Kahve Nereden Alınır? Nitelikli Kahve ve Üçüncü Nesil Kahveciler

Nitelikli kahve nereden alınır? güzel çekirdek kahve arıyorum kimden alırım? Filtre Kahve için en iyi kahve nereden alınır? Üçüncü nesil kahve üretenler kimler? Espresso kahvesini nereden alınır? Hangi kahvecileri tavsiye edersiniz? gibi sorular bana en fazla gelen sorular.

Özellikle 3. Nesil kahveciliğin anlamının oturmaya başlaması etkenlerden biri. Diğeri ise Kahve Makinelerini alırken MokaPota’dan faydalanan kahvesever dostlarımızın, kahve makinesini aldıktan sonraki adımı nitelikli kahveye erişmek. Farklı çeşitlilikte kahveler denemek ve bu kahveleri en iyi kavuran yerlerden temin etmek. Bu nedenle böyle bir yazı hazırlama gereği ortaya çıktı: Nitelikli kahve nereden alınır?

Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…

Okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini dinleyin, daha fazlası için bizi Spotify’da da takip edin.

Kahve Nereden Alınır – Nitelikli Kahve Üretimi

Bu yazıyı hazırladığımda MokaPota henüz kendi kahvelerini üretmeye başlamamıştı, bu nedenle bir çok üretici ile görüşüp size indirimler sağlamaya da gayret ediyorduk. Bu indirimleri bu saydan duyurup bugüne kadar bir çok kahve severi hem hesaplı hem de iyi kahvelere erişmesini sağladığımıza inanıyorum.

Ama artık kendi kahvemizi ürettiğimiz için bu yazıyı o haliyle bırakmak elbette bir çıkar çatışması (bu deyimin Türkçesine bir türlü ısınamıyorum, İngilizcesi aslında çok da anlamını ifade eden bir kelime grubu ile oluşturuluş “conflict of interest” neyse girmeyeyim bu mevzulara) yaratacağı için doğru olmayacaktı.

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki üreticinin de tüketicinin de hizmet sağlayıcıların da ürünlerine biçtiği kaftan daha bir kaç gün geçmeden kısa kalmaya başlıyor. Zincir mincir derken olan arada hepimize oluyor.

Bu noktaya kadar okumaya devam ettiyseniz bravo. Ama tam şu anda nitelikli kahve nedir ki diyorsanız öncelikle şu yazımı okumanızı önerebilirim. Nitelikli Kahve Nedir, Neden Önemlidir? Hatta şu yayınımızı araba sürerken bile çitleyebilirsiniz -> Nitelikli Kahve Nedir? (#CoronaCafe Canlı Yayın Kaydı). Bunlar tamamsa bu dönemin şartları ile yazıya devam edeyim.

Nitelikli Kahveyi Pazara Sunarken Karşılaşılan Sıkıntılar

Döviz kurunun fırladığı bir dönemde %100 ithal olan bir üründe fiyat dengesizliklerinin olmasını beklerdim. Ama dünyada pandemi etkisiyle azalan üretim, pahalılaşan taşımacılık, ve yükselen enflasyon nedeniyle düşen alım gücü, bizim gibi ülkelerde en şiddetli haliyle hissediliyor. Böyle bir durumda alım gücü de talep de azalıyor. Dengesizlikler hat safhaya çıkıyor.

Ve bu nedenledir ki son 2 yılda giderek azalan şekilde nitelikli kahve ithalatı sürdürülmeye çalışılıyor. Ama maalesef bir çok üretici nitelikli kahveler yerine single originlere döndü bile. Single originden de öte single continent ve hatta sadece fiyat odaklı hazırlanan blendler en çok satanlar.

Ama bunun için şu soru işaretini bir gidermemiz gerek

Her zaman pahalı kahve daha mı iyidir?

Kahve maliyetine etki eden bir çok unsur var, örneğin kahvenin SCA notlamasında 80 puan üstünde not alması o çekirdeğin nitelikli kahve olduğunu ve lezzetini gösterdiği için maliyetini de yükselten bir nokta. Ancak her çekirdek için SCA notlandırması yapılmıyor. Özellikle bazı ülkelerde küçük çiftliklerin ürettiği çekirdekler yıkama istasyonlarında toplanıp oradan ihraç ediliyor. Burada her lotta aynı kaliteye erişmek mümkün olmadığı için bir notlandırma da söz konus değil, bu nedenle fiyatlar daha düşük oluyor. Ya da Küba gibi ülkelere ise zaten SCA giremiyor. Ama not olmaması ya da fiyatının düşük olması lezzetin düşük olduğu anlamına gelmiyor.

