Yazı İçeriği
Eve ilk filtre kahve makinesi alma kararı ciddi bir düşünme sürecidir. Başta böyle bir ihtiyacınızın olduğunun farkında değilsinizdir. İlk verilmesi gereken karar da budur zaten. Kendi kendinize defalarca sorduğunuz şu soru “Mutfakta bu kadar yer kaplayacak bir makineye gerçekten ihtiyacım var mı?” çok haklı ve yerinde bir sorudur. Zira bu makine hamur yoğurma makinesi gibi kaldırıp da sadece ihtiyacınız olduğunda çıkartacağınız bir makine değildir. Alırsınız, tezgah üstüne koyarsınız ve orada kalır.
Filtre kahve makinesi espresso makinelerine göre daha düşük fiyatı nedeniyle, hazır kahvelerden bıkıp gerçek kahve içmek istiyorum dediğiniz an aklınıza giren bir kurtarıcıdır. Alıp da kullanmazsanız ödediğiniz rakama da çok içiniz yanmaz. Ama inanın bana alınca kullanırsınız ve iyi ki de almışım dersiniz. Tabi aldığınız makine doğru makineyse..
Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…
Aslına bakarsanız bütün filtre kahve makineleri temelde aynı işleve sahip bu nedenle “çok da şey değilse” kullanılan plastik kaliteli olsun cam karaf olsun hangisini alırsanız alın. Uzaya mekik gönderen bir teknoloji ile yapılmıyor zaten bu makineler. Bir çok marka muhteşem bir şey yapmış gibi artık standart olması gereken bazı özelliklere (damlama önleme, otomatik kapanma vs. ) seksi seksi isimler verip akıl karıştırırken, doğrusunu anlamak ve bulmak da bir araştırma gerektirir hale geldi. Bunun yanı sıra bazı markalar da dürüst davranıp öne geçebilmek için kahve makinelerine extra bazı özellikler de eklemeye başladılar. Aşağıda bunları da detaylıca inceleyeceğiz.
Özetle bu yazıda, seçeceğiniz makineyi belirlemenizde yardımcı olmaya çalışacağım. Makine seçiminde hiç bir zaman tek doğru karar yoktur. İhtiyaçlarınız, bütçeniz, yaşam tarzınız, alışkanlıklarınız seçeceğiniz makineyi belirlemede ana faktörlerdir. Bu nedenle makine kararınızı mutlaka siz vermelisiniz. “Yok ben bunları biliyorum arkadaş, bana doğrudan makineler hakkındaki fikirlerini söyle” derseniz direkt şu alttaki yazıya atlayabilirsiniz
Şimdi öncelikle makine seçimindeki karar noktalarına, makine özelliklerine bir bakalım, sonrasında bir diğer yazıda da eticaret sitelerinde bulunan belli başlı makinelerin bu özelliklerden hangilerini barındırğına ve kullanıcıların yorumlarında öne çıkan noktaları inceleyelim.
Başlamadan şunu da hatırlatayım, daha önce yayınladığım aşağıdaki yazımda filtre kahve makinesi kullanırken dikkat edilmesi gereken konulara değinmiştim. Makineniniz almadan önce de okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca makinenizi alıp kullanmaya başladıktan 2 ay sonra bir kere daha okuyun lütfen.
Filtre Kahve Makinesi Kullanımı, Bakımı, Temizliği Hakkında Tavsiyeler
MokaPota’da Yayınlanmış Kahve Makinesi/Ekipmanı İnceleme ve Tavsiye Yazıları
Filtre Kahve Makinesi Seçiminde Öne Çıkan Özellikler ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Filtre Kahve Makinesi – Kağıt Filtre Boyutu
Filtre Kahve Makinesi için 2 farklı boyutta kağıt filtre üretiliyor. Bunlar 2 Numara ve 4 Numara olarak adlandırılıyor. Zaman zaman paket üstlerinde 1/2 veya 1/4 yazdığını da görebilirsiniz. 2 Numara, 4 Numaraya göre daha küçük bir filtre kağıdıdır ve daha küçük hacimli makinelerde kullanılır. 4 Numaralı filtre ise daha çok kullanımı olan standart boy olarak nitelendirebileceğimiz bir filtredir. 2 Numaralı filtre her yerde kolay bulunmazken, 4 numaralı filtreyi bakkaldan bile alma şansınız vardır.
Bir hatırlatma: Bazı makinelerle birlikte plastik filtre de gelmekte, ancak bunları kullanmanızı tavsiye etmiyorum, bir kaç kullanım sonrasında hem temizliği sıkıntı yaratıyor, hem lezzeti etkiliyor.Ne kadar temizleseniz de delikler çok minik olduğu için birşeyler kalıyor ve hijyenik olmuyor.
Kağıt Filtre mi, Metal Filtre mi, Hangisi Daha İyi?
Bildiğiniz gibi bazı kahve makineleri paket ile birlikte gelen bir metal filtreye sahip. Metal filtreler tek kullanımlık olmadığı için kullanıcıları kağıt filtre masrafından kurtarıyor. Daha doğrusu ilk defa filtre kahve makinesi alan biri için bu bir masraf kalemi gibi görünebiliyor. Ama işin aslı pek de öyle değil. 100 adet filtre kağıdı 3 dolara denk bir fiyata satılıyor (artık fiyatları $ € olarak veriyorum, ne yazsam iki aya kalmadan geçerliliğini yitiriyor çünkü) Hergün bir kere kahve demleseniz bile bu yıllık 10-12 dolar bir maliyet demek size, maliyet mi tartışılır.
İşin lezzet tarafı da ayrı bir konu. Kağıt filtrenin süzme performansı metal filtreler göre çok daha yüksek. Kahve öğütüldükten sonra toz büyüklüğünde de olan bazı parçacıklara sahip oluyor. Bu parçacıklar metal filtre kullandığınızda süzgeç delikleri arasından sızarak karafa inebiliyor, bu hem bulanık bir görüntü hem de karaf dibinde bir tortu oluşturabiliyor.
Kağıt filtrenin süzme performansı daha yüksek böyle bir tortu ile karşılaşmıyorsunuz. Kağıt filtrenin süzme konusunda bir diğer farkı ise yapısı deneiyle kahvede “istenmeyen yağlar” denilen ve lezzete kötü etki ettiği düşünülen yağları da süzme yetisinin olması. Bu istenmeyen yağlar konusunda aksi görüşler de mevcut. Hep söylüyorum en iyi kahve içmekten en keyif aldığınız kahvedir. Dolayısıyla iki görüşe de saygı duymakla birlikte genelde tercihimi kağıt filtreden yana kullandığımı da belirtmeliyim. Yağ asidik bir sıvı, dolayısıyla bu yağların kahve llezzetine dahil olması bir miktar asiditeye de etki ediyor.
