyla alakalı……
Abdurrahman Bey Merhaba,
Son cevabımda özellikle yazmıştım elekrik bilgisini, maalesef Amerikadan alınan ürünlerde en sık yapılan hatalardan biri bu.
Öncelikle şunu kontrol edin, cihazın altında ya da kablo çıkış noktasında kaç volt ile çalıştığı yazar. Eğer 110-220, 110-230, 110-240 yazıyorsa adaptör işinizi çözer ama topraklı adaptör olmasına dikkat edin
Eğer Sadece 110-120 Volt yazıyorsa bu ürün maalesef TR’de çalışmaz ve fişe taktığınızda maalesef yanar :( o yüzden voltaj dönüştürücü gerekir ki bunu seçerken de cihazın kaç watt olduğuna göre bir cihaz almanız gerekli ki onların boyutları da fiyatları da oldukça büyük… Tavsiyem 110 Volt ise ve Amazondan aldıysanız iade talebi oluşturun en azından bir başka ürün alıp daha huzurlu kullanırsınız.
Sevgiler
Sonunda aldım:
1: Gaggia Rı9480/11 New Classıc Pro 2019 Metalik Espresso Makinesi RI9480/11
2: Tchibo Elektrikli Kahve Değirmeni 98098
Yılmaz Bey Selamlar,
Öncelikle lütfen kusura bakmayın, benim için kıymetli bir kaç çekirdek buldum ve onların testleri ile ilgileniyordum, dünyadan bağımı kopardım bu süreçte.. Mesajınızı göz ucuyla gördüm 58mm önemli diyecektim ki siz zaten doğru seçimi yapmışsınız. Ürünleriniz hayırlı olsun. Özellikle 58mm portafiltreli bir ürün almanıza oldukça sevindim. Ürünlerinizi güzel günlerde kullanın umarım uzun yıllar keyifle kullanırsınız.
Bir sorunuz olursa ben yine buradayım. Söz bu sefer geciktirmeyeeğim:)
Sevgiler
selamlar astrabestan , bende bu makineden şimdi sipariş verdim umarım memnunsunuzdur :) bana bu makineye uygun kahve önerebilir misiniz rica etsem sizin hoşunuza giden :)
yakın zamanda sizdeki öğütücüden alacağım , tchibodan degilde yeni aldıgınız sage den :)
Teşekkür ederim.
Saygılar.
Ömer bey merhaba..
TchiboElektrikli Kahve Değirmeni ni iade ediyorum espresso için istediğim incelikte çekemiyor.
İade onaylanınca yeni makina bakacağım önerilerinizi bekliyorum.
Selamlar Yılmaz Bey,
Siz almışken hevesinizi kaçırmayım diye Tchibo’dan hiç bahsetmemiştim. Espresso’da incelik ayarı çok ama çok önemli, hele ki 58mm bir portafiltre kullanıyorsanız.
Açıkçası eğer iyi bir öğütücü için bütçeniz varsa stepless modellere veya üst segment ev kullanımı için olan ürünlere yönelebilirsiniz.
Şu yazımı bir inceleyin derim, 6ve 7 Numaralı başlıklar altındaki ürünlere de bir göz atın gözünüze kestirdiğiniz olursa üstüne konuşalım.
https://mokapota.com/kahve/kahve-ogutucu-kahve-degrimeni-inceleme-ve-tavsiyeler/22638
Sevgiler
Şu an fiyatı en uygun olan:elit Fred PL043MMI Konik Dişli Kahve Öğütücü :6028₺ bunu düşünüyorum.
Bu üründe kullanıcılar çoğu memnun, ancak bazı ürünlerde milde salınım ve hatta kırılma raporlanmış bunu mutlaka göz önüne alın derim. Gerektiğinde iade edebileceğiniz bir satın alma yapmanızı tavsiye ederim.
Alternatif olarak Eurek Mignon ve bulabilirseniz Sage SCG820 Pro ürünlerine de bi göz atın derim.
Maalesef kurdaki oynaklık ve gümrük vergisi mevzuatındaki zırt pırt değişiklikler nedeni ile ithalatlarda ciddi yavaşlama var.
Sevgiler
Sage
SAGE BCG820 BSS/A KAHVE ÖĞÜTÜCÜ bu var
Evet bu benim de evde 7 yıldır evde kullandığım makine, daha yeni yeni dişlilerde yıpranma oluşmaya başladı (biraz yoğun da kullandım) ben gayet memnunum ihtiyacınızı da haydi haydi karşılar. İçerde 10 kademe dışta ise 60 kademe incelik ayarı var bu 600 kombinasyon demek:) Satışı yapan yer TR distribütörü ama ürünün adını yanlış yazıyorlar inatla:). Bu ürün SAGE SCG820 BSS PRO. Sage bazı ülkelerde Breville markası ile yer alıyor o ülkelerdeki kodu ise BREVILLE BCG820 BSS PRO. ikisini kombinlemişler:)
Sevgiler
Sonunda aldım.SAGE BCG820 BSS/A KAHVE ÖĞÜTÜCÜ Yaklaşık (iç dış)espresso ayarlarını benimle paylaşırsanız sevinirim.