Bazı bölgelerde kahvenin ticari kanala ulaşması oldukça büyük sıkıntı bu nedenle fiyatlar lezzetinin kat be kat üstüne çıkabiliyor. Örneğin Yemen çekirdeklerinde bu durumu görüyoruz o bölgede ciddi bir güvenlik problemi olduğu, kahve depolarından sürekli soygunlar olduğu için bu çekirdekleri korumanın maliyeti de fiyatına yansıyor.

Bazı bölgelerde üretim oldukça kısıtlı ve hatta iç tüketim oldukça yüksek talep olmasına karşın arz yeterli olmadığı için ihraç edilen ürünlerin fiyatı da yükseliyor.

Peki ya MokaPota?

Peki MOKAPOTA ne yapıyor bunun için diye soracak olursanız,

Yeşil çekirdek tedarikçilerimizden daha önce tadıp beğendiğim kabul edilebilir maliyetlerde çekirdeklerin, ve tadım profili iddialı görünen, belki de henüz ülkemizde tam keşfedilmemiş çekirdeklerin samplelarını istiyor ve bir kaç farklı profilde kavuruyorum.

Çekirdeğin en verimli olduğu seviyeyi tespit edip evet bu MOKAPOTA kriterlerine uygun bir çekirdek diyerek envantere dahil ediyorum. Envanter seçimi yaparken onlarca kahve çekirdeğin farklı seviyelerde kavurup tadımını yapıyorum. Bu dönemde kendi sattığım çekirdeklerimi özlediğimi söylemeliyim. İdeal çekirdek ve kavurma profilini bulabilmek için yaptığım tadımlar günlük kahve tüketim sınırımı da zorladığı için ve içlerinde elbette bana göre başarısızlar da olduğu için bu testleri geçmiş, çekirdeklerimin tadını da özlüyorum :) Mum dibini ışıtmaz diye buna deniyor herhalde.

Bazı çekirdeklerde (hatta bir çoğunda) aradığımı bulamadığım da oluyor, fazla asidik gelenler, tatta aşırı complex olanlar zaten envanterde olan bir başka çekirdeğin tadım profilinde olanları satın almıyorum. MOKAPOTA’dan alacağınız her bir çekirdeğin birbirinden farklı tadım aralıkları olmasına ve damağınızı geliştirecek çekirdekler olmasına gayret ediyorum.

Bu nedenle şu an için lezzeti yüksek ve fiyatı da kabul edilebilir seviyedeki çekirdekleri, ismi duyulmadığı için underrated (lezzete göre olması gerekenin altında fiyatlanan) nitelikli çekirdekleri satın alıp, doğruluğuna inandığım kavurma profilleri ile kavuruyor ve sizlerle paylaşıyorum.

Umarım ilerleyen dönemde daha güzel günlere yelken açarız bu fiyat baskısından kurtuluruz ve o zaman çok daha sıra dışı lezzetlere yelken açarız.

Aşık Veysel’in dediği gibi

Nesini söyleyim canım efendim?
Gayri düzen tutmaz telimiz bizim
Arzuhâl eylesem yâr yâr deftere sığmaz
Omuzdan kesilmiş kolumuz bizim…
Benim bu gidişe aklım ermiyor…

Kahve Nereden Alınır? Nitelikli Kahve ve Üçüncü Nesil Kahveciler” yazısında 19 düşünce

  1. Mehmet Yortanlı diyor ki:

    Bu kahve firmaları kahveyi kavurma zamanları ne zaman acaba. Taze kavurup mu gönderiyorlar yoksa 2-3 ay önce kavrulmuş kahveyi mi gönderiyorlar. Web sitelerinde bilgi bulamadım.

    • Omer Demir diyor ki:

      Mehmet Bey Merhaba,
      Merak etmeyin, kahve üstüne bu kadar kelam edip içerik hazırlayıp 2-3 ay önce kavrulan kahveyi gönderecek firmalardan bu yazıda bahsetmem bile, hatta böyle yapan bir firma varsa almayın zaten oralardan.
      Bu sayfada önerdiğim ve önereceğim firmaların hepsi kahveyi ya siparişinizle birlikte kavurur ya da maximum 1 hafta önce kavrulmuş ve degassing işlemi tamamlanmış çekirdekleri sizlere gönderir.
      Buna emin olabilirsiniz.
      Sevgiler