Temizlik konusuna gelince ise kağıt filtre bu konuda rakipsiz. İşiniz bitince filtre tutucu içinden çıkartıp direkt çöp kovasına atıyorsunuz. Metal filtrede ise her demleme sonrası mutlaka musluk altında bir temizleme yapmanız belli periyotlarla da delikleri arasında tıkanan tanecikleri iğne ine temizlemeniz gerekiyor.
Filtre Kahve Makinesi Karafı
Kahvenin biriktiği sürahi karaf olarak adlandırılıyor. Bunların iki tipi mevcut. Cam ve termos. Cam karaflı makinelerde karafı sıcak tutmak için alttan ısıtma kullanılırken, paslanmaz çelik’ten yapılan termos karaf kullanılan makinelerde ise bir ısıtma sistemi yok, dolayısıyla elektrik tüketimleri de çok daha az. Cam karafın kullanımı ve temizliği oldukça pratikken tek sıkıntısı düşünce kırılması. Eğer servis ağı yeterli olmayan bir üreticiden aldıysanız kırılan karaf size yeni bir makine bile aldırabilir. Termos’un ise bakımı biraz meşakkatli. Bulaşık makinesinde yıkayamadığınız için zamanla içinde kahve lekeleri oluşuyor ve periyodik olarak temizlenmezse kahvenizde gittikçe belirginleşen kötü bir tada sebep oluyor (yukarıdaki yazımda temizleme yöntemlerinden bahsetmiştim). Ben cam sağlıktır diyerek cam olanları öneriyorum. Ama termos öncelikli ihtiyacınızsa benim önerimi göz ardı edebilirsiniz. Termos genelde açıkhavaya, bahçeye sık çıkan ve dışarıda komşulara arkadaşlara ikram etmek için ideal gibi görünse de alacağınız ayrı bir termosla bu işi cam karafla da çözebilirsiniz.Benden söylemesi.
Filtre Kahve Makinelerinin Zamanlama Fonksiyonu
Bazı Filtre Kahve makineleri zamanlama fonksiyonuna sahip. Bu makinelerde, kahveyi ve suyu koyduktan sonra, makinenin çalışmaya başlamasını istediğiniz zamanı ayarlıyorsunuz ve makine o saatte çalışmaya başlıyor. Bu genellikle sabah kahve kokusuyla uyanmak isteyen dostlarımız için ideal. Benim kullandığım makine de de bu özellik var ama ilk başta bir kaç kere deneyip bıraktım. Maaleef bizim evdeki rutin hava akımı mutfaktan yatak odasına doğru, geceden kahveyi öğütüp makineye koyduğumda öğütülmüş kahve kokusu kısa süre içerisinde daha uykunun ilk demlerinde burnuma gelmeye başlıyor. Bu hoş birşey gibi dursa da kahveye uyurken değil uyanmak için ihtiyaç olduğundan artık bu özelliği pek kullanamıyorum.
Aroma/Sertlik/Yumuşaklık Fonksiyonu
Aroma ya da sertlik özelliği kahve demlenirken suyun akışını yavaşlatarak suyun kahve içinden geçme süresini uzatıyor. Böylece kahveyle daha uzun süre zaman geçiren su aynı miktar kahve ile daha yoğun bir tat almanızı sağlıyor. Ben bu özelliği oldukça fazla kullanıyorum. Çünkü aldığım veya kavurduğum kahvenin tadı normal ve aroma demlemede farklılaşıyor ve ilk tadımda her ikisiyle de denedikten sonra kahve çekirdeğine -damak tadıma göre- en yakışan hangisi ise onu seçip sonraki demlemeleri öyle yapıyorum. Bu nedenle olmasını tavsiye ettiğim bir özellik.
Su Tankı – Su Haznesi Kapasitesi
Kapasiteyi değerlendirirken fincan sayısı ile belirtilen rakamları dikkate almayınız, zira herkesin fincan boyutu oldukça farklı. Ki zaten bir çoğumuz artık kahveyi kupayla tüketiyoruz ve ortalama bir kupanın hacmi de 250-300 mililitre arası. Oysa markalar fincan hesaplamasını yaparken 120/125/135/150 mililitre gibi rakamları baz alıyorlar. 125 mililitreden hesaplanmış 12 fincanlık bir filtre kahve makinesi aslında sadece 5-6 kupa kahve yapabilir bunu göz ardı etmeyin. Şu durumda küçük hacimli makine tercih edecekseniz de bunu göze alarak bu kararı verin. Eğer çok sayıda misafiri bir arada ağırlayan bir eviniz varsa küçük hacim bu gibi anlarda sizin için bir işkence olabilir.
Çıkarılabilir Su Tankı
Su tankının çıkarılabilir olması su miktarını ayarlarken işinizi kolaylaştıran bir durum. Özellikle benim gibi her kahveyi mini terazilerle ölçüp biçip yapıp o kahve cinsi için doğru demleme miktarını bulmayı seven biri iseniz, kahve/su oranını belirlerken su haznesine doğru miktarda su koyduğunuzu ölçmek için önemli bir özellik. Aksi taktirde başka bir kapta veya karafta ölçüp öyle koymanız gerekir ki bu da hazırlama sürecine bir adım daha eklemek demek. Ayrıca su tankı temizliği içinde faydalı bir özellik diyebilirim.
Filtre Kahve Makinesi Sıcak Tutma Süresi
Bu özellik cam karaflı makineler için. Artık makinelerin hepsinde otomatik kapanma özelliği var. Yoksa zaten o makineyi almayın. Bu otomatik kapanma özellikleri genellikle 40 dk, 1 saat ve 2 saat seviyelerinde. Bunlar arasından ben 1 saat olanı tercih ediyorum. Genelde 400 ml kupada kahve içiyorum ve özellikle yoğun çalıştığım anlarda peşpeşe iki kahve içmek gibi bir alışkanlığım var. İlk kupayı yaklaşık 30-35 dk içinde tüketiyorum. Sonra kısa bir ara verip ikinci kupamı makineden alıyorum. Şu halde benim ihtiyacım 1 saatlik sıcak tutma süresi. 2 Saatin benim için çok önemi yok. Zaten 1 saatten sonra kahve tadı da değişmiş oluyor ve keyfi azalıyor. O halde karar vermeniz gereken, 40 dakika mı? 1 saat mi? 40 dk’ya göre 1 saat sıcak tutan bir filtre kahve makinesi sıcak tutma sürecinde %50 daha fazla enerji tüketiyor demektir.