Selamlar,
Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın, ben bu zamana kadar bir kaç farklı set up denedim, öğütücü yazısında diğer kullanıcılara verdiğim cevaplardan diğerlerini de bulabilirsiniz
Örneğin ilk adlığımda iç dişli 6 da tutarak
Espresso Basınçlı Sepet 8-9
Espresso Basınçsız Sepet 4
Şu an iç dişliyi 3 de kullanıyorum (dişlilerin zaman içinde yıpranma payını da göz önünde bulundurun mutlaka, mesela benim bu 5 ya da 6. yılım olsa gerek
Basınçsız sepet 4-5
Basınçlı sepet 8-9
umarım faydam olur
Seviler
Çok teşekkür ederim Ömer bey.
Saygılar.
ömer bey merhabalar , kahveden hiç anlamam sadece içmeye bayılıyorum :) Tercihim sıcak ve soguk americano :) 12.000 kadar bütcem var (biraz daha zorlayabilirim) , tam otomatik philipsin 3000 serisi yada yarı otomatik makine + öğütücü olarak önerdiğiniz bir model var mıdır ? yazınızı baştan sona okudum kullanıcı yorumları dahil , tam otomatikleri çok önermediğinizi de gördüm , bu durumda Delonghi ec685m ve Gaggia Rı9480/11 New Classıc Pro 2019 modellerini görebiliyorum. kahve öğütücüsü de ayrı önemli demişssiniz arkadaşın aldıgı ve sizin evde kullandıgınız model 7.000 tl şuan :) bu durumda 16.000 tl yi aşıyor bu ikisi :) açıkcası çok arada kaldım , 15-20.000 bandında memnun kalacağım makine + öğütücü yada tam otomatik bir makine önerebilir misiniz bana rica etsem :) Şimdiden teşekkür ederim
Ziya Bey Merhaba,
Öncelikle doğrudan şu makineyi alın gibi bir yanıt beklemeyin benden lütfen. Bu karar sizin olmalı ve ben sadece size diğer kullanıcıların yorum ve deneyimlerinden yola çıkarak farklı düşünce açıları sunup ürün özellikleri konusunda destek verebilirim.
Kahveden anlamam sadece içerim diyorsanız (ki diyorsunuz :)) kahve hazırlamak da sizin için bir keyif olmayacaktır. Manuel espresso makinesi mutlaka bir öğütücü gerektiriyor ki her çekirdek ve kavrulma derecesi için espresso da ince ayar yapıp ideal espresso shot’a ulaşın. Bu bir keyif ve merak işi ilgi ve zaman isteyen de bir konu. Çevremde sizin gibi düşünen bir çok arkadaşım var onları da tam otomatik makineye yönlendirdim ve şu an oldukça mutlular:) Otomatik makineleri incelediğim şu yazım size yol gösterici olabilir. Ev, Ofis ve Küçük İşletmeler İçin Tam Otomatik Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Yok derseniz ki ben bunu zaman ayırırım ve gerçekten benim için bu süreç oldukça keyifli bir şey o halde 58mm portafiltreli manuel ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim. Onlardan zaten hem bu yazıda hem de önceki cevaplarımda bahsettim. Öğütücü için de şu yazımı inceleyebilirsiniz Kahve Öğütücü / Kahve Değirmeni İnceleme ve Tavsiyeler
Sevgiler
Evet şuan da 1.5 saatlik youtube videonuzu izliyordum , o zaman gaggio new classic ve sizdeki kahve öğütücüyü alıyorum ömer bey. Kesinlikle uğraşı keyif verecektir kahve kokusuna bayılıyorum :) sadece gaggio clasicce emin olamamıştım ama inceledgnzde de ev için ideal demişssiniz diye iyidir diye düşündüm :D
Gaggia RI9480/11 New Classic ile Gaggia RI9480/13 New Classic Pro 2019 bu 2 model arasındaki farkı internette bulamadım . ilki 9400 iken digeri 11000 civarında . Tek fark renklerimi yoksa siz hangisini tercih edersiniz acaba
tamam hocam aynıymıs sanırım. bu modeli ve sizdeki ögütücüyü satın aldım :) sizden kahve sipariş etmek istiyorum. bana bir iki model önerebilir misiniz deneme amaçlı en çok sevilenlerden :)
Kararınız hayırlı olsun Ziya bey makinelerinizden umarım memnun kalır ve uzun yıllar kullanırsınız.
Espresso için uyumlu kahvelerimizi soldademleme uygunluğu blümünden seçebilirsiniz. Bir çok kahvemiz espresso için uygun ancak bu asıl sizin nasıl tatlar sevdinizle ilgili
Eğer espressoda bir miktar asidite(ekşilik) seviyorsanız asiditesi orta seviye çekirdekleri eğer asidite sevmiyorsanız bu sefer de düşük asiditeli çekirdekleri tercih edebilirsiniz.
Genel olarak alttaki ürünlerimiz espresso makinesi ve tam otomatik makine kullanan bir çok dostumuz tarafından seviliyor.
Splash Espresso Blend
Kenia Nakuru
Peru Ecoforrest Cajamarca
Dominic Barahona Lavado
India Monsooned Malabar
Crossover Blend
Slam Dunk Blend
Fadeaway Blend
Guatemala Huehuetenango
Sevgiler
ömer bey tekrar selamlar , basıncsız ögütme için 4 dış ayar demişssiniz , sage 6-12 arası önermiş cogunlukla , birkac tutorialda da espresso icin 15 gördüm dış grinder ayarını , siz ilk aldıgınzda bile dış ayarı 4 de kullanmışsınız basınçsız sepette, acaba spesific bir nedeni var mı ?
Selamlar Ziya Bey,
Aslında öyle değil, ilk aldığımda basınçsız sepet yoktu elimde ayrıca Türk kahvesi için de öğütme yapmak istedim. Türk kahvesi inceliğine inebilmek için iç dişliyi 4 dış ayarı da 1-2 kullandım. Espresso için de 11-12 gibi kullandım uzun süre. Bende Breville VCF 125 espresso makinesi var. Sizde Gaggia. Bu öğütücü ile iki makineyi yan yana kıyaslama imkanım olmadığı için bir yorum yapmam pek olası değil. Neticede makinelerin ürettikleri basınç da oldukça önemli bir etken. Zaman içinde özellikle Türk kahvesi için de öğütme yapınca elbet dişliler yıpranıyor. Bir de basınçsız sepete geçince o basıncı daha ince öğüterek karşılamak durumunda kalıyorsunuz o nedenle yıllar içinde iç ve dış ayarlarım giderek küçüldü. Şu an espresso’da iç 4 dış 3 gibi kullanıyorum o kadar diyeyim zaten yakın zamanda dişlileri değiştireceğim, o yüzden beni referans almayın:)
Size doğru ayarı bulmak için şunu tavsiye ederim, Aldığınız espresso shot’ın hızına, kremanın görüntüsüne ve nihayetinde de lezzete odaklanın. Bir çok çekirdek ve makine kombinasyonunda 27-28 saniye ideal extraction süresi olarak kabul ediliyor. Buradan başlayabilirsiniz. Espresso akışı kesintisiz ve sicim gibi olmalı, eğer kesinti oluyor damla damla düşüyorsa çok ince öğüttünüz demektir. Hızlı akıyor ve krema rengi çok açık oluyorsa da kalın öğütmüş olabilirsiniz. Sonuçta güzel bir krema (kalınlığa bakmaksızın baloncukları hiç görünmeyen kadifemsi bir görüntüde olmalı) ve tattığınızda acı olmayan (beklemiş kahve acılığından bahsediyorum, sertlik ya da yoğunluk değil) bir lezzette olmalı.
Sevgiler.
Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık. 10-15 Bin lira bandında bir espresso makinesi arayışındayım. Sağlığa zararlı plastik içermeyen, çok sıcak kahve sevdiğim için sıcaklık konusunda yeterli olacak bir makine olması önemli.. Yorumlarınızdan Delonghi EC685 uygun gibi geldi ama bu iki kriteri sağlar mı diye teyid almak istedim sizden. Dönüş yaparsanız sevinirim. Teşekkürler
Gülşen Hanım Merhaba,
Açıkçası plastik içermeyen dediğinizde böyle bir makine bulma olasılığınızı sıfıra indiriyorsunuz. Bir çok makinenin su haznesinden, portafiltre içindeki dağıtıcıya ve sepet içindeki basınç yükselticiye kadar, su haznesinden ısıtıcıya giden su yolunda vb. bir çok noktada plastik kullanılıyor. Bu konuda hassasiyetiniz varsa çelik moka pot’lar espresso tarafına bir alternatif olabilir, keza filtre kahve makinesi için de manuel V60 porselen demleyiciler bir çözüm.
Sevgiler
Dönüşünüz için çok teşekkür ederim. ”plastik içermeyen” ifadem çok doğru olmadı sanırım;) zira bunun çok mümkün olmadığının farkındayım ben de; BPA vb sağlığa zararlı kimyasal içermeyen plastik kullanımında daha duyarlı ve hatta sertifikalı marka-modeller olduğunu okudum. Ama öyle çok bilgi var ki, kafam çorba oldu. Bu konuda bir bilginiz varsa, paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler, Sevgiler
Selamlar Gülşen Hanım,
Avrupa birliği normlarında sıcak ile temas eden ve etmeyen plastikler ve bunların kriterleri net, ayrıca Amerika FDA de bu konuda katı kurallara sahip dolayısıyla bir üretici Avrupa ve Amerika pazarında satmak istiyorsa zaten bu bahsettiğiniz kriterlerden fazlasını taşımak zorunda. O nedenle siparişinizi doğrudan bir AB ülkesinden verebilirsiniz (amerika elektrik sistemi bizden farklı old için özellikle Amerika demedim) böylece içiniz de rahat eder. Yurt dışından ürün önerileri ve alternatifler için BizdenUcuz için seçtiğimiz ürünlere de göz atabilirsiniz.
Yurtdışından nasıl alışveriş yapılacağına avantaj ve dez avantajlarına da şu linkten erişebilirsiniz.
Sevgiler