  2. Alper diyor ki:

    Ömer Bey merhaba,

    Bir süredir sitenizi, paylaşımlarınızı inceleme başladım ve sayenizde yararlı ve keyifli bilgiler edindiğimi belirtmek isterim. Sizden yardımcı olmanızı rica edeceğim bir konu var. Geçtiğimiz günlerde yurtdışından bir yakınım filtre kahve makinesi hediye etti ancak kullanımı konusunda biraz desteğe ihtiyacım var. En doğru kişinin de siz olduğunuzu düşünüyorum. Makine Fakir Aroma Master. Bu makineyle nasıl güzel bir filtre kahve elde edebilirim acaba ? Değerli yorum ve bilgilerinizi bekliyorum. Saygılar

    • Omer Demir diyor ki:

      Alper Bey Merhaba,
      Özellikleri itibariyle güzel bir makine hayırlı olsun güzel günlerde kullanın.
      Kullanma kılavuzunda olmayan kullanım konusunda merak ettiğiniz şeyler neler bunları iletirseniz yardımcı olmaya çalışayın
      Sevgiler

  3. Mehmet Emin diyor ki:

    Merhaba,
    Kahve kültürüne aktif olarak katılmış sayılırım. Birkaç kahve denedim. Bir kısmını acemilikten heba ettim. Beğendiğim bir iki kahve oldu. Sizden kahve tavsiyesi almak isterim.
    Kahvedeki en büyük problemim ekşi olması. Ekşi olmayan kahve arıyorum. Çikolata ve fındık tatlarını severim. Mümkünse mail adresime tercih ettiğiniz bir iki kahve ve markasını yazar mısınız?
    Teşekkürler

    • Omer Demir diyor ki:

      Mehmet Emin Bey Merhaba,
      Doğrudan şu kahveyi alın diyemem çünkü 3. nesil kahveciler küçük lotlar halinde kahveleri getirirler ve kahveler sürekli değişir. Her kavrulan kahvenin tadım notları vardır. Ekşiliği sevmiyorsanız tadım notlarına bakarak düşük asiditeli bir kahve tercih etmeniz gerekir
      Sevgiler

  4. Kenan diyor ki:

    Omer bey merhabalar geri donus icin bende tekrardan tesekkur ederim. Sorum soyle mesela mokapot icin guney amerika cekirdeklerini kolombiya cekirdeklerini onerenler var veya espresso icin ornek veriyorum el salvador olabilir vs diyenler var. Tabi goreceli bir konu bu kesin bir tani yok olamaz anladigim kadariyla. Ben burada sizin gorusunuzu merak ediyorum bu sekilde bir siniflama yapilabilirmi? Diyelim yapildi Turk kahvesi icin hangi yorenin hangi ulkenin kahve cekirdekleri bizim damak tadimiza uygun olur? Belkide sorumun icinde cok yanlis detaylar vardir bilemiyorum onun icinde bilgisizligime verin bilgilndirme icin simdiden tesekkurler

    • Omer Demir diyor ki:

      Kenan Bey Merhaba,
      Öncelikle sorunuzu doğru içerik altına taşıdım. Buradan yanıtlayayım. YAzıda da belirttiğim gibi Cumhuriyet sonrası dönemden itibaren genelde Brezilya kahve çekirdeği kullanıldı. Hangisi damak tadımıza uygun derseniz cevabı Brezilya Rio Minas olur zira 4-5 nesildir bu kahve artık bizim damak tadımız oldu. Başka bir tip ve bölge kahve ile Türk kahvesi hazırlandığında insanlar beklediği tadı bulamadığı için çok beğeneni olmuyor. türk kahvesi değil de başka bir şey içmiş gibi hissediyorlar. Cumhuriyet öncesi dönemde ise kahve Yemen limanlarından geldiği için Yemen, Hindistan ve Etiyopya kahveleri kullanılıyordu. O dönemdeki lezzeti merak ediyorsanız bu bölgeleri deneyebilirsiniz.