Kahve Öğütme Özelliği – Öğütücü / Değirmen
Daha önceki yazılarımı okuduysanız kombo ürünlere sıcak bakmadığımı görmüşsünüzdür. Bunun ana sebebi ise bir ürün arızalandığında ya da istediğiniz performansı sergilemediğinde iki üründen de vaz geçmiş olursunuz. Tamire gönderdiğinizde iki ürünü birden göndermek zorundasınızdır. Öte yandan eminim ki ilerleyen zamanlarda evinize başka makine veya demleme ekipmanı alacaksınız. Bunlar için öğütme işi için yine bir değirmen almanız gerekecek. Yine de bazı durumlarda böyle makinelere ihtiyaç olabilir. Örneğin iş yerinize alıyorsanız ve önceden öğütülmüş kahvenin bir halta yaramadığının farkındaysanız iş yerine ayrıca bir öğütücü almak sizin için sıkıntılı olabilir. Şu durumda bu özellik sizin ihtiyacınızdır ve böyle makinelere bakmanız gerekir. Ama benim tavsiyem bir kere daha kombo ürünlerden uzak durmanız doğrultusunda olacak.
Kireç Önleyici Özellik / Kireci Kendi Kendine Temizleme
Sıcak su üreten bir çok makinede karşımıza çıkan bir durum bu, özellikle kahveyi musluk suyuyla hazırlıyorsanız sizin için bir anlam ifade edebilir ama çok elzem bir şey değil. Çamaşır makinelerindeki calgon gibi düşünün, ben daha rezistansı kireç tuttuğu için büyük masraflar çıkartan bir çamaşır makinesi görmedim. Zaten kireç o rezistans kireç tuttuğunda makinenin ömrü dolmuş oluyor. Kahve makinelerinde ise yılda bir defa uygun fiyata alacağınız bir kireç çözcü ile (bkz. Durgol) temizleme yaparsanız makinenizde hiçbir sıkıntı olmaz. Zaten kahvenizi hazırlarken musluk suyu kullanmayın. %99’u su olan bir içecekte en önemli şey suyun kalitesi bu yüzden içme suyu kullanın. Tam olarak nasıl bir su derseniz şu yazımda onu da anlatmıştım.
Filtre Kahve Makinesi Damlama Emniyeti
Çok önemli bir özellik ama artık bütün makinelerde mevcut. Karafı alttan aldığınızda yukarıdan ısıtıcıya damlama olmasını engelleyen yay ve contadan oluşan mekanizma.
Buraya kadar Filtre Kahve Makinesi seçiminde dikkat etmeniz gereken kara noktalarını anlatmaya çalıştım. Bu özellikler sizin için bir anlam ifade etmeye başladıysa artık makine seçiminizi yapabilirsiniz. Aşağıdaki devam yazımda eticaret sitelerinde bulabileceğiniz Filtre Kahve makinelerinin dikkat çeken özellikleri ve kullanıcı yorumlarına yer verdim. Makineler ile ilgili sorularınızı aşağıdaki yazının yorum bölümünde belirtebilirsiniz. Özellikler vs diğer konular için de bu yazın yorum bölümünden bana ulaşabilirsiniz.
Filtre Kahve Makinesi Özellikleri Ne Anlama Geliyor?
Filtre Kahve Makinesi Tavsiyeleri – Hangisi Alınmalı?
Filtre Kahve Makinesi Kullanımı, Bakımı, Temizliği Hakkında Tavsiyeler
Makineniz şimdiden hayırlı olsun.
Kahve Makinenizi seçtiyseniz geriye doğru kahve çekirdeğini bulmak kaldı, bu konuda da size yardımcı olacak bir yazı hazırladım
Nitelikli Kahve Nereden Alınır / Üçüncü Nesil Kahveciler
Kahve Makinesi İnceleme Yazıları
Ömer Bey merhaba,
yorumlarınızı inceledim ve BEKO BKK4315 Sunset filtre kahve makinasından aldım Arçelik INLOVE modeli ile aynı dediğiniz için ve fiyat olarak 300 tl’ye geldi. Makina bugün geldi henüz kullanma fırsatı bulamadım ancak kullanım kılavuzunda makinanın 30 dk sıcak tutma özelliği olduğu sonrasında otomatik kapandığı yazıyor. Açıkçası ben 1 saatlik sıcak tutma özelliğpi olan bir makina istiyordum siz Arçelik Inlove’ın 1 saat boyunca sıcak tuttuğunu ve Beko’nun bu modelinin de birebir aynı özellikleri içerdiğini yazdığınız için size de haber vermek istedim. İyi günler.
Gözde Hanım Merhaba,
Uyarınız için çok teşekkür ederim, bu detay benim gözümden kaçmış maalesef yanlış bir karar vermenize neden olduysam da bunun için özür dilerim.
Eğer makineyi iade etmeyecekseniz bu sürenin kullanımda da 30 dakika olup olmadığını teyit ederseniz sevinirim. Zaman zaman kullanım kılavuzlarında da hatalı değerler görebiliyoruz.
Tekrar teşekkürler
Sevgiler
Ömer bey merhaba, yorumlarınızı okudum yorumlarınızı okudum. Çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Teşekkür ederim. Benim sorum şu. Delonghi EC 685, Gaggia Rı9480/11 New Classic , Lelit Anna PL41TEM ya da ikinci el Melitta caffeo solo (arkadaşım satıyor). Farklı sitelerde Delonghi’nin espresso çekimi kahvelerde basıncının yetersiz olduğu ile ilgili bazı yorumlar okudum. Gaggia’da pid kontrol yok ve alüminyum kazanlı, lelit pid kontro var fakat 57 mm pf ile geliyor. Ev için başlangıç seviyesi espresso makinesi araştırırken şimdi de Melitta tam otomatik makine geldi gündeme. Sizin fikirleriniz benim için önemli. Teşekkür ederim.
Halil Bey Merhaba,
Melitta caffeo solo’yu bu ürünlerden ayırıyorum zira kendisi manuel değil otomatik espresso makinesi bu tür makinelerde özelleştrme seçenekleriniz çok dar bu nedenle pratiklik mi özelleştirme alternatifleri mi tercihini yapmanız gerek öncelikle. Delonghi EC685 uygun fiyatlı, ev için başlangıç amacıyla iyi bir alternatif ama kendisinden belirttiğiniz diğer iki ürünün performansını beklemek doğru olmaz. Ayrıca fiyatı da artık pek eskisi kadar ucuz değil. Basıncının yeterli olmadığını söyleyen kişiler muhtemelen ince öğütülmüş bir kahve kullanıyorlardır. Kahvenizi öğütürken kahvenin kavrulma derecesi, makinenizin ideal inceliğini bulmanız filan gerekir ki ilk defa kullanılan çekirdekte bu 3-4 shot sonrasında ancak oturur bunu göz ardı etmeyin lütfen. Belirttiğiniz makineler arasında Gaggia profesyonel makinelerle aynı çapta 58mm portafiltre kullanır. Lelit’in neden 58 yerine 57mm kullandığına inanın ben de pek anlam veremiyorum zira bu ölçü için tamper vs bulmak da biraz sıkıntılı. 58 mm tamper alıp tornacıda 1mm inceltmeniz gerekecektir. PID güzel bir özellik her damlada aynı su sıcaklığınızı almanızı sağlar. Bu nedenle lelit öne geçiyor ama portafiltre tamper tarafından baktığınzda ise Gaggia bir adım önde. Açıkçası direkt şunu alın diyemem siz sorun ben yanıtlayayım..
Sevgiler
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Bir ev kullanıcısı için PID ne kadar önemlidir? Mesela su sıcaklığı standart olmadığı için hazırladığımız espressolarda aynı standardı yakalamak mümkün olmaz mı? Hariçten PID takılır mı? Takılsa verimli olur mu? Biraz fazla soru oldu galiba. Kusura bakmayın.
Saygılar.
Ömer Bey burdan da merhaba :)
Daha once sormayı unuttum, bu yazınızı tekrar okurken aklıma geldi. Kendinden filtreli makineler plastik filtre kullanıyor ve önermiyorsunuz. Bahsetmediginize gore metal filtreli kahve makinesi yok doğru muyum?
Esra Hanım Merhaba,
Herşeyi metal olan bir filtre bbilmiyorum ama süzgeçi bölümü metal ara bağlantıları plastik olan ürünler var. Bir Diğer yazıda belirttiğiniz EKF 7800’ün süzgeç bölümü metal ve süzgeçleri birbirine bağlayan hatları ise plastik.
Her ne kadar filtresi metal ve güzel olsa da kağıdın sağladığı süme performansını sağlamıyor malesef. Ayrıca zamanla bu tip filtrelerin delikleri arasında tıkanmalar olabiliyor ve bu dda lezzeti etkiliyor, çok çok iyi temizlenmesi gerekli. Ben hem kağıt hem de kendi içinden çıkan filtreyle deneyin derim hangisini beğernirseniz öyle ilerlersiniz.
Sevgiler
Evet bunu ısrarla belirttiğiniz icin mutlaka kağıt filtre alıp deneyeceğim, filtrenin ömrünü kısaltmak istemem. Çok çok teşekkür ederim, her yerden ayrı ayrı ilgileniyorsunuz. Sitenizi incelemeye devam ediyorum, aklıma takılan bi sey olursa yine rahatsız edeceğim ?
Tekrar görüşmek dileğiyle.
Merhabalar,
Öncelikle bilgiler için çok teşekkürler.
Bugün itibariyle ekf7800 ve inlove 8115 modelleri arasında 50 TL fark var. Halen bu iki ürünü tavsiye eder misiniz? Tavsiye ederseniz malzeme kalitesi bakımından hangisini önde görüyorsunuz? 50 TL büyük bir fark değil. En iyisini almak isterim.
Teşekkürler.
Mehmet Emin Bey Merhaba,
EKF7800 malzeme kalitesi ve özellik olarak çok daha yukarıda bir ürün. İkisi arasında kaldıysanız iki makineyi de aktif kullanmış biri olarak EKF7800 öneririm.
Sevgiler
Merhaba tekrardan,
Sadece filtre kahve için kullanacağım bir el değirmeni almak istiyorum. Filtre kahve için el değirmeni yeterli midir?
Teşekkürler.
Mehmet Emin Bey Merhaba,
Yeterli ama zamanla fiziken yorucu olabilir. Bir de alacağınız el değirmenine göre incelik ayarı başta biraz uğraştırabilir
Sevgiler
Merhabalar,
İkinci el bir fif marka Alman malı filtre kahve makinam var cam karaflı. Anladığım kadarıyla yeni bir makina değil kaç yıllık olduğunu bilmiyorum Altında sıcak tutan yer var. Kahveyi demleyip bir kere içip bir saat sonra tekrar içmek istiyorum fakat makinanın içinde su kalmadığı için bunu yapınca makinaya zarar vermekten korkuyorum. Makina yanar mı birşey olur mu ? Bir fikir verebilir misiniz ?
Melih Bey Merhaba,
Bahsettiğiniz makineyi bilmiyorum ama normalde bu problemli bir işlem değil. Makineler su bittikten sonra kahveyi ısıtmaya devam ederler. Eğer makine kapandıktan sonra su koymadan çalıştırırsanız makine su bitti diye düşünerek kahveyi ısıtmaya devam edecektir. Ve günümüz makinelerinde bu bir problem değil, makineye de bir zarar vermez.
Sevgiler
Merhabalar tekrardan,filtre kahve makinesinde ısıtıcı yanmaz taban sizce muhakkak olmalı yoksa bu taban olmasa da ısıyı makine muhafaza edebilir mi?şimdiden teşekkür ederim👍
Ayşegül Hanım Merhaba,
Isıtıcı plaka olmayan ürünler cam yerine paslanmaz çelik termos karaf kullanırlar bu nedenle ısıtıcı plakaya ihtiyaç duymazlar.
Sevgiler
Merhaba bardağı ısıtma özelliğinin karafın ısısıyla bi ilgisi varmı?şimdiden teşekkür ederim 👍
Ayşegül Hanım Merhaba,
Hangi makine, marka ve modeli paylaşabilir misiniz? Bahsettiğiniz bir espresso makinesi sanırım bardak ısıtma ve sıcak tutma özelliği espresso makinelerinde var ve bir çoğu özel bir ısıtma sistemi kullanmaz sadece kazanın ısısını kullanır.
Sevgiler
Ömer Bey merhaba,
Filtre kahve makinası arayışımızda yazınızdan faydalandık, teşekkürler öncelikle.
Burda bulamadığım bir makinayı danışmak istiyorum: Fakir Coffee Rest Filtre Kahve makinası. Evde espresso makinamız var ancak filtre kahveyi daha kalabalık olduğumuzda kullanmak ya da kahvaltıda doya doya kahve içmek için istiyoruz. Sıradan bir günde muhtemelen 2 kere çalışır ve toplam 4-5 fincan içeriz. Misafir varsa ikiye üçe katlarız kullanımı. Bu makinanın performansı beklentimizi karşılar mı? Bu makinayla ilgili bir inceleme yazısı ekler misiniz?
Teşekkür ederim.
Hilal Hanım Merhaba,
Fakir Coffee Rest’i yazıya ekledim.
Sevgiler
Çok teşekkürler. Bir kaç sorum daha olacak cevaplayabilirseniz sevinirim.
Bu cihaz kağıt filtre olmadan da kullanılabiliyor değil mi?
Aroma özelliği 4 fincana kadar oluyor anladığım kadarıyla. (Yani uzun demleme) Daha çok kahve yapmak istediğimizde yaptığı kahve standart kahve oluyor değil mi?
Çıkarılabilen su haznesi ne kadar önemli bir kriter? Espresso makinamızın su haznesi çıkıyor ama 3 yılda bir kaz kez temizlemek için çıkardım sadece . Filtre kahve makinası için durum nedir?
İyi günler
Çok güzel bir yazı olmuş, merak ettiğim herşeyi bu yazıda buldum.Teşekkürler.
Çok teşekkürler Selma Hanım,
Bu akşam mokapota youtube canlı yayınında da konuşacağız bekleriz..
Sevgiler
ömer bey merhaba bugün ilk defa eveil marka bir filtre kahve mak aldım ancak su damlamıyor sorunu ne olabilir acaba
Ela Hanım Merhaba,
Markayı yanlış yazmış olabilir misiniz?
Filtre Kahve Makinesi için sormuştum,Delonghi ıcm2.1 de taban ısıtma özelliği var mesela bu özelliğin ne olduğunu ben tam olarak anlayamadım ve bu özellik olmayan makinelerde o zaman karaf dahamı az ısınır bunu öğrenmek istiyorum
Ayşegül Hanım Merhaba,
Cam kararf makinelerde var bu özellik. Kahve demlemesi tamamlandıktan sonra belli bir süre (genelde 30-60 dk arası) kahveyi alttan ısıtmayla sıcak tutuyor.
Bu özellik olmayan cam karaf makine yoktur. Bu özelliğin olmadığı makineler termos karaf kullanırlar.
Sevgiler
Merhaba Ömer bey,
Benim sorum çok daha ilkel. Şöyle ki; plaza çalışanı olduğumdan sürekli sb tan kahve alan biriydim. Günde 2 bardak içen biriydim.Misto, latte gibi sütlü kahveler tercih ediyordum. Daha sonra şirketteki arkadaşlarımın yönlendirmesiyle 3. nesil kahvecilerden kahve aldık ve kendimiz öğütüp eloctrolux un espresso makinesinde kahve yapmaya başladık. Gerçekten lezzeti bir başka oluyormuş. SB kahveleri gerçekten yanıkmış bunu da fark ettim. Derken hamile olunca kahveye ara verdim, gündemimizde de korona olunca ve yeni nesil kahvenin tadını alınca hazır kahvecilerden uzak durma gayreti içerisindeyim. Hamilelik sonrası uykusuzluk için de kahve en büyük yardımcım olacak. Bu yüzden kahve makinesi almak istiyorum. Filtre kahveye süt katarakta içebilirim (bu kısımda sorum saçmalaşacak ama kafam karışık) herhalde ama sanırım filtre kahve makinesinin boyutu günde 2 kere içebilecek hadi 3 kupa içebilecek biri için fazla. Espresso ya mı yönlenmeliyim filtreye mi? iyi bir makinenin fiyatı da az değil filtre kahve makinelerinde çünkü. sizce kahve içtim diyebilmek için hangi kahve makine türü alınmalı ?
Gamze Hanım Merhaba,
Öncelikle hamileliğiniz hayırlı olsun, sağlıklı ve mutlu sekilde yavrunuza kavusmanızı temenni ederim.
Evde eğer sadece siz kahve içecekseniz manuel ürünlere yönelebilirsiniz. Tek kişilik kahve hazırlamak için en ideal ürün aeropress. (https://mokapota.com/kahve/aeropress-ile-nasil-kahve-yapilir/35437) böylece filtre edilmiş espresso kıvamında bir kahveye erişirsiniz. Su eklerseniz filtre kahve üstüne biraz da süt eklerseniz olur size misto. Direkt süt eklerseniz latte veya cappuccino lezzetine erisirsiniz. İki çocuk babası olarak şunu da belirteyim ki hamilelik sonrası emzirme döneminde yediğiniz içtiğiniz şeylerin çocuğunuza geçmesi kafeinin bebek için uykusuzluk yapma ihtimalleri çıkacak karşınıza, bu durumda aeropress, espresso gibi düşük miktarda yoğun kahve çıktısı verdiği için filtre kahveye göre daha düşük kafein almanızı sağlayacaktır.
Öte yandan her seferinde iki kişilik filtre kahve yapacaksanız bunun için makine alabilirsiniz.
Yok sadece tek kişiyim derseniz küçük veya tek kişilik fiktre kahve makineleri yanısıra v60 benzeri pour over manuel demleme ekipmanlarına da yönelebilirsiniz.
Umarım faydalı olabilmişimdir
Sevgiler
Omer bey merhaba Braun filtre lahve makinesi su haznesi bolumunde beyaz plastik bir filtre varm 3 ayda bir degistirilmesi onerilen. O olmadan kahveyi pisirebilirmiyimm onemi ve anlami nedir. Su an internette uygun fiyata bulamadim. Icme suyuyla kahvemi filtre kagidiyla birlikte yapsam ve su an icin filtre kullannasan zarari var midir. cook tesekkurler
Ebru Hanım Selamlar,
Avrupa üretimi kahve makinelerinin bir çoğunda filtre vardır. Çünkü Avrupa’nın musluk suyundaki toplam çözünmüş katı madde (TDS) miktarı çok fazladır. Ülkemizdeki musluk suları dahi Avrupaya göre çok düşük TDS değerine sahip, kaldı ki bir çoğumuz 100TDS altında olan damacana suları kullanıyoruz. Arıtma suların büyük kısmında da zaten TDS değeri “0”. Böyle olunca bu filtreyi kullanmanıza gerekyor. Kullanım sıklığınıza göre 6-12 ayda bir kireç çözme işlemi uygulamanız yeterli olur makinenize.
Sevgiler
merhabalar 24 kasım öğretmenler günü için kendime filtre makinesi bakıyorum.Ama kararda veremiyorum.
Aroma özelliği olsun.Ve sıcak olsuN istiyorum.Eşim ve ben çok içiyoruz dışarıda ama maalesef korona nedni ile çıkamayınca.Tüm yazılarınızı yaptığını canlı bağlantıyı dahi izledim ama yok karar veremiyorum.Lütfen şu kararsızlığıma çare.Bilindik marka olmak zorunda değil.Yeter ki aroma ve sıcak olsun.
Merhaba,
İnanın bu konuda yapabileceğim bir şey yok. Doğrudan şu makineyi alın dememi bekliyorsanız bunu hiç yapmadım
Sevgiler
Merhaba Ömer bey
Arçelik K 8115 KM inlove 999 TL iken
Arçelik FK 6910 resital 600 TL iken
Bosch TKA 8631 styline 700/1200 arası iken
Özellik olarak ve fiyat performansı olarak hangisini tavsiye edersiniz bir türlü karar veremedik.
Bir sorum daha var filtre kahveye süt katarak içenler var eğer bunu denemek istersek sütü ayrı bir yerde ısıtıp fincana katmalı veya kahve makinasının su haznesine yarı su yarı süt şeklinde katılabilirmi sırf çevremde sütlü tadı daha farklı oluyor dedikleri için meraktan soruyorum ve son olarak filtre kahvede tavsiye edebileceğiniz marka ve hazır çekilmişmi almak gerek yoksa kendimizmi çekmeliyiz keyifli bir kahve içimi için .??
Şimdiden çok teşekkür ederim emeğinize sağlık hayırlı günler dilerim…
Merhaba Sevgi Hanım,
Kişisel tercihim ile ilgili sorulara yanıt vermiyorumi ben kendi tercihimi yaptım ve ürünlerimi aldım bunu da bir çok yazımda paylaştım. Makine sizin olacağı için bu tercih de sizin olmalı.
Ürünlerin özelliklerinden yazıda bahsediyorum, detay bir sorunuz varsa seve seve yanıtlayyım
Süt konusuna gelince, su haznesine süt koymayı denemeyin bile arızaya sebep olursunuz, temizliği sonrasında bırakacağı koku da cabası. Yapmayın bunu :)
Sevgiler
Omer bey, oncelikle saglikli ve guzel bir sene dilekleriyle; 2 fiktre kahve makinesi arasinda kaldim Melitta Optima 100801 ve Electrolux ekf7800. Melitta ile ilgili herhangi bir yorumunuz ve oneriniz yok yazilarinizda. Esim de o makineyi almis ama ben Electrolux ile degistirmeyi dusunuyorum tavsiyeleriniz uzerine ama yinede sizden Melitta ile ilgili yorum ve oneri almadan bu degisimi yapmak istemiyorum. Kiymetli yorumlarinizi rica eder saglikla guzel bir hafta dilerim.
Merhabalar,
Sizlere de güzel bir sene dilerim. EKF7800’ün Melitta Optima 100801’de olmayan bir kaç ek özlelliği var, bunlardan biri aroma fonksiyonu, bir diğeri ise üç kademe ısı ayarı Melitta’nın sahip olduğu ek özellik ise ayarlanabilir sıcak tutma süresi. 30 dakikalık dilimlerle sıcak tutma süresini 2 saate kadar uzatabiliyorsunuz. EKF7800’de bu süre 40 dakika ki 40 dakika yeterli bir zaman.
Umarım faydam dokunmuştur
Sevgiler
merhabalar, biraz acemiyim kahve konusunda : molent g50 öğütücüm ve metal filtreli kahve makinem var acaba hangi ayarda öğütmem gerekiyor . yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler
Salih Bey Merhaba,
Molent yerli bir üretim bir ürün ancak benim maalesef ürünü kullanma şansım olmadı.
Kendileri ile iletişime geçerseniz destek olacaklarına inanıyorum.
Sevgiler
Merhabalar, acaba filtre kahve makinelerinde suyun filtreye aktığı haznenin Çelik olanı var mı biliyor musunuz? Yoksa hepsinin bu kısmı plastik mi?
Dicle Hanım Merhaba,
Maalesef bir çok makine deplastik aksam kullanılıyor. Dışta olmasa bile içerde suyu taşıyan borulardan tutunda sıcak su mekanizmasının bazı küçük parçalarına kadar plastikle temas var.
Ancak makinelerde kullanılan plastiklerin sağlık kurumları onayları var bu plastiklerin erişilebilecek en yüksek sıcaklıkta deforma olmaması gerekiyor ki bu sıcaklık 95 derece civarında. En düşük kaliteli onaylı plastik bile 130-140 derecenin üstünde deformasyona başlıyor. Ama tabi bilim ve kurumların aldığı kararlar ve yapılan testler hep bir muamma
Bu konuda hassasiyetiniz varsa V60 ya da Chemex’e yönlenmenizi önerebilirim
Sevgiler
Merhaba krups marka fitre makineleri hakkinda ne dusunuyorsunuz
Merhaba Kübra Hanım,
Marka hakkında genel bir yorum yapmak doğru olmaz. İlgilendiğiniz ürünün modelini paylaşabilir misiniz?
Sevgiler
Merhabalar öncelikle teşekkürler bilgilendirmeniz için. Bim’de satılan Fakir Km1011 Filtre Kahve Makinası hakkında ne düşünüyorsunuz? Cam ve sıcak tutma özelliği de mevcut
Selamlar,
Basit giriş seviyesi bir ürün çok şey beklememek gerek. Kullanılan malzeme ve plastik kalitesi maalesef oldukça düşük. Bu fiyatlara artık ürün bulmak da çok kolay değil biliyorum ancak iş görsün diye alıyorsanız sizin kararınız ancak tavsiye ederim de demem
Sevgiler
Merhaba, iyi günler. Filtre kahve makineleriyle ilgili iki yazınızı da okudum. Hangi özellerikleri istediğime de karar verdim lakin bir özellik bir makinede varken başka bir özellik yok. Bu da ister istemez şüpheye düşürüyor. Philips HD7462/20 sadece kağıt filtreyle kullanılabiliyor, bir fincanı 10 dkda hazırlıyor, önceden kahveyi demleme saati ayarlanmıyor. Bunlar eksi özellikleri. Ama fiyat olarak da en uygun olanı. Delonghi icm2.1b su haznesi yıkanmıyor, sanırım biraz damlatma sorunu varmış ki bu büyük bir eksi. Fİyat olarak ortalama ve hem kendi filtresi var hem kağıt filtre kullanabilirim, sıcak tutma özelliği philipse göre daha iyi. Son olarak da ariete vintage filtre kahve makinesi var seçeneklerimde. Kağıt filtre kullanılıyor mu bilmiyorum ve bu eksi bir özellik. Diğerlerinden artısı kahve demleyeceğin saati öncesinde ayarlayabiliyorsun ve yoğunluk ayarlaması var. Lakin en pahalısı. Sizce saydıklarımdan hangisi dana önemli bir özellik? Maddi olarak üçünü de alabilirim önemli olan uzun yıllar iyi ki diyebileceğim bir ürün olması ve farklı kullanım deneyimleri yaşatabilmesi.
Sümeyye Hanım Merhaba,
Açıkçası hangi özelliği gerçekten kullanacaksanız o sizin için önemli olmalı. Şu yazımda detaylıca anlatmaya çalıştım https://mokapota.com/kahve/filtre-kahve-makinesi-ozellikleri-ne-anlama-geliyor/3304
kağıt filtre konusuna gelince şunu hatırlatmak isterim, kağıt filtre kahve tadındaki istenmeyen yağları da süzdüğü için lezzet açısından çok daha iyi bir sonuç verir. Eğer kağıt kullanmama isteğiniz maliyet odaklıysa 100’lü paket bir filtre kağıdı size günde bir demleme yapsanız en az 3 ay gideceği için açıkçası bunu maliyet olarak düşünmemek gerekir. Kağıt filtre kullanmak istemiyorsanız ayrıca 4 numara bir kalıcı filtre satın alarak kullanabilirsiniz.
Bunun dışında görüntüsü ve özellikleri ile içinize en çok sinen makineye yönelmenizi tavsiye ederim, zira uzun yıllar mutfak tezgahınız üstünde onu hep göreceksiniz.
Sevgiler
Merhabalar. Dün elektrolux eea111 espresso makinesi aldım. Ancak aldıktan sonra birşey farkettim.
Diğer makinelerde süt köpürtücü özelliğini kullanmadan önce süt köpürtücü kısmına makineyi geçiriyoruz ve bizi bir süre beklettikten sonra kenarında bulunan açma kapama vanası ile süt köpürtücüyü çalıştırıyoruz. Muhtemelen bu sırada makine sıcaklık derecesini ona göre ayarlıyor. Çünkü bildiğim kadarıyla kahve demleme ve süt köpürtme için farklı sıcaklıklar gerekiyor.
Ancak elektrolux espresso makinesinde bu vana bulunmuyor. Önünde bulunan düğmeyi hangi yöne çevirirsek o kısım hemen çalışıyor. Kahve hazırlama ve süt köpürtme.
Ya içinde iki farklı derecede suyu hazır bulunduruyor ki sanmıyorum yada aynı derecedeki suyla hem kahveyi hazırlıyor hemde süt köpürtüyor.
Bu soru işaretini giderebilirmisiniz ? Şimdiden teşekkürler.
Burak Bey Merhaba,
Öncelikle makineniz ve kararınız hayırlı olsun. Electrolux EEA111 sizin de bahsettiğiniz gibi tek kazanlı bir makine ayrı bir buhar kazanı yok. Ancak 1250 Watt güce sahip ve siz espresso yaparken de buhar verirken de termostat 93 derece altına düştüğünde ısıtma işlemine devam ediyor. Kahve için ideal ısı 93 dereceyken buhar için ihtiyaç olan şey aslında sadece buhar. Her makinenin ayrı bir çalışma presibi var bu makinede aynı kazanda üst tarafta biriken buharı kullanırken alt tarafta 93 derece sıcaklıkta tuttuğu suyu espresso için kullanıyor. Bazı makinelerde gördüğünüz buhar kontrol vanası ise sadece buharın çıkış hızını ayarlamak için kullanılan bir vana. Endişenizi şöyle gidereyim. Bahsettiğiniz gibi bir durum olsaydı portafiltre takmadan espresso tarafına düğmeyi aldığınızda grup başlığından buhar vermesi gerekirdi, ya da aksi durumda buhar çubuğundan su çıkması gerekirdi. Bu ikisi de olmadığına göre endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Bu arada Aldığınız ekipmanın giriş seviyesi bir makine olduğunu göz ardı etmeyin lütfen.
Sevgiler
Öncelikle açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim çok faydalı oldu.
Ayrıca bir sorum daha olacaktı. Kahve makinesi incelemeleriniz de eea111 için süt köpürtme sadece cappucino için yeterli demişsiniz. Latte neden olmuyor bunun için ne gerekli acaba farklarını açıklayabilirmisiniz? Teşekkür ederim
Selamlar Burak Bey,
Giriş seviyesi makinelerin çok büyük kısmı latte için gerekli olan microfoam (çok daha küçük hava baloncukları içeren ve içerken/dökerken kadifemsi bir his uyandıran) köpürtme yapmazlar. Microfoam için profesyonel makinelerdeki gibi bir köpürtme çubuğu gereklidir. Bu çubuk da daha yüksek basınca ihtiyaç duyduğu için üretimi daha maliyetlidir ve maliyet odaklı olan giriş seviyesi bir makineye yerleştirilmesi fiyatını yükselteceği için üreticiler genelde bunu tercih etmezler.
Sevgiler
Merhabalar,
Termoslu bir filtre kahve makinası almayı düşünüyoruz. Gözümüze kestirdiğimiz model ise meitta enjoy II top therm termoslu. Açıkçası termoslu model yorumlarında genelde yazılan olumlu görüşler cam olmadığından kırılma derdi olmaması, elektrik tasarrufu ve kahve sonradan ayrıca ısıtılmadığı için aromasını koruması. Bu özellikler açıkçası bizim için tercih sebebi, özellikle tasarruf konusu malumunuz bugünlerde önemli. Olumsuz yanı ise termoslu olmasına rağmen sıcak tutmama durumunun söz konusu olması.
Sizin bu model için görüşünüzü ve termosta ısıtma olmadığından aromasını koruması ve termos kalitesi konusunu size sormak isterim.
Selamlar,
Yazıda da bahsettiğim gibi termoslu modellerin daha da zor tarafı zaman içinde kahvenin içinde uzun süre beklemesiyle oluşan kahve lekeleri ve bunların kötü bir kokuya sebep olması. Düzenli şekilde temizlediğiniz taktirde bu sorunu oldukça geciktirirsiniz. Böyle bir durum oluşunca da bir gece içine çamaşır suyu damlatılmış su ile doldurup bekletip ertesi gün güzelce yıkayıp iyice duruladığınızda ilk günkü haline oldukça yakın bir kıvama gelir.
Sıcaklık konusu ise gerçekten bizim için ciddi sıkıntılı bir konu zira biz ocak üstünden sıcak içecek (çay türk, kahvesi) almaya alışık bir toplum olduğumuz için ağzımızı yakmayan şeye sıcak demiyoruz. Konu termos olunca da bu hep bizim için sıkıntı. Bir de sıcak kahve derken sizin sıcaklık kavramınız kaç derece, bunu biliyor musunuz ya da hiç ölçtünüz mü? Suyun 94-95 derece kaynadığı İstanbul’un 7 tepesinde bile 100 dereceden altı benim için sıcak değildir diyen kişilere de rastladığım için, inanın ki bu konuda yorum yapmaktan çekiniyorum. Kahvenin ideal servis sıcaklığı 93 derecedir ama fincana koyduğunuz anda 85 dereceye iner, ilk yudumunuz sonrasında 77-78 dereceye, bir sonraki yudumda da 73-75 derece arasına düşer. Sonrası artık karşınızdaki kişinin sohbetinden ne kadar haz ettiğinize göre değişir :) Melitta için şunu söylebilirim, fiyat performans odaklı ürünler sunan güvenilir bir markadır. Kabul edilebilir bir süre boyunca içeceğinizi sıcak tutacaktır ama şunu göz ardı etmeyin lütfen. Aynı hacimde bir stanley termosun fiyatı makinenizin fiyatı ile aynı ya da daha yüksek, o yüzden beklentinizi de bu seviyelere çıkarmamanızı tavsie ederim. Biraz uzun yazdım ama sıcaklık konusunu doğru anlatabilmek gerçekten pek kolay değil.
Sevgiler
Yanıtınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi o sıcaklık konusunda ürünü satan sitede yorum yapan kişinin, benim yada sizin sıcaklık hissiyatı ve beklentisi farklı olabilir. Aslında makalenizde de yazmıştınız. Eğer termosta sıcak tutmak istenirse karaftan termosa aktarılır. Dediğiniz gibi stanley bu işin erbabı ve gerçekten nerdeyse kaynar seviyede tutuyor. Kapağını açmazsanız 2 saat sonra bile ağzınızı kavuracak sıcaklığı sağlayabiliyor.
Bu yorumunuz üzerine termosdan vazgeçip şu iki modele odaklandım Melitta Look V Perfection 1025-06 ve Melitta AromaElegance 1012-01. EFK7800 malumunuz 2500 TL. İkisinde de su haznesi çıkabiliyor. Aroma seçeneği var. Cam, paslanmaz çelik ve 4 kağıt filtreli. AromaElegance modeli aroma seçme özelliği sanki biraz daha gelişmiş gibi ama aralarındaki farkı ve aroma elegance modelinde nasıl aroma ayarı yaptığını tam olarak anlayamadım. Perfection aroma seçimi için daha manuel ancak daha geniş bir range sunuyor gibi. Bu iki modelin artı ve eksi yanları nelerdir? Yada en fazla 1500 TL mertebeleri için şu modele de bakın diyebileceğiniz başka bir model var mıdır? Tabi daha ucuz modeller de olabilir. Look Perfection’ın beyaz olan modeli ise 250 tl daha ucuz.
Diğer bir sorum melitta markası hem amazonda hem media markette ve diğer büyük sitelerde de satılıyor. Son bir kaç yılda sanırım Türkiyede bilinir oldu. Karaf yada su haznesi kırıldığı zaman (su hazneside modüler olduğu için kırılabilir diye düşünüyorum) yedek parça temini ve fiyatları konusunda bilginiz var mıdır? Look Perfecition’un karafı daha standart kolay bulunur gibi duruyor. Sanırım Hakman diye bir firma bakıyor ama sitelerinde yedek parça ile ilgili bir şey bulamadım.
Merhaba,
Günün koşuşturması arasında yanıtınızı atlamışım geç cevap veriyorum kusura bakmayın.
EKF7800’ün fiyatına ben de gerçekten inanamıyorum. Daha önce Arçelik’in bir ürününde buna benzer durum yaşamıştık, biraz öne çıkardığım bir ürün olduğunda 3-5 ay içinde fiyatlar yükselmeye sonra bu noktaya gelmeye başlıyor. Bu kaadr edecek bir makine değil onu çok net söyleyeyim. Yurt dışı fiyatı 70 Euro civarında hadi buna ithal ürün olduğu için %20 gümrük vergisi ekleyin olsun 84 Euro. Bu bedel üstünde bir bedel maalesef talebin yüksek olması kaynaklı. Zaten bu nedenle bu fiyata artık EKF7800 önermiyorum.
Melitta ürünlerine gelince ikisi hemen hemen aynı kasaya sahip, aralarındaki fark dediğiniz gibi aroma seçeneğinin kullanılması. Aroma özelliği suyun akış hızını kontrol ederek demlemenin süresini uzatır veya kısaltır. Su hızlı aktığında kahve tanecikleri arasından daha hızlı geçtiği için bütün özü almadan ilerler bu da sonuçta daha yumuşak(!) içimli bir kahve çıktısı verir. Çok yavaş olduğunda ise bu sefer gereğinden fazla kahve tanecikleri ile bir arada kaldığı için acımsı bir tat alır. Standart aroma fonksiyonları akışı bir miktar yavaşlatarak daha yoğun bir kahve olmasını sağlar. Bu bazı makinelerde 3-5 cup fonksiyonu diye de geçer. Keza 10-12 cup kahve yapmaya ayarlı su akış hızı 2-3 cup yaptığınızda çok hızlı gelecektir. Aroma fonksiyonu sadece az miktarda kahve için değil elbette normal bir demlemede de kullanabilirsiniz, yukarıda belirttiğim gibi bu içim yoğunluğunu artırır ve daha farklı tatları karşınıza çıkartır. Ben her yeni çekirdek aldığımda veya kavurduğumda normal ve aroma fonksiyonu açık birer demleme yapıp hangisi hoşuma giderse sonrasında o şekilde demliyorum.
Perfection modelnde ise 2-3 seçenekle sınırlı değilsiniz. Üstteki aroma düğmesini çevirerek -bir vana gibi- su akış hızına müdahale edebiliyorsunuz bu da iki değer arasında sınırsız bir ayar seçeneği sunuyor size. Bu özellik bu üründe güzel ve doğru kullanılmış diyebilirim.
Melitta’nın henüz TR^de bir ofisi yok diye biliyorum, distribütörler aracılığı ile TR’ye getiriliyor ve yasal olarak en az 2 yıl garanti ve 6 yıl yedek parça bulundurma zorunlulukları var. Ancak Distribütörlerin kimler olduğu ve servis kaliteleri hakkında bir bilgim yok. Bu nedenle ürünü hangi eticaret sitesinden almak istiyorsanız oranın müşteri hizmetleri ile iletişime geçip ürünün distribütörünü ve iletişim bilgilerini alıp doğrudan kendilerinden servis ve yedek parça süreçlerini öğrenebilirsiniz. Amazon müşteri hizmeleri chat hizmeti de veriyor ve oldukça hızlılar şu linkten onlara ulaşıp danışabilirsiniz. Amazon Müşteri Hizmetleri
Sevgiler
Teşekkürler yanıtınız için sanırım perfection V beyaz yada siyah olan modeli alacağız.
Selamlar,
Kararınız hayırlı olsun, deneyimlerinizi paylaşırsanız sizin gibi arayışta olan okuyucularımız oldukça faydalanır
Sevgiler
thıbo filtre kahve makinesini yeterince sıcak kahve elde edemediğim için iade ettim.sıcaklık benim için önemli . hangi markayı önerir siniz
Merhaba Sibel Hanım,
Öncelikle şu yazıyı ve daha önceki sorulara verdiğim yanıtlara göz atmanızı tavsiye ederim. Doğrudan ürün önerisinde bulunmuyorum.
Sevgiler
İyi günler Ömer Bey.Filtre kahve makinesi için,iki model arasında kaldım.Sage marka ve Smeg marka arasında.Siz olsanız hangisini alırdınız?
Merhaba Sevim Hanım,
Doğrudan şunu alın demeyi sevmiyorum zaten bu mutlaka sizin kararınız olmalı. Bana neden bu iki makine arasında kaldığınızı, karar vermekte neden zorlandığınızı detaylıca söylerseniz. O konularda elimdeki bilgileri paylaşayım.
Sevgiler
Önemli olan shower screen, gerisi hikaye der kaçarım.
Tek bir delikten prostatlıı dede gibi pırt pırt su atan bir makina ile kibrit kutusu kadar shower screen’e sahip bir makinanın çıkardığı kahve cidden fark etmekte. Diğer konular consumer avlama/yemleme taktiği. Ona da sağlam bütçe lazım yahu. Eh; 500-600 dolarlık bir makinam olmadığı için ben de önce blooming yapıp, sonra direksiyonu veriyorum makinanın eline.