      Çok ilginç bir örnek vereyim, geçen yabancı bir forumda bir Sırbistan vatandaşı ile kahve üstüne yazıştık. Sırbistan’da da Türk kahvesi yapılıyor adı ise Domaca Kafa diye geçiyor (yerel kahve demek). Ama hepsi Türk kahvesi olduğunu biliyor ve kabul ediyor fakat böyle adlandırılmış işte. Türkiye’ye geldiğinde içtiği kahveyi beğenmemiş, farklı bir tadı vardı diyor. Ben de Belgrad’a gittiğimde içtiğim kahveyi pek beğenmemiştim. Zira Belgrad’da satılan yerel kahve Robusta Arabica karışımı bir kahve. Orada da hayat pahalı ve geçim şartları sıkıntılı hükümet politikası olarak yiyecek ve içecekleri ucuz tutup diğer fiyatlarda yukarıda bir ekonomi politikaları var. Hal böyle olunca kahveyi daha da ucuzlatmak için içine Robusta türü çekirdek de katıyorlar içine. Bizde her ne kadar Dünyanın en ucuz ve defect dolu kahvesi Rio Minas kullanılsa da Arabica türü bir kahve. Ama damak tadı böyle birşey işte. 20 yıl her sabah nescafe ile uyanan bir kişiye dünyanın en güzel kahvesini de tattırsanız da ona kahve gibi gelmez. Muhteşem başka bir sınıfta içecektir ama kahve onun için nescafedir. Bu alışkanlığı değiştirmek de biraz uzun sürüyor maalesef.
      Dolayısıyla Türk kahvesi içmeyi seviyorsanız bulabildiğinizz her çekirdekle deneyin derim, belki biri diğerlerinden daha öne çıkar sizin beğeninzde..

      ilgili yazılar:
      https://mokapota.com/kahve/arabica-ve-robusta-cekirdeklerin-farklari-neler/32
      https://mokapota.com/kahve/belgrad-kahve-rehberi/1133

      Sevgiler,

  5. Özgür Sarıkaya diyor ki:

    Merhaba, çiğ kahve için tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı, diye dün gece yazmıştım ama çıkmamış. bir satıcıda Dominik Barahona AA kahvesinin kg fiyatı 80 TL. diğerinde Kenya AA 54 TL. Mantıklı fiyatlar mıdır bunlar? Sevgiyle.

    • Omer Demir diyor ki:

      Özgür Bey Merhaba,
      Doğrudan önerebileceğim bir yer yok, ben de her seferinde farklı yerlerden temin ediyorum, alırken hasat senesine dikkat edin diyebilirim sadece
      Şu dönemde fiyatta mantık aramayı bıraktığımı söyleyebilirim. Kavurduğunuzda %13-15 ağırlık kaybına uğrar, defectleri de çıkartırsanız yaklaşık %15-20 daha az kavrulmuş kahve elde edersiniz. Bu belki bir kılavuz olur
      Sevgiler

  6. Kübra diyor ki:

    Hocam merhabalar sizin tavsiyelerinizden yola çıkarak amazon.de den delong3531 aldım. Makinem 6 günde geldi iyi ki sizi keşfetmişim çok güzel bir fiyata satın aldım . Makine geldi gelmesine ama şimdi de kahve bulma, öğütücü bulma işleri başladı. Öğrenci olduğum için makinemi aylarca biriktirerek aldım şimdi de takdir edersiniz ki öğütücüye çok fazla ücretler veremem ama sürekli dışardan kahve alıp 2-3 günde tadını kaybetmesini de istemiyorum. Touch me diye bir marka buldum hario muadili diyorlar siz ne düşünüyorsunuz? 100 tl civarlarında fiyatı. Yoksa bi kaç ayda öğütücü için biriktirip başka bir şey mi alsam? Max 200-300 civarlarında önereceğiniz bir öğütücü var mıdır? Teşekkür ederim

    • Omer Demir diyor ki:

      Kübra Hanım Merhaba,
      Makineniz hayırlı olsun güzel günlerde kullanın. Touch me migrosun bir ürünü. Çin üretimi. açıkçası ihtiyacınızı asgari şekilde giderir bir ürün. AMa uzun kullanım, yüksek kalite gibi beklentilerinizi sınırlayın derim.
      Sadece espresso için kullanacaksanız bir kere ayarı buldunuz mu her çekirdekte biraz ince biraz kalın ince ayar yaparsınız. Espresso akışı yavaş olursa ince öğütmüşsünüz, hızlı olursa da kalın öğütmüşsünüz demektir.
      Bu da aklınızda bulunsun
      Sevgiler

  7. Yılmaz DARCAN diyor ki:

    Ömer bey merhaba…
    2-3 senedir french press ile filtre kahve içiyorum.Sizin sitenizi fark ettikten sonra ne kadar yanlış yaptığımı anladım.Sizi tiwitter dan da takip etmeye başladım.Bugün V60 02 PLASTIK DRIPPER ŞEFFAF ve filtre kağıdı siparişi verdim,buradan başlamak istiyorum.Daha sonra kaliteli bir kahve öğütücüsü almak istiyorum.Sitedeki ilgili yazılarınızı okudum,en son yaptığınız sohbeti de dinledim.Bir yola çıktım hadi hayırlısı.Tavsiyeleriniz olursa dinlerim.
    Saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir