Moka Pot mu? Ne Yani, Su Alta mı Konuyor?

Moka Pot ile kahve hazırlarken su alta mı konuyor? Evvet! Çünkü temelinde fizik var dostum. Altta ısınan su düdüklü tencere etkisiyle basınç yaratıyor. Çıkabileceği tek delik ise kahvenin içinden süzülerek geçtiği filtre. Oradan salına salına, damla damla geçerken kahvenin ruhunu emiyor resmen. O fokurtu sesi var ya, hah işte ondan sonrası  tam bir lezzet şöleni.

Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…

Şimdi bu Arçelik’in TELVE’si Arzum’un OKKASI var ya işte onlar espresso makinasına denk. Bildiğin cezve bizim için neyse, bu yaban ellerin kahvecileri için de Moka Pot o. Yani espresso makinasının ocak üstü hali. Ancak espressodan 32 yıl sonra icat olunmuş ve pratikliği nedeniyle özellikle ikinci dünya savaşı sırasında oldukça fazla kullanılmış. Hatta Amerikan askerleri bu kahveyi sert bulup üstüne sıcak su ekleyerek içtikleri için, sen kahveni sipariş ederken “ben bir tall americano alacağım dostum” cümlesini kuruyorsun starbucks’ta sıra sana geldiğinde.

Moka Pot İlk Yılları

Moka Express

Mokapot’u 1933’de Luigi di Ponti bulmuş. Alfonso Bialetti ismindeki alüminyum uzmanı arkadaş ise onu bugün kullanılagelen formuna sokup paranın dibine vurmuş. Bir de adını dönemin express trenlerinden esinlenerek(!) Moka Express koymuş.

Cour Di Moka - Moka pot
Cour Di Moka

Brikka

Bialetti parayı bulunca oğlu Renato ile birlikte bunun kremalı espresso yapan modelini yapmış ve adını Brikka koymuş. Bu model daha fazla basınçla ve üst bölümündeki bir mekanizmayla makinelerde hazırlanmış espressoya benzer bir krema da üretiyor. Böylece fincana önceden köpürtülmüş süt ekleyerek dilerseniz kendi lattenizi de hazırlayabiliyorsunuz.

Muka Express

Daha sonrasında brikka modelini geliştirip süt severler için  doğrudan  süt ile cappuchino hazırlayan bir başka model de yapıp onu da Mukka Express diye isimlendirmiş.  Kahvenizi hazırlarken üst hazneye süt koyduğunuzda alt hazneden kremalı gelen kahve üstüne süzülüyor ve son çıkan hava ile sütünüzde cappuchino kıvamına köpürüyor. sonra tabi oğullar torunlar boş durmayıp işin daha jan janlı ve temalı moka pot‘lar da üretmişler. Örneğin robin hood gibi kafasında tüyü olandan tutun da inek gibi benekli mukka express’ler de görmek mümkün.

Cuor Di Moka

Son dönemde üretilen bir diğer türev ise  Cuor Di Moka. Moka’nın kalbi demek olan bu alet aslında bildiğimiz moka pot ancak kahve çıkış noktasına eklenen küçük bir aparat en son çıkan ve biraz acımsı olan damlaları hapsediyor ve biraz daha yumuşak içimli bir kahve hazırlamanızı sağlıyor, ortaya kondurduğu küçük kırmızı kalp de italyanların aşk adamı olduğunun bir ispatı olsa gerek (yerseniz!)…

Moka Pot Adı Nereden Geliyor

Mukka Express - Moka Pot
Mukka Express

İsminin geldiği köken ise iki alternatifli. Kahve MS850 lerde ilk olarak Ethiyopyada Oromo kabilesi tarafından keşfediliyor. Bu arkadaşlar “ulen biz bişey bulduk yeminle uykuyu haram ediyor” diyorlar. Bunu 100 yıl sonra duyan Yemendeki tüccar arkadaşlar “vurduk lan paranın dibine” deyip kahveyi Etiyopya‘dan getirip dünyaya ihraç etmeye başlıyorlar.

Osmanlı’nın o zamanlar bir ucu o taraflarda olduğu için de ilk defa Sultan Süleyman döneminde 1551 yılında Osmanlıya, ordan da bütün islam devletlerine yayılıyor. Sonra tabi Viyana kuşatması filan derken Italyan arkadaşlar kahveyi tanıyıp Türk kahvesi yapmayı beceremeyince espresso yapıveriyorlar.

Diyeceğim o ki, işte bu Yemenli gözü açık tüccarların kahveyi ihraç ettiği Limanın adı Al-Mukha. Evet tahmin doğru, Moka adı bu limandan geliyor, pot ise bildiğin demlik arkadaşım bu kadar deşmeye gerek yok.

Bir diğer rivayet de der ki Moka aslında İtalyanca da inek anlamına gelen “mucca” dan geliyor. Kahveye süt katmadan içemeyen arkadaşların (Hakan lafım sana)  buna inanma olasılığı yüksek olsa da ben çok ihtimal vermiyorum.

Moka Pot‘ta Kahve Nasıl Yapılır Dikkat Edilmesi Gerekenler Lezzet Önerileri

“Ha onu dicem abiler” (bkz Cem Karaca-Safinaz),  Moka Pot‘ta kahvenizi demlerken dikkat etmeniz gereken bi kaç lezzet önerisi vermekti aslında bu yazının bir yan konusu. Aslına sadık kalıp devam edelim.

Öğütme

Öncelikle ne olur kahvenizi kendiniz öğütün. Yapabiliyorsanız da kendiniz kavurun (bu konuyu bir başka yazıda anlatırım. edit: demiştim anlattım Evde Kahve Kavurma (Home Roasting) ). 1 en küçük, 20 en büyük öğütme derecesi olsun. 1 Türk Kahvesi, 2-3 Espresso, 8-9 filtre kahve, 14-16 ise ideal French press öğütme büyüklükleri. Moka pot için benim önerim 4-5 aralığını kullanmanız. Böylece espresso makinasına göre birazcık daha büyük filtre deliklerine sahip olan moka pot, bütün kahve atığını filtreleyebilir.

Kavurma Profili

Bir de içeceğiniz kahve çok önemli. Çünkü, gidip çifte kavrulmuş (dark roasted) bir çekirdekle moka pot‘ta kahve yaparsanız “bu ney lan içilir mi bu, kahve değil zehir mübarek” cümlesini kurasınız (yani en azından  büyük bir çoğunluğunuz). Benim tavsiyem az kavrulmuş kahve çekirdeklerini kullanın, bunlar arasında kolay bulabileceğiniz Starbuck’ın blonde roast serisindeki kahveler ki şu an Türkiye’de sadece Veranda var. Hani şu Latin Amerikalı küçük kahve yetiştiricilerinin tarlalarının dibindeki evlerinin verandasında içtikleri kahve..

Tabi burada asıl kaynak 3. Nesil Coffee Shop’lar. Kahve çekirdeğinin kıymetini bilen bu dostlar hiçbir zaman çekirdeği bir starbucks, lavazza vb büyük üreticiler gibi yakmıyorlar. Hatta bazıları internetten vereceğiniz siparişte çekirdekleri isteğinize göre kavurabiliyor. Onlardan sipariş ederken blonde roast isteyebilirsiniz.

Neden blonde roast? Çünkü moka pot‘ta kahvenin içinden geçen suyun daha doğrusu buharın sıcaklığı 115 derece civarında ve bu sıcaklık içinden geçtiği kahveyi yakıyor arkadaş. Öyle bir yakıyor ki, resmen  kahvenin kavrulma derecesi artıyor (biraz mübalağa var tabi ;)). Bu nedenle ki özellikle aromayı damağınızda hissedebilmeniz için blonde roast kahveler en iyi lezzeti verenler.

Kullanılacak Kahve Miktarı

Moka Pot hazırlarken kullanılacak ölçülendirme moka pot‘un kendi içinde gizlidir. Kahve haznesine baskı uygulamadan silme şekilde kahve koymak en ideal ölçüdür.

Daha Yumuşak Bir İçim İçin

Bu arada yumuşak kahve seviyorsanız biraz amerikan askerleri gibi yapıp sıcak su ekleyebilirsiniz fincana. Veya Hakan’ın yapttığı gibi biraz süt :). Ne yaparsanız yapın ne olur şeker atmayın. Yok yahu Karatay kızacağından değil, kahvenin aromasını da içine ediyor o şeker.

Son iki tavsiyem ise, kahveyi filtreye koyduktan sonra tamperlemeyin, yani sıkıştırmayın ve kısık ateşte yavaş yavaş demleyin ki kavenin ruhu sizi kutsasın.

Moka pot ile Nasıl Kahve Yapılır?

Alüminyum Modellerin Temizliği

Çelik modelleri deterjanla filan temizleyebiliyorsunuz da alüminyum bu konuda biraz hassas. Alüminyum yüzeydeki parlaklığın bozulmaması ve kimyasal bir tepkime olmaması için rutin temizliği sadece sıcak su ile yapmak gerekiyor. Kahvenizi hazırladıktan hemen sonra alt hazneyi soğuk suya tuttuğunuzda hemen soğuyacak ve elle demonte edilebilir sıcaklığa inecektir. Bu aşamadan sonra hızlıca kahveyi çöpe alıp parçaları sıcak su ile temizleyebilirsiniz.

Zaman içine alt ve üst haznede lekeler oluştuğunu göreceksiniz. Bu endişe edecek bir durum değil, alüminyumun doğasından kaynaklanan korozif bir durum temizlemek ise oldukça basit. Sirke veya sitrik asitle bu temizliği yapabiliriz. Kahvenizi hazırladığınız miktarda suyu alt hazneye koyun. su içine iki çay kaşığı sitrik asit (limon tuzu) veya sirke koyun. Kahve eklemeden filtre ve üst hazneyi yerleştirin ve sıkıca kapatıp ocağa yerleştirin. (aynı kahvenizi hazırlarken yaptığınız gibi ama kahvesiz). Kaynama bittikten sonra parçaları ayrıştırıp iyice su ile durulayın. Lekelerin yok olduğunu göreceksiniz. Bu lekeler oluştukça bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise her kullanımdan sonra sıcak su ile yıkadığınızda kalan su artıklarını kendi başına buharlaşmaya bırakmayın ve bir kağıt peçete veya temiz bir bez ile parçaları iyice kurulayın.

(Moka-Pot)a

Bu hint fakiri naçiz sitenin ismi de buradan geliyor. Moka-Pot(a)… tabi aslında moka ve pota ama çıkış noktamız bir moka pot bunu deklare edebiliriz sanıyorum…

Başta söylediğim gibi kahvenizi moka pot‘ta bu önerilerime dikkat ederek hazırlarsanız damağınızda lezzet festivali yaşanır. Bu festivali 1800’lerde kahve için söylenen bir söz tam olarak tarif ediyor. Söyleyen de Napolyon’un diplomatlarından bir muhterem.

Edit:

Bialletti markasının logosu olan tek parmağı havada espresso sipariş eden adam figürü de Paolo Campani tarafından resmedilmiş Renato Bialetti’dir. 1946 yılında babası Alfonso’dan bayrağı devralan Renato, Bialetti’yi  bir dünya markası haline getirmiştir.  11 şubat 2016 tarihinde 93 yaşında gözlerini hayata yuman Renato vasiyetinde küllerinin 24 cup bir moka pot içine konularak defnedilmesini istemiştir ve bu vasiyet yandaki resimde gördüğünüz üzre yerine getirilmiştir

renato bialetti
Renato Bialetti’nin Cenaze Töreni

Kahve Makinesi İnceleme Yazıları

“Şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, melek kadar saf, aşk kadar tatlı”
Charles Maurice de Talleyrand.

Moka Pot mu? Ne Yani, Su Alta mı Konuyor?” yazısında 128 düşünce

  1. Caner acer diyor ki:

    Merhaba

    Yazınız çok doyurucu gerçekten. Kahveyle türk kahvesi dışında işi olmayan fakir için son derece çekici hale geldi şu an kahve. Ben maksimum kafeini alabileceğim kahve türünü en doğal yoldan yapmak istiyorum. Çünkü ağır spor yapıyorum ve supplement kullanmama gibi bir prensibim var. Bunun için de filtre kahve yapmam gerekiyor araştırmalarıma göre. Şimdi şunu sormak istiyorum, acaba filtre kahveyi en sağlıklı ve doğal yoldan yapabileceğim yöntem moka pot yöntemi midir? Eğer buysa marka veya model olarak ne tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürü borç bilirim, başarılar.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Caner Bey, yazıyı beğendiğinize sevindim.
      Size bir kaç farklı önerim olacak aslında, eğer amacınız sadece kafein miktarını artırmaksa size cascara’yı önerebilirim (https://mokapota.com/2015/11/14/cascara-ve-quishr-cayi/) Cascara Kahve kirazı olduğu için kahve çekirdeğinden çok daha fazla kafein içerir.

      Bir diğer önerimse robusta çekirdeğini deneyebilirsiniz, robusta da arabica çekirdeklerine göre çok daha fazla kafein içerir ancak robusta çekirdeklerinde lezzet konusu biraz sıkıntı, single origin bir robusta bulmak da o kadar zor. Bu nedenle robusta çekirdeği kullanılmış bir blend’in (Karışım) kafein miktarı daha yüksek olacaktır. (https://mokapota.com/2015/07/19/arabica-ve-robusta-cekirdeklerin-farklari-neler/) Robusta çekirdeği daha ucuz olduğu için maliyeti de düşük olur.

      Demleme yöntemlerine gelince
      sizin ihtiyacınızı karşılayacak en verimli demleme Mokapot olur. Kahveniz yumuşak bir tatta olsun istiorsanız mokapot’tan çıkan kahveye çok az sıcak su ekleyerek onu americano yapıp yumuşatabilirsiniz. Bunun yanısıra double espresso ve hatta uzun çekim double espresso da alternatif olabilir çünkü aynı miktardaki bir filtre kahveye göre çok daha fazla kafein barındırlar. Ancak, Filtre kahvenin servis miktarı espressoya göre daha fazla olduğu için toplam tüketiminize baktığınızda filtre kahve espressoya göre daha fazla kafein içerecektir.

      Yeri gelmişken algınızdaki bir noktayı düzeltmek isterim mokapot bir filtre kahve türevi değil espresso türevi bu gözle değerlendirmenizi öneririm.

      Hangi aleti almalısınız sorusuna gelince önce şu yazıyı okumanızı öneririm (https://mokapota.com/2016/01/21/hangi-kahve-makinasi-ve-ogutucuyu-almaliyim/)
      Mokapot’ta en bilinen ve ençok satılan marka bialetti ancak fiyatları oldukça pahalı bu nedenle geniş hacimli aynı işleve sahip bir mokapot’u ikeadan 60 TL gibi bir rakama alabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam yakınlarda tchibo mağazalarında da küçük boy bialettilerin satıldığını gördüm.

      Umarım faydalı olabilmişimdir, başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
      Kahve girdabına hoşgeldiniz :))

  2. Ahmet Salim Payze diyor ki:

    Merhaba,

    Yazınızı ilgiyle okudum.
    Son dönemde moka pot olayı aklıma düştü.
    En mantıklı seçim olarak Brikka modeline karar kıldım.
    Yazın oğlum İtalya’ya gidecek, kısmetse ağustos sonu kavuşurum Brikka’ya.
    Öncesinde belki ucuz bir express modeli yada taklidini alıp deneme de yapabilirim:)
    Ben kahveyi sert içemiyorum.
    İş yerindeki gayet profesyonel Cimbali marka expresso makinesinde tek doz (8gr) kahveyi yaklaşık 200 ml sudan geçiriyorum.
    Bildiğiniz amerikano yani.
    Bu durumda hangi büyüklükte bir pot almam gerektiğine bir türlü karar veremedim.
    1 cup alsam sadece kendim içerken sorun yok, çıkan demli kahveyi sulandırır içerim.
    Ama eşim, hadi ben de içeyim bir tane derse ne yaparım???
    3 cup alsam sadece kendim içerken fazla miktar ne olacak?
    Aynı tereddütler Brikka için de var.
    2 cup mı? 4 cup mı?
    Birçok yazı okudum ama moka pot ile ilgili bir şeyin cevabını bulamadım.
    Acaba kahveyi koyduğum hazneyi tam doldurmasam, mesela yarısına kadar kahve koysam olur mu?
    Eğer bunu yaparsam moka pot’tan daha hafif kahve alabilir miyim?
    Şimdiden teşekkürler.

    • Omer Demir diyor ki:

      Ahmet Salim Bey Merhaba,
      Güzel ve detay bir soru. Diğer okuyucularımız için de faydası olacaktır.
      Brikka’nız şimdiden hayırlı olsun :)

      Mokapot ile kahve yaparken süzgeçe kahve koyduktan sonra bir pressleme (tamperleme) yapılması önerilmiyor ve zaten filtre de silme doldurulmuyor. bu nedenle kahve miktarını istediğiniz ölçüde ayarlayabilirsiniz. Anladığım kadarıyla kahvenizi 1/25 oranında hazırlıyorsunuz. hal böyle olunca size önerim 2-3 kişilik boylardan almanız olur. böylece kendinize yapacağınız zaman daha rahat edersiniz. misafiriniz geldiğinde ise hazırladığınız espresso’yu sıcak su ile seyrelterek americano olarak servis edebilirsiniz.
      Şunu da belirteyim, americano içeceğim zaman espresso’yu çoook uzun çekim yapmak yerine sadece uzun çekim yapıp sıcak su ile seyreltmeyi tercih ediyorum. Espresso zaten ilk damlalarında kahvenin ruhunu emdiği için kalan posadan geçen su tadı negatif yönde değiştiriyor.
      Bir ek bilgi daha;
      mokapot ısı kaynaklı basıçla çalışan bir alet olduğu için peşpeşe iki kere servis biraz sıkıntılı olabiliyor. İlk parti hazırlandıktan sonra her ne kadar su altında alt bölümü soğutsanız da o kadar kısa sürede soğumuyor ve alt tarafı açmak biraz zaman alabiliyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  3. Ahmet Salim Payze diyor ki:

    Çok teşekkür ederim Ömer Bey,

    Espresso konusundaki önerinizi kesinlikle, hemen bugünden itibaren dikkate alacağım:)
    Anladığım kadarı ile Moka Pot’a koyacağım kahve miktarını dilediğim gibi ayarlama şansım var.
    Bu durumda bir an önce bir tane edinip denemelere başlamak gerekiyor.

  4. CANER ACER diyor ki:

    Ömer Bey Merhaba
    Ne yazık bana ki, bildirim geldiğini eski maillere bakarken şimdi fark ettim. Öncelikle, detaylı ve içten cevabınız için çok teşekkür. Yoğunluktan kahve konusunu ötelemiştim açıkcası, yorumunuzla artık bu konuyu halledeceğim. Şimdi ben de bu süreçte duyduğum bir kaç şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. İtalya’da 3 sene kalan arkadaşım Bialetti’nin meşhur ve gayet iyi bir marka olduğunu ama Vev Vigano’nun moka pot klasmanında en iyisi olduğunu söyledi. Baktım amazonda free shipping seçeneği var, tr’de satışı yok, mütereddit kaldım açıkcası. Bununla beraber yakınımda bir yerden Bialetti tercih etmek daha akıllıca sanki. Sizin düşüncenizi de merak etmiyor değilim.

    Şimdi bir adet moka pot ve manuel kahve öğütücü almaya karar verdim. Kahve çekirdeği tercihlerim için tavsiyeniz olur mu. Starbucks, lavazza gibi yerlerin kahvelerinin alınmamasına dair yorumlar okudum, bu soru da ona istinaden efendim. Tekrar teşekkür ederim.

    • Omer Demir diyor ki:

      Caner Bey Selamlar,
      Gördüğüm kadarıyla “kapıldım gidiyorum kahvenin rüzgarına” durumuna gelmek üzeresiniz :))

      Vev Vigano’yu denemediğim için bir yorum yapmam doğru olmaz, ama arkadaşınızın 3 yıllık italya tecrübesi göz ardı edilmemeli:)
      Bialetti alacaksanız amazondan alıp dolar kurundaki artış nedeniyle hem zaman hem para kaybetmeyin, Türkiyede satışını yapan 3.nesil kahveci dostlarımız var. onların online mağazalarına bir göz atın derim. Brikka alacaksanız çok mümkün olmayabilir ama mokapot’u rahatlıkla Türkiye’den alabilirsiniz. Öte yandan ben IKEA’nın mokapot’unu kullanıyorum ve gayet memnunum. Geçenlerde de şaşıracaksınız belki ama metro market zincirinde bialetti öokapot satıldığını gördüm.

      Kahve büyük markalı zincirlerden alınır mı sorunuzun cevabı için sizi Caner Ceylanın yazdığı Kahve Saklama ve koruma Yöntemleri yazısına yönlendireyim, orada net cevabı göreceksiniz, https://mokapota.com/2015/12/18/kahve-saklama-ve-koruma-yontemleri/

      Zorunlu olmadıkça SKT’si bulunan kahveleri almamanızı öneririm. Kahve kavrulduktan 1 hafta sonra kullanılabilir hale gelir ve ideal kullanım ömrü 15 gündür, iyi saklar ve korursanız 1 aya kadar çıkartabilirsiniz bu süreyi. En iyisi her zaman taze kavrulmuş kahve bunu lütfen göz ardı etmeyin.

      Öğütücünüz şimididen hayırlı olsun, çok doğru bir karar vermişsiniz.
      Kahve tavsiyelerimi de reklam olmaması için size mail ile ilettim,
      Selamlar sevgiler

  5. Emrah diyor ki:

    Merhaba,
    Moka pot aldm sonunda bnde bialetti ekspress standart 2cup modelinden.evde ilk deneyimim hazir kuru kahveci mehmed efendi espresso cekilmis vakumlu paket ile oldu. Hediye gelmisti normalde almam :) ancak tadi gayet iyi gercek espresso deneyimi yasadim. Sonra elimdeki starbucks guatemala ile.denedim ve hicte aradigim tadi bulamadm. Aslnda frenchpress te tam damak tadima uygun kahve guatemala yada sumatradir. Ancak is moka ya gelince durumlar degisti. Siz hangi kahveyi tavsiye edersiniz? Az kavrulmus diosunuz ama ornegin starbucks espresso paket kahvesi dark roast olarak geciyor. Bu kafami karistirdi moka da kullanamioruz ozaman bunu anladgm kadaryla. Zaten artk farkli kahve sitelerinden taze kavrulmus aliyorum. Tavsiye kahve cesidinizi bekliorum..

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Emrah Bey, öncelikle mokapot’unuz hayırlı olsun.
      Espresso ve mokapot’un demleme yöntemleri biraz farklı. Espresso’da basınc kahvenin üstüne ugulanırken mokapot’ta suyu üst hazneye çıkarmak için uygulanıyor. Mokapot’ta su sıcaklığı dahayüksek zira kaynayan ve hayya buhar sıcaklığına ulaşan su kahvenin içinden geçerek hazneye gidiyor. Dolayısıyla bu sıcaklıktaki su bir de dark roast kahveden gecerse kahvenin tadı acılaşıyor. O nedenle benim tavsiyem blonde roast oldu. Sbx türkiyede blonde roast olan sadece veranda isimli latin amerika kahvesi var. Ama diğer 3. nesil kahveci dostlarda city roast kıvamda kavrulmuş bir kahve de beklentinizi bulabilirsiniz. Mokapot’tan birebir bir espresso tadı beklemek doğru olmaz bunu da lütfen göz ardı etmeyin. Ama zaman içinde canınızın mokapot’ta yapılan bir kahve çekeceği zamanlar net şekilde ayrışacaktır emin olun.

  6. burkay diyor ki:

    bu hafta moka pot 6 cup aldım hediye olarak moka pot için çekilmiş 50 gr’lık 3 çeşit kahve gönderdiler sadece kendim kullanacağım için şimdilik idare edebilirim yanlız size birkaç sorum olacak öncelikle edirne’de oturduğum için moka pot’ta kullanmak için kahve bulabileceğimi sanmıyorum o yüzden moka pot’ta türk kahvesi kullanılabilir mi???(moka potun patlayacağını söyleyenler var) çok rahat bulunabileceği için türk kahvesini soruyorum yada ne tür çekilmiş kavhe kullanabilirim ayrıca kahve konulan haznenin tam doldurulması mı gerekiyor yarım doldursam olur mu acemi olduğum için bu soruları soruyorum yardımcı olursanız sevinirim iyi akşamlar

  7. Hakan Alper Kose diyor ki:

    Mokapot için en ideal kahve Türkiye’de malum kahve zincirinde bulunan veranda marka kahvedir. Bu kahve blonde roast çekimlidir. Kahve direk kaynar su işe temas ettiğinden medium ve dark roast kahveleri denerseniz acı bir sıvı ile karşılaşırsınız. Çekimi en ince yani espresso çekiminin 1-2 tık kalın çekilmiş hali ki verandayı aldığınızda mokapot için derseniz ona göre öğütürler. Su seviyesi ise alt haznede bulunan delikli kosmın izasına kadar doldurmanız gerekli fazlası istenmeyen sonuçlar doğarabilir.
    Türk kahvesi en ince çekim şekli olduğu için kahve üst hazneye dolar. O yüzden daha iri çekilmiş olmalıdır kahve. Bir de kahve haznesini tepeleme doldurup hiç bir basınç uygulamamanız gerekli.

  8. Recep diyor ki:

    Ben Bialetti 4 cup marka kahve demleme makinesi almak istiyorum,öğrenmek istediğim bialetti brikka 4cup ile bialetti mokapot 4 cup arasında kahve tadında ve yapım konusunda fark var mıdır eğer farklar varsa nelerdir öğrenebilir miyim.(Aralarında epey fiyat farkı var)

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Recep Bey,
      Bildiğimiz mokapot dediğiniz mokaexpress olarak geçiyor ve sonuçta elde ettiğiniz yoğun ama köpüksüz/kremasız kahve oluyor.
      Brikka daha yüksek basınçla çalıştığı için espressoya yakın köpükte/kremada kahve elde ediyorsunuz, Basınç daha yüksek olduğu için biraz daha yoğun aramoya sahip olduğunu söyleyebilirim. Umarm yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler.

  9. Recep diyor ki:

    Ömer bey yorumunuz için teşekkürler,kusura bakmayın ama ilk defa alacağım için detaylı soruyorum.peki sizce biraz daha fiyat farkı verip brikka modelini almaya değer mi diye acizane sorsam fikriniz ne olur ve siz olsanız hangi modelini alırdınız merak ediyorum.
    Saygılarımla…

    • Omer Demir diyor ki:

      Recep Bey, açıkçası bu sizin beklentinizle doğrudan ilişkili. Amacınız espresso içmek ve espresso türevli içecekler hazırlamak ise brikka alın derim. Ama beklentiniz filtre kahve veya sert bir americano elde etmekse o zaman moka express sizin ihtiyacınızı giderir. Ben oldukca uzun zaman once moka express almıştım kendime şimdi brikka da alsam mı diye de düşünüyorum neticede biri diğerinin yerine tam geçmez:))

  10. cem diyor ki:

    omer bey merhaba:

    henuz mokapotla yeni tanismis ve cok sevmis birisi olarak kisa bir soru sormak istiyorum size. 3 cup yazan mokapot tek kisi icin (bir miktar sutle karistirilacak) yeterli midir ? Yoksa 4 veya 6 cup olan mokapota mi yonelinmeli ? sizin tercihiniz ne olurdu merak ediyorum. simdiden cevabiniz icin tesekkurler.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Cem Bey,
      Mokapot eski ve bir o kadar keyifli demleme yöntemlerinden biri. Ve en önemlisi elektrikler kesikken bile çalışabilmesi. Bu yüzden de ayrı bir severim kendisini.

      Sorunuzu cevaplarken biraz rakamlara boğacağım sizi umarım bunu akıl karıştırmadan yapabilirim :)

      3cup moka express ile yaklaşık olarak 180ml kahve hazırlayabilirsiniz. Kahve haznesi de takribi olarak 21 gr kahve alır. Standart bir espresso 7gr kahve ile 30ml olarak hazırlanır mokapotta ise 7gr kahve 60ml’dir bu oran. Sonucta elde edilen kahve espressodan daha yumuşak ama filtre kahveden daha serttir. Filtre kahve için ideal tanımlanan oran 1/16 dır ki bu da 7gr kahve için 112ml su demek. Bu andan sonrası doğrudan sizin damak tadınızla ilgili. Tek kişilik hazırlayacağınızı belirtmişsiniz. 3 cup ile maximum 180 ml kahve hazırlarsınız daha sert seviyorsanız aynı miktarda kahve koyup su miktarını azaltabilirsiniz. Bu durumda servis miktarı azalacaktır.

      Kahvenizi sert seviyor ve 120ml servis size yeterli gelmiyorsa 1-2cup daha büyük boy mokapot tercih edebilirsiniz. Kendim için kahve yaptığımda 4cup lıkta 25gr kahve ile yaklaşık 180 ml su ile yapıyorum ve sütlü sevmediğim için üstüne süt eklemiyorum.
      Umarım bir fikir vermiştir size.
      Sevgiler

  11. fernweh diyor ki:

    merhaba
    ben yeni yeni bu işe merak salan birisiyim dolayısıyla çok da bilgim yok. bütçem kısıtlı, bu yüzden çok kararsız kalıyorum.
    öncelikle french press alayım dedim. 4 kişilik bir aile olduğumuzdan 800ml-1lt arasındaki modelleri inceledim. Bodum’un fiyatı 60 tl gibi bir şey, onu alayım dedim. Ancak sonradan öğrendim ki bir de öğütme işi çıktı başımıza. Gidip starbuckstan tcihbodan öğüttürsem 1 gün gidiyormuş… Her gün her gün de gidemeyeceğime göre… O zaman da öğütücü alayım dedim, sinbonun 50 tlye var. Bu sefer de bıçaklı olmasın anlamı kalmaz dediler… delonghi filan alayım dedim 80-90 tl… etti mi 150 tl? Moka pot olayına girmiyorum bile, yine 4 kişilik alayıp dediğimde 120 tl ayrıyeten bir masraf çıkıyor. Yani bu kadar masraf edip manuel bir şekilde üstelik bu kadar da acemiyken kahve yapmak mantıklı gelmedi. Acaba diyorum şu tchiobada satılan kapsüllü 180 tl lik makineyi almak daha mı hesaplı olur? Yani öğütücüye french presse 60+80=140 tl vereceğime 40 50 tl fazla verip bir makine almak daha mantıklı değil mi? Ancak burada da aklımı çelen bazı hususlar var, yani temizliği kolay olsun 3-4 kişilik hiç değilse kahve çıksın… Kapsüllü alınca da o markaya bağımlı oluyormuşsun, filtreli alsan temizliği ölüm. Çok kararsız kaldım lütfen yardım edin.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba fernweh, kahveye merak salan herkesin ilk başlarda geçtiği aşamalardan geçiyorsunuz, endişelenecek bir durum yok :))
      Aklınızdaki soruları adım adım yanıtlamaya çalışayım.

      Öğütücü en önemli ve belki de en uzun süre kullanacağınız cihaz olacak bu nedenle bu cihaza verdiğiniz parayı çok da sakınmayın, ama yine de emin olmak isterseniz düşük miktarda kahvenizi önce aldığınız yerde öğüttürün, 2-3 sefer bunu deneyimleyin ve sonra farkedeceksiniz ki 2-3 gün sonra kahveniz ilk günkü tadı vermiyor. Özellikle deneyimleyin dedim çünkü yaşamadığınız için bu tavsiyeler aklınızda hep havada kalıyor. Sonuçta öğütücünün kaçılmaması gereken bir masraf olduğunu göreceksiniz. Onu alırken de bıçaklılardan uzak durup değirmen modelleri tercih edin lütfen. Zira bıçaklı modellerde kahve kalınlığını belirleme şansınız yok, her kahve hazırlama ekipmanının kendine özgü tavsie edilen inceliği olduğu için, kalınlık ayarı önemli bir nokta. yazıda bahsettiğim delonghi marka cihaz başlangıç olarak fena bir seçim değil, en azından 3-4 yıl sizi idare eder, sonra bozulmasa da daha iyi bir modele geçmeyi isteyeceksinizdir.

      Kapsüllü makina konusuna gelince. Kapsüllerin bedava satıldığını düşünmüorsunuz sanırım :) Başlangıç maaliyeti odağı ile vereceğiniz bu karar sizi işletme maaliyetleri nedeniyle yakın bir zamanda yeni bir makina almaya itebilir. Öte yandan kapsül makinalarda üreticiye bağlısınız ve kaliteli kahveye erişmeniz biraz zor, zira maaliyet nedeniyle firmaların çoğu blend kahve kullanıyor kapsüllerde. O yüzden bu bu konu üstünde fazla durmak bile istemiyorum

      filtre kahve makinasının temizliğinden yakınıyorsunuz ama alacağınız her demleme ekipmanının temizliği en önemli önceliğiniz olmalı. Yok ben alacağım aleti temiz tutamam derseniz de bir karar vermek zorundasınız ya iyi kahve, ya da biraz uğraş….

      Nihai olarak size iki tavsiyem olacak, ya filtre kahve makinası ya da v60 dripper. ikisinde de demleyeceğiniz miktarı kolayca ayarlayabilirsiniz

      umarım faydalı olabilmişimdir. Sevgiler…

  12. Recep diyor ki:

    Ömer bey selamlar…
    Ben mokapotta yapmak için metal kutuda olan lavazza club marka filtre kahve aldım,açılmış olan plastik kapaklı(kapak kapandığı halde bile biraz boşluklu olduğu için hava alabileceğini zannediyorum) kahve kutusunu buzdolabının alt kısmında saklıyorum tazeliğini korumak için doğrumu yapıyorum bilmiyorum ,contalı hava aldırmayan cam kavanozlar var onlar daha iyimi olur vb.yani açılmış olan kahve kutusunun saklama koşulları açısından yapmam gerekenleri öğrenmek istiyorum bu konuda yardım ederseniz çok teşekkür ederim…

  13. Veli diyor ki:

    Ömer bey merhaba,
    Bu yazı sayesinde Moka Pot siparişi verdim ve gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Ben çelik 4 cup olanından sipariş verdim. Fakat 1 kişilik kullanmak istesem verimli bir sonuç alınamıyormuş diye duydum. 4 cup modelinde 2 cup kahve yapmak için herhangi bir yöntem biliyor musunuz? 4 cup modelde hem suyu hem de kahveyi %50 az koysam ve bu az kahveyi biraz sıkıştırsam iki fincanlık kahve elde edebilir miyim. Ya da başka bir aparat yardımıyla böyle bir şey mümkün mü?
    Denemek için Moka Pot’un gelmesini bekleyemedim. Çünkü küçük bir ilçede yaşadığım için kargonun gelmesi 7-8 günü buluyor.
    Kolay gelsin.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Veli Bey,
      MokaPot’ta 60 ml 1 kişi olarak ölçümleniyor. Bu double espresso’ya denk bir değer.
      yani 4 kişilik Mokapot ile yaklaşık 240-250 ml kahve elde edeceksiniz. Aslına bakarsanız standart bir kupa kadar.
      Yani demem odur ki; her ne kadar 4 kişilik olsa da kişisel kullanımda muhtemelen iki kişilik olacaktır sizin için hadi sonrasında biraz üstüne sıcak su eklerseniz 3 kişilik kahve çıkarabilirsiniz… elbette tercih ettiğiniz damak sertlik derecesi bu hesapta ana etken
      Umarım bir fikir verebilmişimdir.
      Ürün size ulaştıktan sonra burada deneyiminizi paylaşırsanız memnun olurum
      Sevgiler

  14. Recep diyor ki:

    Ömer bey merhaba öncelikle bizlere verdiğiniz değerli cevaplar ve bilgiler için için çok teşekkür ederim.
    Ben moka potla yapılan espresso ile yeni tanışan biri olarak espresso içmeye başladığım günden itibaren her gün (şekersiz keskin espressoyu çok sevdiğim için) 4 cup moka pot ile kahve haznesi ful dolu olarak lavazza club marka espresso içiyorum,yani sizin anlayacağınız ölçü olarak 4 kişilik kahveyi tek başıma içiyorum.
    Bu açıklama doğrultusunda öğrenmek istediğim bir kaç sorum olacak yanıtlarsanız çok sevinirim.
    1-Bu miktarda içtiğim kahvenin ve içindeki kafeinin vücuda herhangi bir zararı olurmu?Ve bu miktardaki kafein alımı bağımlılık yaparmı?
    2-Ben espresso ne kadar acı,keskin olursa o kadar çok seviyorum,kıvam yoğunluğunu arttırmak için suyu daha az koyup kahve haznesini eksiltmeyip yine ful doldursam sizce kıvam yoğunluğu artarmı?.
    3-Moka pottaki kahve haznesine kahve koyduktan sonra bildiğim kadarıyla kahve sıkıştırılmıyor bu neden acaba sıkıştırılırsa kahve daha yoğun mu olur yada sizce bu durum neden böyle yapılıyor?.
    Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler…

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar Recep Bey,
      Umarım mokapot’un alt haznesini doldururken emniyet sübabını geçmiyorsunuzdur. “Önce Güvenlik” bunu hatırlatmak istedim :) Sırasıyla sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.

      1-Maalesef tıp alanında bir ehliyetim yok, bu nedenle sağlığa zararlı mıdır vb. konularda benim cevap vermem doğru olmaz. Bu konuda ehliyeti olan hekimlere danışmanızı öneririm.

      2-Double Espresso bildiğiniz gibi 60 mililitre su ile hazırlanıyor, aynı miktarda kahveyi 30 mililitre ile hazırlarsanız buna da ristretto deniyor. Dolayısıyla bahsettiğiniz daha sert espresso’nun kahve literatüründeki ismi ristretto diyebilirim. Daha az su ile mokapot demleme yapılır mı derseniz, neden olmasın?

      3-Mokapot ile demleme biliyorsunuz basınçla yapılıyor ve basınç oluşması için de haznedeki su kaynama noktasına geliyor, bu sıcaklıktaki su’nun kahve ile temas süresinin artması kahvenin yanmasına ve acı bir tat vermesine neden olur, yani öyle sert bir tat’tan bahsetmiyorum, bildiğiniz acı tat bu da pek istenen birşey değil. Mokapot ile kahve hazırlarken kahveyi tamperlerseniz yani sıkıştırırsanız kaynar su’nun kahve ile temas süresini daha uzatmış olursunuz ki bu da bahsettiğim tadın oluşmasına neden olabilir. Ama bunlar zaten deneyerek görebileceğiniz şeyler, hep söylerim kahvenin iyisi kişiye göre değişir en iyi kahve sizin damak zevkinize en iyi hitap edendir.

      Umarım faydalı olabilmişimdir
      Sevgiler…

  15. Recep diyor ki:

    Slm,Ömer bey ben almış olduğum Lavazza club marka filtre kahveden pek memnun kalmadım,tamam tadı sert olması gerekiyor ve ben sert kahveden hoşlanırım fakat kahvede ne koku ne de damakta bırakan bir tat hissediyorum sadece koyu bir acılık var.(Yanlış anlamayın sitemim size değil kahveye,ve sadece sizi bu konuda uzman olarak gördüğüm için soruyorum)kahveyi haznesinde sıkıştırmadan ve ateşte fazla bekletip yakmadan demliyorum ve artık kahveyi ristretto şeklinde yapmıyorum.İnanın espressoyu artık daha seyrek içmeme rağmen bu markayı beğenmeden zoraki tüketiyorum.Kahvenin son kullanma tarihi geçmiş değil fakat 2 yıllık kullanım süresinin sonlarına doğru(2 ay daha var)tarihi var.Sizden öğrenmek istediğim bu konu hakkında değerli yorumlarınızı ve varsa başka tat ve kokusu güzel olan marka tavsiyelerinizi öğrenmek istiyorum.

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar Recep Bey, hangisinden başlayayım bilemedim.
      Öncelikle lavazza tercihinizi doğru bulmadığımı belirteyim. Bu tür büyük markalar kahvelerinde standardı yakalamak için hem gereğinden fazla kavururlar hem de yüksek kalitede çekirdek çok kullanmazlar. Bu nedenle kahve şeçiminizde 3. nesil kahve zincirlerini tercih etmenizi öneririm. Bir diğer konu ise bir kahvenin üstünde son kullanma tarihini gördüğünüz anda o kahveden uzak durun. Zira gerçek roasterlar(kavurucular) hiçbir zaman paket üstüne son kullanma tarihi yazmazlar. Kahvenin kavrulduğu tarihi yazarlar. Bu tarihten itibaren kahveyi ilk 7 gün tüketmeyin sonrasında ise 15-20 gün içinde iyi saklayarak tüketin. zaten en fazla bu kadar dayanır kahve. Kavurma işleminde nasıl bir işlemden geçirdiklerini bilmiyorum ama 2 yıl kullanma süresi akıl alır gibi değil…
      Marka veremiyorum ama google da yapacağınız bir arama ile bir çok gerçek kahve kavurucularına ulaşabilirsiniz. örneğini şu sözcükleri kahve ve sepet sözcükleri ile birlikte kombineli aratın, seçenekler karşınıza çıkacak. Yirgacheffe, hunkute, colombia excelso, nicaragua, honduras, india malabar…
      Bir de Caner Ceylanın yazdığı kahve saklama koruma yazısını okumanızı önereceğim, gerçek kahve nedir ve nasıl saklanır konusunda detaylar bulabilirsiniz. https://mokapota.com/2015/12/18/kahve-saklama-ve-koruma-yontemleri/

  16. Recep diyor ki:

    Selamlar Ömer bey öncelikle yeni yılınız kutlu olsun.
    Yapmış olduğunuz değerli yorumlarınız için size çok teşekkür ederim.Yazınızda öneri olarak yazmış olduğunuz kahve markalarını google de araştırdım ve bu kahveleri Türkiye’de bulma imkanı var.Bahsettiğiniz kahve markaları satılan internet sitelerinde kahve çekirdek olarak satılıyor fakat ne derece güvenilir bilmiyorum ama kahveler isteğe göre kavrularak ve öğütülerek de satılıyor benim düşüncem önerdiğiniz markaları sırasıyla az miktarlarda alarak ve deneyerek tüketmek.Ayrıca öğrenmek istediğim bir konu daha var.Seçenek olarak sundukları kavrulma ve öğütme derecelerini hangi yönde tercih etmeliyim.Ben size önerilen seçenekleri yazayım.
    1-Kavrulma derecesi: (az kavrulmuş,orta kavrulmuş,çok kavrulmuş)
    2-Öğütme derecesi kullanım şekillerine göre: (Filtre Kahve, Espresso, Cold Drip, Chemex, AeroPress / Moka Pot, French Press, Syphon, Hario) Ben moka potta kahveyi yapıyorum fakat ben yine sizin düşüncenizi merak ettim.
    Belki sizi fazla meşgul edip başınızı ağrıtmış olabilirim şimdiden kusura bakmayın.Anlayışınız için Teşekkürler…
    Sağlıcakla kalın….

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar,
      Bu sayede 3. nesil kahveciliğe giriş yaptınız :). Artık önemli olan yegane şey bu kadar çeşit arasında sizin damak tadınıza en uygun olanını bulmak (benim damak tadım değil, sizin) dolayısıyla artık farklı çekirdekleri, farklı kavurma derecelerini, farklı demleme yöntemlerini tadarak beğenerek ya da beğenmeyerek ilerlemek kalıyor size.. Sevgiler

  17. Buse diyor ki:

    Merhabalar, yazınız ve yorumlarınız oldukca acıklayıcı. Ben erkek arkadasıma hediye olarak olmayı dusunuyorum ama kahveler hakkında inanılmaz cahil biriyim neyi sever tam olarak kestiremiyorum. Filtre kahveyi cok seviyor ve her gun 1-2 kupa kadar iciyor onun dısında sert kahveleri de oldukca sever. Brikka, moka pot ya da cour di moka bunlardan hangisi daha kullanıslı olur acaba? Brikkada mesela ayrıyeten latte de yapılabilinir mi? Moka potta yapılıyor sanırım. Ve brikkada cıkan kahve ml olarak daha azmıs. Yani bunlar okudugum ve anladıklarım dogru mu emin degilim aydınlatırsanız ve yardımcı olursanız cok sevinirim, simdiden tesekkurler

  18. Omer Demir diyor ki:

    Buse Hanım Selamlar,
    Öncelikle size teşekkür edeyim zira yazıda çok net olmayan alanlardan bir soru sormuşsunuz, böylece oraları netleştirme fırsatı çıktı bana, bu alanları yazıda da güncelledim ve mukka express ile cour di moka’yı da yazıya dahil ettim.

    Sorunuza gelince, eğer erkek arkadaşınız kahvesini sütlü içmiyorsa mukka express almanızın bir anlamı olmayacaktır, diğer alternatiflerden cour di mokka ile mokapot hemen hemen aynı, cour di moka sadece sondaki acımsı tadı filtreliyor ve her ikisi de kahveyi kremalı hazırlamıyor. Eğer kendisi aynı zamanda klasik zevkleri olan biriyse ve espresso’nun kremasını seviyorsa brikka düşünebilirsiniz, kremayı o kadar sevmiyor ve daha çok americano veya filtre kahve tüketiyorsa klasik bir moka pot tercih edebilirsiniz.

    Miktar ve hacim konusuna gelince piyasada çeşitli hacimlerde bulmak mümkün, 4 cup olanlar genellikle daha işlevsel kullanılabiliyor.

    Umarım yardımcı olabildim, iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

  19. Emrah Koç diyor ki:

    Ömer bey merhaba öncelikle alakanız için çok teşekkürler sorumu yanlış başlık altında sormuşum kusura bakmayın :) bialetti 4 cup da karar kıldım ama kafamdaki soru alimünyum mu almalıyım yoksa celik (musa) mı. Ocağım standart gazlı ocak ama ama çeliğin alüminyuma göre daha sağlıklı ve dayanıklı olduğu gerçek. Musa alırsam gaz ocağında kullanabilir miyim ve lezzet açısından herhangi bir fark var mıdır. Tekrar teşekkürler yönlendirmenizi bekliyorum iyi akşamlar

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar Emrah Bey, çelik ve alüminyum arasındaki en belirgin fark ısınma ve soğuma süreleri. Çelik moka pot (musa, kitty vs) daha yavaş ısınırken ısıyı daha uzun süre korur. Alüminyum ise daha hızlı ısınıp daha hızlı soğur. Lezzette çok çok belirgin bir etki olmasa da bialetti kendi sitesinde çelik ürünlerin biraz daha yumuşak içimli kahve ürettiğini belirtiyor. Bu da bahsettiğim ısınmadaki yavaşlıktan kaynaklanıyor. İki tür de gazlı ocakta problemsiz bir biçimde kullanılabilir. Çelik versiyonlar biraz daha ağırdır.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler selamlar..

      • Emrah KOÇ diyor ki:

        Ömer Bey tekrar merhaba, dün itibarıyla Musa 4 cup moka potum elime ulaştı ve ilk denemeyi akşam ethiopia yirgacheffe tip kahve ile yaptım sonuç başarılı idi zamanla eminim daha da iyi olacaktır. size sormak istediğim birkaç detay var öncelikle kahve için ortalama bir gramaj veya kaşık ile ölçü nedir? tabii ki damak zevkime göre bu ayarlanacaktır ama sanırım bir standardı da vardır kahve miktarının. Diğer sorularım ise temizlik ile ilgili. kahve koyduğumuz hazneyi çıkartıp suda duruluyoruz ama demliğin altındaki süzgeç ve contayı her seferinde çıkartıp temizlemek gerekiyor mu ya da ne sıklıkta yapmalıyız. ve bunların bir ömrü var sanırım ne sıklıkta bu conta ve filtre yenisi ile değişmeli. şimdiden teşekkürler kolay gelsin.

        • Omer Demir diyor ki:

          Emrah Bey güzel bir haber bu, hayırlı olsun ve kullandığınız günler hep güzel olsun..

          Moka Pot cup ölçüsü double espresso karşılığıdır, yani 60 ml. Sizin aldığınız ise 4 cup olduğu için 230-240 ml olan versiyonu. Ölçüler aslında espresso ölçüleri ile aynı yani her 30 ml için 7 gram (son dönemlerde 3rd wave coffeeshop’lar 8 gr ile hazırlıyor) tam dolu olarak hazırladığınızda 52-53 gram kahve kullanabilirsiniz. bunu 60 grama kadar çıkarmanız da kabul görür :)

          Moka pot temelde 5 bölümden oluşuyor, Üst bölüm, üst filtre, conta, kap filtre ve alt bölüm. Bunların hepsini deterjanı su ve süngerle yıkayabilirsiniz iyi duruladığınız sürece bunda bir problem yok ama sakın bulaşık makinesinde yıkamayın. Alt bölümde zaman içinde kireçlenme oluşabilir bunu da her markette bulabileceğiniz kireç çözücülerle yok edebilirsiniz, ama daha hassasım derseniz delonghi, tchibo gibi markaların makine temizliği için sıvı kireç çözücüleri var bunlarda işinizi görecektir. Conta ve üst filtreyi 4-5 kullanımda bir deterjanla yıkmanızda fayda var. Çok rahatsız etmediği sürece değişiklik gerektirmez. Filtre deliklerinde tıkanma oluşursa bunu da iğne ile açabilirsiniz.

          Bütün hepsine ek Çelik olan moka potlar için bir bilgi daha vereyim. Bu bilgi paslanmaz çelik muglarda da işinize yarayacaktır. Ama kesinlikle alüminyum modellerde kullanılmamalıdır. Alüminyum modellerin temizlenmesini yazıda paylaştım. Çelik modellerin içlerinde zamanla kahve kaynaklı kararma olur, aynı problem çay demliklerinde de karşımıza çıkar bu problemi gidermek için içine az miktar çamaşır suyu ve kalanı kadar normal su koyarak bir gün bekletin ve sonra deterjanlı su ile iyice durulayarak yıkayın ve bir gün ağzı açık havalandırıp sonra tekrar bir yıkamadan daha geçirin. Göreceksiniz ki ilk günkü görünümüne ulaşacak ve bu işlem geriye hiçbir koku ve leke bırakmayacak.
          Şunu da önemle hatırlatayım çamaşır suyu aynı zamanda desene de etki edebilir bunu göz ardı etmeyin ve her ihtimale karşı da üreticiye bir mail atıp bilgi isteyin.
          sevgiler

          • Ayşe diyor ki:

            Merhaba aluminyum mokapotumun al haznesinin içine camasir suyu koydum yapısı bozuldu. Oksitlenir gibi oldu sanirim. Nasil eski haline getirebilirim.

            • Omer Demir diyor ki:

              Ayşe Hanım Selamlar,
              Öncelikle geçmiş olsun. Alüminyum modellerin temizliği konusunu yazıya da dahil ettim. Limon tuzu veya sirke ile bir veya iki kere kaynatarak sorunu çözebilirsiniz.
              Sevgiler.

            • Omer Demir diyor ki:

              Selamlar,
              Öncelikle bütün yorumları ve cevapları okuduğunuz ve bu noktayı yakaladığınız için teşekkür ederim. Bu doğru yolda olduğumuzun göstergesi.
              Kaçırdığınız bir nokta yok, aksine benim cevap verirken atladığım bir durum var. MokaPot’ta espresso hazırlayacaksanız, 7/30 (gram kahve/ml su) oranı doğru oran. Ancak MokaPot kendine haz lezzette kahve sunan bir içecek dolayısıyla aslında 7/60 oranı ile hazırlanır. Ama kullanımda espresso elde etmek isteyenler de olduğu için zaman içinde standard 7/30 espresso oranı da kabul görmüştür. Toparlayacak olursak, eğer has Moka Pot kahvesi içmek istiyorsanız ideal oran 7-8/60 kullanmalısınız. Eğer espressoyu veya espresso ile hazırlanan içecekleri çok seviyorsanız ve espresso makineniz yok ve/veya MokaPot’ta espresso hazırlamak isterseniz 7-8/30 oranı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Moka Pot’tan sonra çıkan brikka doğrudan espresso hazırlamaya yönelik bir alettir ve onda ise oran 7-8/30 ml’dir.

              Daha da basitleştireyim. Ölçüsü kendi üstünde, kahve haznesini öğütülmüş kahve ile doldurun (sıkıştırmadan bastırmadan), alt hazneye emniyet valfini geçmeyecek kadar da su koyun.

              Umarım aklınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir.
              Sevgiler

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar,
      Moka Pot ile yapılacak kahve çeşitlerinde sektördeki arkadaşlarla zaman zaman farklı düşünebiliyoruz. Moka Pot için benim önerim medium roasted ve hatta blonde roasted kahveler, üçüncü nesil kahveci dostlar zaten normalin altında bir kavurma profili kullandıkları için medium roasted çekirdekler gayet başarılı oluyor. Farklı düşündüğümüz nokta ise şu, moka pot’ta kahve demlenirken suyun ısısı kaynama noktasında ve hatta üstünde oluyor bu durumda espresso makinesi gibi düşünüp dark roast bir kahve demlemesi yaparsanız (bazı dostların önerileri bu yönde) zaten koyu kavrulmuş çekirdek daha fazla acımsı tatlar bırakabiliyor. Yine de doğru kahve her zaman başkasının değil sizin beğendiğiniz kahvedir bu nedenle 3. Nesil kahveci dostlardan alacağınız medium roast çekirdekleri deneyerek başlayabilirsiniz.
      Sevgiler

  20. Bahar diyor ki:

    Merhabalar, moka pot alacağım ama her yerde bialetti markası dolaşıyor. Ben de daha uygun fiyatlı gat diye bir marka buldum. Sizceilla bialetti mi almalıyım?

    • Omer Demir diyor ki:

      Bahar Hanım Selamlar,
      Moka Pot aldığınızda oldukça memnun kalacaksınız, bu gibi ürünler bir kere alınır ve çok uzun süre kullanılır benim tavsiyem bialetti almanız, bende de bir ikea modeli var ama aynı keyfi alamıyorum. GAT’ı hiç duymamıştım size cevap yazarken araştırdığımda sadece amazonda görebildim bialettiye dizayn olarak çok benziyor, muhtemelen Çin muadil ürünlerinden. Eğer moka pot kullanacağınıza emin değilseniz ve arada ciddi fiyat farkı varsa tercih edebilirsiniz ama ilerleyen dönemde yedek parçada sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bialetti ürünleri standart olduğu için özellikle zamanla yıpranan ve gevşeyen contayı 3-4 yılda bir yenilemek gerekebiliyor (çok yoğun kullanımınız yoksa) bu durumda bilinen markaların yedek parçalarına ulaşılabilirken diğer markalar çöp oluyor. arada ciddi bir fark yoksa orjinalden şaşmayın derim. Sevgiler

  21. Alara diyor ki:

    Merhabalar önceki yorumları okudum fakat dedğiniz gibi rakamlarda boğuldum biraz :) yaklaşık 200-250 ml bir americano ya da filtre kahve elde etmek için kaç cuplık bir moka pot alınmalı sizce? Bir de ikeanın moka potu kaç cup acaba tek çeşidi var sanırım. Şimdiden teşekkür ederim

    • Omer Demir diyor ki:

      Alara Hanım Selamlar,
      Haklısınız, Cem Beye verdiğim cevabı tekrar okuyunca benim de aklım karıştı :)))) Biraz rakama bulamışım ortalığı..
      Latife bir yana, sorularınıza sade ve net cevap vereyim. yani umarım :)

      Tek seferde 200 ml americano için 3 cup size yeter ama 250 mililtre için bir büyük boyuna ihtiyacınız var.

      İkea mokapot 240ml (+30ml) ve 30gr+4gr kahve alıyor.
      Bu da kabaca 4-5 cup demek.
      Siz 250 ml americano istiyorsanız ikea moka da rahatlıkla işinizi görür.
      Ama belli bir zaman kullandıktan sonra bialletti aklınıza girer huzurunuzu bozar :)

      Sevgiler

      • Alara diyor ki:

        Şimdiden aklıma giriyor zaten :) ikeanın sitesinde 330 ml yazıyor. Az su ve az kahve koyduğumda aynı lezzette elde edebilir miyim acaba merak ettim doğrusu

        • Omer Demir diyor ki:

          haznenin su kapasitesi 330 ml olabilir ama, su koyduğunuz haznede bir emniyet sübabı var ve konulan suyun onun üstüne çıkmaması gerekiyor. Benim verdiğim miktar o sübaba kadar olan güvenli miktar, bunu göz ardı etmeyin.

          Miktarı ne kadar azalttığınız önemli elbette ama radikal bir azaltma yapmayacaksanız aynı lezzeti alırsınız.
          sevgiler

  22. Muhammed diyor ki:

    Merhaba,

    Ev veya ofis için kullanmak üzere bir espresso makinesi almak istiyorum. Yalnız tam otomatik makineler ve diğer iki makine arasında kaldım. Evde öğütücü olarak Delonghi KG79 ve Hario Skerton var. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Tam otomatik olanlar.

    Delonghi EC860.M Otomatik Espresso&Cappuccino Makinesi
    DELONGHI ECAM23.123.B Compact
    Siemens TK53009 Tam Otomatik Espresso ve Kahve Makinesi

    Bu seçeneklerin hepsi fiyat olarak. 1800-2000 TL bandına yakın veya dahil, bir de bunlardan biraz daha ucuz bir seçenek olarak Delonghi Esam 2600 (yaklaşık 1300-1400 TL) değerlendirmeye alınabilir fakat hakkındaki çelişkili kullanıcı yorumları kafada soru işareti doğuruyor.

    Diğer seçenek ise öğütücü olarak KG79 veya hario kullanıp aşağıdaki makinelerden birini almak.

    Delonghi ECP 3531 (550-600 TL)
    Electrolux EEA111 (450 TL )
    Delonghi EC680.M Dedica ( metal olup olmamasına göre fiyatlar değişiyor, 700-850 TL civarı)

    • Omer Demir diyor ki:

      Muhammed Bey Selamlar,
      Alttaki üçlü ev için düşünülebilir ama size veya ofis dediğiniz için alttaki üçlüyü ve EC860M’i değerlendirme dışı bırakmanızı tavsiye ederim.
      Bir diğer nokta da kahvenizi customize (özelleştirme) edip etmeyeceğiniz.
      Yani, double espresso yaparken kullanılan kahve miktarı 14 gramdır ama ben kahveye göre koyduğum miktarı değiştirmek isterim. Bazen 16 gram ile yaptığım da olur. Ya da öğütme inceliği ile oynamak ister misiniz veya tamperleme sertliği ile. Sıkı bir tamperleme yaparsanız espresso’nun kreması daha kıvamlı olur ama bu kullandığınız çekirdeğe göre de değişiklik gösterebilir.
      Bu gibi özelleştirmeler yapma merakınız varsa alttaki üçlü ve EC860’ı konuşabiliriz ama bunların hepsini ofiste yapmak, hele ki bir misafiriniz geldiğinde oldukça zahmetli ve zaman kaybettirici. İlk başta keyif gibi gelse de bir zaman sonra o makineyi eve alıp, ofise tam otomatik bir makine arayışına geçersniz.

      ara not: EC860 yarı otomatik bir makine, yani espresso bölümü manuel (yukarıdaki belirttiğim özelleştirmeleri yapabilirsiniz) süt ise otomatik. sütü köpürtüp belirtilen miktarda kahvenize ekliyor. Bu nedenle ofis kullanımı için diğer makineler gibi çok uygun olmaz.

      Bunları değerlendirdkten sonra otomatik makine derseniz benim önerim yazımda da belirttiğim gibi ECAM23.420 olur. Ama ille de bu ikisinden biri derseniz de siemens’in sıcaklık ile ilgili negatif yorumlarını düşünerek yine delonghi 23.123 öneririm.

      Yok kararınız manuel bir makine almak ise, yarı otomatik yerine hem şık hem de sağlam olan EC680M uzun yıllar evde ihtiyacınızı karşılar.

      Umarım faydalı olabilmişimdir. Şimdiden hayırlı olsun.
      Makinenizi alıp kullanmaya başladıktan sonra deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilirseniz de memnun olurum..
      Sevgiler

      • Muhammed diyor ki:

        Yeniden merhaba ,

        Nihai bir karara varmak üzereyim, yalnız size son kez danışmam lazım :)

        Delongi ECAM 23.420 mi yoksa Delonghi ECAM 234620.SR mi? İkisi de şu an aynı fiyat.

        Nasip olur da alabilirsem yorum olarak mutlaka ufak bir incelemesini paylaşacağım.

  23. Nilay diyor ki:

    Merhaba, moka potun çalışma prensibine uygun şekilde hazırlamama rağmen kahve üst kısma ulaşmıyor. Sizce ne yapmalıyım? Bu arada markası Bialetti değil:)

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar Nilay Hanım,
      Bunun tek nedeni yeterli basınç oluşmamasıdır. Üst haznenin altındaki metal filtreyi tutan bir conta olması gerek muhtemelen o kaçırıyordur veya alt haznedeki emniyet sübabı arızalıdır. Ürününüz bialetti ile aynı ölçülerde yapılmışsa internetten contayı bulursunuz ama önce aynı ölçüde olduğuna emin olmalısınız. Alttaki emniyet sübabı arızalıysa ürünü kullanmak tehlikeli olacaktır, direkt çöpe atıp yenisini alın lütfen.
      Sevgiler

  24. Batuhan diyor ki:

    Merhaba,
    Öncelikle böyle güzel ve faydalı bir site oluşturduğunuz için tebrik eder, teşekkür ederim.

    Moka pot ile espresso yapımına ait ufak tüyolar hakkında danışacağım.

    Uzun bir süre italyada yaşadığım için ciddi anlamda makine espressosuna damağım alıştı ve bunun dışındakileri beğenmez oldum.

    Dönerken de moka potumla birlikte ülkeme geldim. Fakat bir türlü o tadı yakalayamıyorum.

    Blonde roast, ve 4-5 seviyesinde çekim fikrinizi okudum ve uygulayacağım.

    Bunun dışında birkaç kaynaktan okudğum bir konu var, doğru mudur? Bunlar dışında ekleyeceğiniz/katıldığınız/katılmadığınız şeyler var mıdır, duymak isterim.

    – Suyu alt kısma kettle ile kaynattıktan sonra koymak, böylece moka potun metal kısmı ısınıp kahve kavrulma derecesi değişmeden buharlaşan su daha acı olmayan bir tad veriyor.

    Gerçek espresso tadını yakalayabilmek adına, yorumlarınızı duymak isterim.

    Sevgiler,
    Batuhan.

    • Omer Demir diyor ki:

      Batuhan Bey Merhaba,
      Bizimle iletişime geçip diğer okuyucularımızın da bilgilenmesine katkı sağladığınız için biz de teşekkür ederiz.
      Moka Pot ile makine espresso’sunun tatları maalesef birbirinden farklı olur. Temelde model aynı gibi görünse de makinede kontrollü yüksek basınç vardır ve çekirdek çok daha ince öğütülür. Tabir yerindeyse kahvenin ruhu kolay ve rahat bir şekilde suya geçer. Moka Pot’ta ise filtre delikleri daha geniş olduğu için kahve daha kalın öğütülür. Basınç alttaki sıcaklıkla doğru orantılıdır ama makineye göre daha düşüktür. Bu nedenle aynı çekirdekle hazırlasanız bile tatlar farklılaşır. Moka Pot’u hafızanızda farklı bir tat kategorisine almanız en sağlıklısı olur.
      Suyu önceden ısıtmak sadece süreci biraz daha hızlandırıyor. Ancak, eğer moka pot’unuz alüminyum ise sıcak anında dışarıya geçeceği için üst hazneyi kapatıp sıkıştırmak çok kolay olmayacaktır. İki yöntemi de denemiş birisi olarak tadın çok da farketmediğini söyleyebilirim.
      Bu sabah mokapota sosyal medya hesaplarından bir bilgilendirme çıktık.
      Son zamanlarda döviz kuru artışı ve gelecek riskler Türkiye’deki fiyatlara yansıdığı için kahve makinesini yurt dışından gümrük vergisi ödeyerek getirmek daha ucuza gelmeye başladı. Amazon da bütün bu prosedürü kendi hallettiği için global teslimatlara ödeme anında gümrük ve gönderim dahil bir fiyat çıkartıyor. Krups 8105 tam otomatik espresso makinesi dün oldukça iyi bir indirime girdi ve her şey dahil 240€ gibi bir rakama alınabiliyor. Şurdan ürüne ulaşabilirsiniz. https://mokapota.com/urun/krups-ea8105-tam-otomatik-kahve-makinesi-beyaz

      Gerçek espresso tadı için düşünülebilecek bir alternatif. Öte yandan sağ üst menüde önerdiğimiz ürünler kategorisinde Amazon Almanyada Türkiye’ye gönderimi yapılan ve fiyatı daha ucuz olan ürünleri de listeliyoruz. Manuel espresso makinesi düşünürseniz orada da bir kaç model bulabilirsiniz.

      Umarım faydalı olabilmişimdir
      Sevgiler.

  25. Kemal diyor ki:

    Merhabalar. Bialetti’nin Moka potasını almıştım birkaç ay önce. Ancak bir iki ay hiç kullanma fırsatım olmadı. Geçen gün raftan çıkarmaya karar verdim fakat o da ne, su haznesi ve kahvenin dolduğu üst hazne kireçlenmiş ya da paslanmış fakat iz değil resmen fiziksel kimyasal zehirleyici bir tepkime olmuş. Daha önce hiçbir ucuz çaydanlıkta dahi olmayan şeyin 170-180 liralık bu alette olmuş olmasına üzüldüm ve artık onun bir çöp olup olmadığından emin değilim bu konuda size danışmak istedim

    • Omer Demir diyor ki:

      Kemal Bey Merhaba,
      Endişelenmeyin bu normal birşey, bialetti ürünlerinin bir çoğu alüminyum ve zamanla oksitlenme oluşuyor.
      Yazıdaki alüminyum ürünlerin temizlenmesi bölümünü okuyun lütfen, probleminiz çözülecektir.
      Sevgiler

  26. Murat diyor ki:

    Merhaba, aşağıda 7/30 vb sayısal oranlar mevcut.. Herkes anlayamayabilir bu benimde eksikliğim olabilir tabi.. 7/30 30/7 8/60 vs nedir… Ben 3 kişilk mokapot aldım öyle dendi bana aynı anda 3 espresso olurmuş bialettnin.. Buraya kadar tamam.. Yıkamak ve kurulmak gerekir. Kurulamadım ve içinde çeliğine, bakırına renk kayması oldu bu sakıncası olan bişeymi.. Ve sorum asıl şudur üstadım, bardak kaç cc olmalı, mokapot kahve malum standart ama suyu tek kişi içeceksem ne kadar olmalı.. Bu 7/30 meselesi nedir.. Saygılar k

    • Omer Demir diyor ki:

      Murat Bey Selam,
      Haklısınız, gram ve ml belirtmeyince biraz karışık olmuş. bir önceki cevabımda güncellemeleri yaptım. Umarım şimdi anlaşılabilir oldu.
      Moka pot eğer 3 kişilikse 3, 6 kişilikse 6 kişilik hazırlamanızı tavsiye ederim. Elinizdeki mokapot’un markasını bilmiyorum ama kahve haznesini öğütülmüş kahve ile doldurun (sıkıştırmadan bastırmadan), alt hazneye emniyet valfini geçmeyecek kadar da su koyun.
      Elinizdeki eğer çelikse deterjanla yıkayabilirsiniz bunda bir sıkıntı yok. Bakır moka pot’a rastlamadım. Orjinal ise alüminyum olabilir onun için de yazıda temizleme yönergeleri mevcut. Elinizdeki modeli kişi saysını yazarsanız belki daha net yardımcı olabilirim
      Sevgiler.

      • Murat diyor ki:

        Cvb ve ilgi ve bide her zamanki gibi inceliğiniz için teşekkür ediyorum. Tchibodan alındı, meşhur bialetti markaymış.. 3 kişilikmiş… Yani aynı anda 3 espresso çıkıyormuş.

        Ben yıkadım ama kurulamadım diye o izler oluşmuş çünkü kullanım kitapçığında yıkayın ve kurulayın ibaresi mevcutmuş…
        Şimdi yukarda kahve mekanlarında oldugu gibi kahveye bastırma aparatı ile bastırmıyoruz ozaman.. O adını unuttuğum kahveyi koyduğum yuvaya kaç kişilik yapacaksam o kadar mı kahve koycam… Ve ne kadar

        • Omer Demir diyor ki:

          Kahve haznesi silme dolacak şekilde ince öğütülmüş kahve koyun (espresso inceliğinden çok az daha kalın) ve evet bastırmayın. Alt haznede bir emniyet sibobu vardır. Onun hizasına kadar (geçmeyecek şekilde) su koyun böylece 3 kişilik hazırlamış olursunuz. Bu miktarlarda değişiklik yapmanızı tavsiye etmem. Tek kişi olsanız da bu ölçülerde hazırlayın. Tadı size sert gelirse daha önce 2.dünya savaşında Amerikalı askerlerin yaptığı gibi sonradan sıcak su ekleyerek seyreltebilirsiniz veya tadı istediğiniz kadar sert gelmezse de bir miktar koyduğunuz suyu azaltabilirsiniz. Önce bir deneyin sonra bize deneyiminizi yazın mutlaka.
          Sevgiler

    • Omer Demir diyor ki:

      Omer Bey Merhaba,
      Melita milano bizim de Amazon Almanya’dan Türkiye’ye getirtilebilecekler listemizde yer alan bir ürün. Zira bu ürün Türkiye’de yok ve hatta Türkiye’de başlangıç seviyesi için daha ucuzu da yok. Dolayısıyla düşük bütçeli bir başlangıç için tercih edilebilecek bir ürün. Espresso için öğütme derecesi de ev tipi başlangıç makineleri ve moka pot’lar için gayet yeterli.
      Sevgiler

      • Ömer diyor ki:

        Merhaba Ömer Bey.

        Melitta Molino ürünümden iyi sonuçlar alamıyorum. Özellikle espresso için yeterli incelikte ve homojen biçimde öğütme sağlamıyor. İnternet’ten biraz araştırdığımda modifiye edilmesi gerekliliğinden bahsedilmiş ama bu işlemin nasıl yapılacağına dair bilgi bulamadım.

        Bu konuda yönlendirme yapabilmeniz mümkün mü acaba?

  27. tuncay diyor ki:

    Merhaba
    Benim bialetti marka moka potum var pek kahve kültürüm de yok açıkcası
    Mokapotun iç kısmı alüminyum olması gerek iç kısmında lekeler oluştu içinde biraz su kalmıştı kahve içtikten sonra hemen temizlemeye üşendiğim için… kahvenin dolduğu kısımda renk değişimi benekler oluştu sirke ile kaynattım kahve koymadan su haznesine su ve 2 çay kaşığı sirke koydum pek düzelmedi
    Acaba moka pot artık işe yaramaz mı ne yapmam gerekli ? bir de sağlık açısından bu şekilde kullanmam da bir sıkıntı yaşar mıyım
    Saygılarımla

    • Omer Demir diyor ki:

      Tuncay Bey Merhaba,
      Daha öncesinde detarjanla yıkamadıysanız sirekeli suda bekletmenin problemleri gidermesi gerek. Eğer daha önce deterjanla yıkadıysanız kimyasal reaksiyon nedeniyle kalıcı hasar oluşturabiliyor.
      Moka Pot’unuzun sadece iç kısmı değil tamamı alüminyum. Dolayısıyla dış kısmının da deterjanla buluşmaması gerek. Bundan sonra kullanımı sağlıklı mı kısmına gelince, açıkçası daha önce nasıl bir kimyasal bileşime sahip bir deterjanla yıkadığınız ve bunun alüminyum ile tepkimesinin ortaya çıkaracağı şeyin sağlığa zararlı olup olmamasına bağlı bir konu. Bu da bence risk almaya değmez. Eğer sirekeli su ile kaynatmak sorunu çözmediyse bir gün kadar içinde sirekeli su ile bekletin. Bu da çözmezse bence yenisini almayı değerlendirin.
      Sevgiler

  28. tuncay t. diyor ki:

    merhaba
    mokapot için kahve öğütücü tavsiye eder misiniz ?
    aliexpresten veya başka bir yerden çok pahalı bişey olmayan :D
    çünkü kendiniz öğütün demiştiniz yazınız da bu kahve olayında yeniyim açıkcası :)
    saygılarımla

  29. Ahmet diyor ki:

    Merhaba Omer Bey,
    Hem filtre kahve, hem de espresso ogutumune uygun olarak Krups GVX242 (400 TL), Deloghi KG89 (500 TL) ve WMF 417070011 STELIO (580 TL) modellerinden hangisini tercih etmeliyim. Acikcasi benim gonlum WMF’den yana ama sizin fikriniz nedir? Tesekkur ederim.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Ahmet Bey,
      Eğer bu üç öğütücü arasında kaldıysanız gönlünüzün sesini dinleyin :))
      WMF’in öğütme aralığı daha geniş ve ses de diğer ikisine nazaran daha kabul edilebilir seviyede.
      Krups’ın devri biraz yüksek bu da ısınmaya sebep olabilir Isıyı da öğütme esnasında çok fazla tercih etmiyoruz. KG89’da ise kahve haznesinin zamanla oturmaması kaynaklı dışarı ve makine altına kahve kaçırma sıkıntıları rapor ediliyor.
      Sevgiler

      • Ahmet diyor ki:

        Omer Bey merhaba,
        Son derece aciklayici ve bilgilendirici cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Gonuller bir olunca, kahve, keyfini buluyor. WMF’yi alacagim artik gonul rahatligiyla. :))
        Sevgi ve saygilarimla.

  30. Ahmet diyor ki:

    Merhaba Omer Bey,
    Her konu basligindaki inceleme makalelerinizin altina yorum yazip soru sormaya basladigimi fark ettim. “Kahve Universitesi”nin henuz hazirlik sinifindaki “Kahveye Giris” dersini alan civciv ogrencisi gibiyim. :))
    Yazilarinizdan ve arkadaslarimizin hem soru ve bilgilendirmelerinden, sizlerin de cevap, yorum ve yonlendirmelerinizden muthis faydalaniyorum. Varolun.
    Sorum su: Muka express’lerde demligin ust haznesine her zaman sut koymak zorunda miyiz? Canimiz sutlu icmek istemediginde sut koymasak olur mu? Sut koymadigimizda yukari gelen espresso, bialetti standart moka express kivaminda mi yoksa brikka kivaminda mi olur?
    Tesekkur ederim..

    • Omer Demir diyor ki:

      Ahmet Bey Selamlar,
      Ne güzel, biz de sizin gibi soru soran okuyucularımızla öğrenmeye devam ediyoruz. Sorunuzun cevabı net olarak şu videoda var https://www.youtube.com/watch?v=0oZlAh0SB8Y
      Beklenti biliyorum brikka gibi olması ama bu çok olası değil zaten, zira mukka express’te süt köpürtme aparatı var. Özetle moka pot’tan çıkan kahveyi espresso makinesinin süt köpürtücüsünde köpürtmeye çalıştığınızı düşünün. Öyle işte ;)
      Sevgiler

      • Ahmet diyor ki:

        Omer Bey selam,
        Video paylasimi dediginiz gibi aklimdaki konuyu cozdu. Yalniz benzetiminiz mukemmeldi. :) Sanirim Mukka Express alacagim ve sutle yapip bu konuyu cozecegim. Tesekkur ederim.
        Sevgi ve saygilarimla.

  31. burak diyor ki:

    Ömer Bey Merhabalar,

    Detaylı anlatımınız için teşekkürler.

    Bir yer devralmayı düşünüyorum menüsünde filtre kahve / kahve çeşitleri yok yalnızca türk kahvesi var ve kendimde kahve çok seven biri olduğum için menü içerisine eklemek istiyorum. Aşırı bir kahve satışı olurmu bilmiyorum onu zamanla göreceğim. Başlangıç için işyerinde kullanabileceğim yukarıda listelemiş olduğunuz ürünlerden ya da kullanılabilecek fiyat performans açısından tavsiye edebileceğiniz porf. bir ürün var mı?

    İyi Çalışmalar. Teşekkürler.

    • Omer Demir diyor ki:

      Burak Bey Merhaba,
      Çok güzel birşey yaparsınız, umarım güzel çekirdekler kullanarak damisafirlerinize filtre kahve sevgisini de aşılarsınız.
      Yazıda belirttiğim makineler cafe ortamı için çok işlevsel ve pratik değil maalesef. Ancak günde 2-3 karaf demleme yapacağım derseniz yazıdaki modellerden önerdiklerim ihtiyacınızı karşılar ama sayı arttıkça sürdürülebilir olmaz.
      Hacim arttığında Take away kahve sunacak mısınız bilmiyorum ama, bu durumda müşteriyi bekletmemeniz gerekir, çift ısıtıcılı çift karaflı modellere yönelmeniz gerekebilir. Bunn, Kochero, Bravilor Bonamat gibi profesyonel ekipmanlara yönelmeniz gerekir.
      Size tavsiyem bu ürünlerin tedarikçileri ile görüşün, bakım, ömür vs gibi garanti ve ihtiyaçları da sorun. Ama ne olur nitelikli kahve çekirdeği kullanın
      Sevgiler

  32. Bayram diyor ki:

    Günaydın Ömer bey brikka modelinden sipariş verdim.Sitenizdeki kahve tavsiyelerini okudum 3. Nesil kahvecilerden birine abone olmak için girdim.aynı isimde kahvede hem Espresso yazan var hem sade.Brikka için seçim yaparken Espresso yazan harmanlardan mı seçmeliyim.kavurma derecesi Espresso mu olmalı ?

    • Omer Demir diyor ki:

      Bayram Bey Merhaba,
      Ben Brikka’da medium roast kullanıyorum (filtre diye geçer bir çok yerde). Ocak üstü bu tür ekipmanlarda kahve 100 derece üstünde sıcaklıkta su (buhar) ile demlendiği için espresso için kavrulan dark roast kahve çok daha acımsı bir tat veriyor. ama tercih meselesi elbette. Zaman içinde ikisini de deneyin derim tadımınıza uygun olanı seçersiniz.
      Sevgiler

  33. Volkan Ulusoy diyor ki:

    Ömer bey selamlar,
    Tüm videolarınızı ve yazılarınız beğenerek okudum, katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Ben yurtdışı seyehatlerimde özellikle italya seyahetlerimde, oranın yerel kahvecilerinden en az günde 3 kere olmak üzere espresso yu çok severek, Almanya seyahetlerimde ise normal kahveleri yine yerel kahvecilerden severek içen biriyim. Malum yurtdışı seyahetlerinin bitmesi üzerine kahve sevdamı kendi imkanlarım ile devam ettirmeye karar verdim. Önceleri oradaki arkadaşlarımdan ve sonra sizlerden öneri olarak aldığım tavisyeler neticesinde başlangıç olarak ilk önce espresso ihtiyacı için “Bialetti Moka Pot 2 Cup” almaya karar verdim (genelde tek kişiyim). set olarakta olmassa olmaz dediklerinizden
    Tartı: mutfak için hassas terazim var.,
    Değirmen için: Hario MINI SLIM PRO ÖĞÜTÜCÜ
    Filtre kahve için: Hario V60 02 Seramik Dripper ve filtresi
    ilk kahve: Filter Coffee Blend %100 Arabica

    Almaya karar verdim. yanlış birşey yapmamak için sizin bu ekipman veya kahve için bir tavsiyeniz olur mu? görüşleriniz benim için değerli, yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • Omer Demir diyor ki:

      Volkan Bey Merhaba,
      Setiniz başlangıç için oldukça makul ve portatif de olduğu için çok rahat edersiniz, sadece bir iki noktada dikkatinizi çekmek isterim.
      Moka Pot’lar İtalya’da da bizdeki cezve gibi olmayan ev yok. Ben de tadını oldukça severim. Ama tek kişi olsanız da ben alacaksanız 3 cup modellere yönelmenizi tavsiye ederim. 2 cup’larda 50-60 ml arası çıktı alabiliyorsunuz 3 cup ile 90-100 ml arası bir çıktı alırsınız. Tek kişilik kullanımda 2 cup yeterli gelmeyebilir. Bu arada 3 cup alayım da 2 cup’lık kahve koyayım derseniz bu da doğru olmaz moka pot’lar da aldığınız model kaç cup ise o kadar kahve ile hazırlamanız gerekir. Öte yandan espresso’nun kremasını seviyorsanız brikka modeline de mutlaka bakın derim. Ben Brikka aldıktan sonra moka pot’u daha az kullanıyorum. Krema önemli değil derseniz aeropress’e de mutlaka bakın derim. Eğer Netseniz Moka Express 3 Cup candır o ayrı konu.

      Değirmen ve Dripper mobilite açısından gayet iyi seçimler. Bu ekipmanla da doğru tartan mutfak terazisi yeterli olur. espresso makinesi alacağınız zaman daha profesyonel birşey bakarsınız.

      Kahve markasını ayrımcılık olmaması için yorumunuzdan kaldırdım. Ben blend kahve ile başlamanızı önermem, blendlerin amacı daha çok maliyeti indirgemektir ve damak tadınızı geliştirmeye yardımcı olmaz. Onun yerine olabildiğince fazla bölge ve kahve markasını deneyin derim. Damak tadının gelişmesi için bulduğunuz her kahveyi için kötü olsa da hangisinden uzak durmanız gerektiğiniz öğrenmiş olursunuz. Tatlar damağınıza oturunca blend isterseniz kendiniz denersiniz. İlk kahve olarak ben hep Etiyopya kahvelerini öneririm özellikle Limu, Yirgacheffe, Harrar ve Djima bölgeleri başlangıç için keyifli kahvelerdir. Neticede kahvenin doğduğu topraklar. Sidamo bölgesinin üretim içeriği biraz karışık varyete ve bölgelere hakimiyetiniz başladığında Sidamo’ya da yönelebilirsiniz. Bir kaç paket farklı afrika bölgesi de deneyin, kahvelerin hikayelerini bulabiliyorsanız okuyun araştırın böylece neyi tattığınız da bilirsiniz. Sonrasında Latin Amerika ve Asya-Pasifik kahvelerine geçin derim. Kahve için bize özel indirim veren firmalar da oluyor buna şu yazıdan ulaşabilirsiniz, https://mokapota.com/kahve/nitelikli-kahve-nereden-alinir-ucuncu-nesil-kahveciler/20900
      Umarım faydalı olabilmişimdir
      Sevgiler

  34. Volkan Ulusoy diyor ki:

    Öncelikle hızlı cevap için teşekkür ederim,
    moka pot için kremalı “brikka” modelini yazmayı unutmuşum, brikka olanı seçmiştim. ama sorun şu ki brikka modelinde 4 cup (240ml) ve 2 cup (120 ml) var. Brikka da maleesef 3 cup modeli yok. 4 cup modelini alacaktım ama sizin de bahsettiğiniz gibi 4 cup modelinde az su koysam ve ona göre az kahve koysam da iyi netice almayacağımı araştırmalarımda gördüm. Ancak şimdi de şunu anlıyorum 120 ml su koyunca verim 50-60 ml e düşüyor. o zaman kesin 4 cup brikka almalıyım doğru mu ?

    Ayrıca kahve için önerinizden dolayı da teşkkür ederim. blend kahve başlangıcı yapmamdan kurtarmış oldunuz.

    • Omer Demir diyor ki:

      Volkan Bey Selamlar,
      Moka Pot’larda verilen ml değerlerine değil cup değerlerini 30 ile çarparak çıktıyı hesaplayın. Zira 2 cup brikka için 120ml su hazne hacmi olmasına rağmen kullandığınız su miktarı 80-85ml. Bunun bir kısmı alt haznede bir kısmı da kahve içinde kaldığı için çıktı 55-60 ml espresso oluyor. Bende 2 cup olan var ve sadece espresso amaçlı kullandığım için benim işimi görüyor ama americano içecek olsam 4 cup olanı tercih ederdim.
      Sevgiler

  35. Volkan Ulusoy diyor ki:

    Siparişi Bialetti MOKA POT BRIKKA 4 CUP a çevirdim.
    Etiyopya Limu bölgesi kahvesi siparişi verdim.
    bir sorumda el değirmeni öğütücüler hakkında olacaktı. şu aşağıdaki 3 ürün arasında kararsız kaldım, hangisini seçmeliyim ?
    1-Molent G50 Kahve Değirmeni – Natural – 850 TL (yerli)
    2-HARIO MILL SKERTON PRO SERAMIK ÖĞÜTÜCÜ Hario – 490 TL
    3-HARIO MINI SLIM PRO ÖĞÜTÜCÜ SIYAH – 440 TL

    • Omer Demir diyor ki:

      Volkan Bey Merhaba,
      kararınız hayırlı olsun, öğütüclerde ise hariolarda iç mekanizma aynı hacim ve clik sesi ile ayarlama farkları var. mini slim’i ayarlaması daha kolay ve click sesi ile inceliği aklınızda tutmanız kolaylaşıyor. Molent’i ise deneme şansım olmadı bu zamana kadar. Comandante’ye yerli bir alternatif gibi duruyor ama fiyatı pek de yerli fiyatında değil. Performansı konusunda denemediğim ya da geniş çapta güvenilir kullanıcı yorumlarına erişemediğim için maalesef bir fikir beyan edemiyorum.
      Sevgiler

  36. Kayhan Kayhanlar diyor ki:

    Ömer Bey merhaba,

    Yazınızı ve yorumlarını zengin içerik açısından faydalı buldum ve size teşekkür ederim. Bir yorumda 2-3 kişilik moka pot önermişsiniz ve miktarları azaltarak tek kişilik espresso kullanımı olacapını söylemişsiniz. Bu şekilde kullanım yaptınız mı ve aynı performansı aldınız mı? zira benim düşüncem moka pot büyüdükçe ölçüler büyüyor yani 2 cup olan ürünün kahve haznesnin çapı büyüyor dolayısıyla yukarıya doğru daha az kahve olacak ve kaynayan su daha kısa süre kahveden geçecek dolayısıyla b sorun teşkil etmez mi? ayrıca su haznesinde yarım miktarda su koyunca içeride daha az su buharı ve basınç oluşacağından dolayı verim düşmez mi? hatta gerekli basınca ulaşmak daha uzun süreceğinden kahve yanmaz mı?
    şimdiden teşekkür ederim.

  37. YILMAZ DARCAN diyor ki:

    Ömer bey merhaba..Moka pot ile ilgili yazılarınızı okuum sizi takip edenlerrenim.Aklıma şu takılı moka pot ürünlerin çoğunluğu Aliminyum malzemeen yapılmış,aliminyum biliğiniz gibi Alzaymer gibi hastalıkların temelinde var yani sağlık açısından riskli.Çelik moel almak daha mantıklı değil mi.

    • Omer Demir diyor ki:

      Yılmaz Bey Merhaba,
      Açıkçası sağlık konusunda bir uzmanlığım olmadığı için yorum yapmayı çok doğru bulmuyorum. MokaPot orjinali aluminyumdu, kahvenin aluminyum bir üründe demlenmesi ve 100+ derece ısınması içerisine alüminyum metalinin karışması anlamına gelir mi buna da bakmak gerek. Çelik ve alüminyum modellerin ısı iletimi farklı olduğu için tat biraz olsun etkileniyor bu da bir gerçek. Kullanım sıklığınızı bu konudaki hassasiyetiniz ile değerlendirip dediğim hususları sağlık alanında uzmanlığı olan birine danışıp öyle karar verin derim.
      Sevgiler,

  38. Serkan diyor ki:

    Merhaba Ömer Bey,
    Yeni aldığım Bialetti Venüs 10 Cup Moka Pot’umda bazı yaşadığım sorunlarıma, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    Suyu herzaman emniyet valfine kadar dolduruyorum, kahvesi ise ince çekilmiş espresso kahvesi,filtre kahveden daha ince. Kahveyi haznesine bastırmadan ve çok doldurmadan koyuyorum.

    Yaşadğım problemler şu şekilde. Kahve demlenirken sıkı kapattığım halde conta kısmından sızdırdığını gördüm ve bununla beraber demleme bittiğinde en alt haznede oldukça fazla su kalıyor ve bu suda bir miktar kahve taneleri ile dolu oluyor.

    Sorum Acaba kullandığım kahve çok mu ince problem bundan mı kaynaklanıyor?
    Diğer sorum ise kahve demlendikten sonra bile en alt haznede ki suyunda tamamiyle buharlaşıp kahveye ulaşması için moka potu ocaktan almamalımıyım ? bu durumda moka potta patlama riski oluşturur mu ?
    Benim amacım Kupaya daha sonradan sucak su eklemeden 2 kişilik Americano’ya yakın bir kahve elde etmek.

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar Serkan Bey,
      Kahvenin alta taşması çok ince bir öğütme yaptığınızın göstergesi.
      Alttan su yukarı çıkarken buharlaşarak değil, içerde oluşan buharın basıncıyla sıvı halde yukarı çıkıyor. Dolayısıyla tahliye çubuğu ile taban arasındaki boşluk kalınlığında suyun altta kalması oldukça normal. Hacimler planlanırken de gös önüne alınan bir durum bu zaten. Americano için mutlaka sıcak su eklemeniz gerekir, eklenmediğinde zaten adı americano olmaz. lungo, extra long vb türevde espresso olur.
      Sevgiler

  39. Serkan diyor ki:

    Merhaba Ömer Bey,
    Yapılan kahve 75-80 derece civarı veriyor, bu benim için büyük bir problem bunun sebebi nedir acaba ? Daha sıcak vermesi gerekmiyor mu ?
    üst demlik ve kupaları sıcak suda çalkalıyorum hatta kupanın içinde sıcak su bekletiyorum fakat yinede el yakan sıcaklıkta alamıyorum kahvemi, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, kullandığım Bialetti Venüs 10 Cup.

    • Omer Demir diyor ki:

      Merhaba Serkan Bey,
      Ölçümü nasıl yapıyorsunuz, bardağı daha önce ısıtıyor musunuz, 10 cup için gereken miktar kahve 70 gramdır, hazneye her seferinde 70 gram kahve koyuyor musunuz?
      Deniz seviyesinde bir yerde oturuyorsanız suyunuz 100 derecede kaynar, rakım yükseldikçe kaynama sıcaklığı düşer.
      Ateşten aldığını andan itibaren hızlı soğuma başlar, koyduğunuz fincanın temas yüzeyinin fazla olması ve soğuk olması ilk anda sıcaklığın 80 derecelere inmesini beraberinde getirebilir.
      Bu detayları da paylaşırsanız belki daha net yardımcı olabilirim.
      Sevgiler

  40. Onur diyor ki:

    merhaba fakir aroma master kahve makinesi hakkında bilgi verir misiniz lütfen bir de şimdilik electrolux7800 almayı düşünüyorum fikir verir misiniz

  41. Murat diyor ki:

    üstadım merhaba olayı çözdüm. lakin bu 3 gün öncesine kadar torbasında olan kahve, her kullandığımda ağzını koli bandı dahil kapatırdım. 3 gün önce kapaklı kavanoza koydum. ondan mı sizce tad resmen bozuldu. gr aynı makine aynı su aynı… hario mini slim plus ile öğütüyorum malum. oda ayrı bi dert.. klick sesi ckmıyor het cevirdiğimde. mesela bi iki normal dönüyor sonra klick cıkıyor. sonra klick yok gene dönüyor sonra gene klick… klick duymadıklarım saymayayım ozaman sizce

    • Omer Demir diyor ki:

      Oksijen kahvenin baş düşmanı Murat Bey Kavanoz içinde de maalesef oksijen miktarı oldukça fazla oluyor.
      Hele bir de öğütüp kavanoza koyduysanız temas yüzeyini artırmış olduğunuz için kaçınılmaz son olmuş.
      Evet sadece click sesini saymalısınız.
      Sevgiler

  42. Sacit diyor ki:

    Selam hocam, mokopodla yeni tanışmış biri olarak aklıma takılan şeyler var.
    Benim mokapod 4 kişilik çelik olandan.
    Tek kişilik yapmak istesem 30 ml suya 7 gr kahve koysam ihtimal yok kahve üretemez. Sizin dediginiz gibi 60 ml su koysam 7 gr kahve yinede olmuyor tükürür gibi kahve çıkıyor çikan kahve 30 ml olmaz.
    Mokopodu incelediğimde suya giren boru tabandan 1 cm yukarda olduğundan istenen kahve miktarından fazla su koymanız lazım ki su kahveden geçebilsin yoksa buhar geçiyor oyuzden olmuyor kahve. Bence mokopodu boş olarak su doldurup kaynama baslayip su akisi bittikten sonra kalan su olculup mokopodunuza uygun jahve yapmaliyiz diyorum. Yani olculer her mokopoda uymaz.yani kalan su diyelim 50 ml . Şu koyarken yapılacak kişi sayısı kadar 2 kişi için 50+60 ml su ve 14gr kahve koyarsak tam olcu mu olur

    4 kişilik moko Pot 220 ml su alıyor valfe kadar ve us haznesi 14gr kahve alıyor. 160 ml espresso veriyor ve altta kalan su 30 ml

    • Omer Demir diyor ki:

      Sacit Bey Merhaba,
      Çok temel bir hatanız var, 4 kişilik moka pot ile sadece 4 kişilik kahve yapmalısınız. Kahve su miktarını azalttığınızda (2 kişilik yapayım yarım yarım koyayım gibi) gerekli basınç oluşmayacağı için kahve kalitesi çok kötü olur.
      4 kişilik moka pot’unuz varsa emniyet valfine kadar su koyup kahve haznesine de bastırmadan silme kahve koymanız yeterli olur bu da yaklaşık 28-30 gramdır
      Sevgiler

  43. Arzu diyor ki:

    Merhabalar,tüm yayınlarınızi ilgiyle takip ediyorum:)2016 dan beri:)Sonunda kendime moka pod adım alüminyum olanlardan blonde roast çekirdek kahvemide aldım.Sizin tavsiyenizle delonghi öğütücü almıştım ki çok memnunum yine:)kg79 sorum şu ki moka pod için kahvemi 12 ye kadar olan derecelendirme de 4-5 mi yapayim?yan tarafta olan fine medium ve coarse ayarından hangisine getireyim ilk yapacagim için çok özeniyorum:)Şimdiden ilginize çok teşekkürler

    • Omer Demir diyor ki:

      Arzu Hanım Merhaba,
      İnanın çok mutlu oldum, uzun yıllardır bizi takip etmeniz üretmeye çalıştıklarımızın boş olmadığının en büyük göstergesi çok sağ olun.
      Moka Pot’unuz hayırlı olsun güzel günlerde kullanın. KG 79’da espresso için muhtemelen 1 ayarını kullanıyorsunuzdur, o halde moka pot için 2 veya 3 deneyebilirsiniz. 4 biraz kalın gelebilir.
      Sevgiler

  44. Hikmet diyor ki:

    Merhaba Ömer Bey,
    Ninja markası hk bilginiz var mıdır, varsa tavsiye eder misiniz?
    Aşağıdaki ürün için ne düşünürsünüz? Yazınızda yazdığınız özelliklerin birçoğu varmış gibi görünüyor ama gözdem kaçırdığım bir konu olabilir mi size de danışmak istedim.

    Ninja 12-Cup Programmable Coffee Maker (CE201)

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar,
      Evet Ninja markasını Amerika Pazarından gayet iyi biliyorum. Amerika pazarına özel oldukça kaliteli ve beğeni toplayan ürünleri var.
      Ancak TR’de kullanmak istiyorsanız elektrik çıkışı 110 Volt olduğu için TR de prize taktiğiniz anda alet arızalanır. Onu Türkiye’deki 220 Volt elektrikle kullanmak için makinenin Watt kapasitesine uygun bir de invertör almanız gerekecektir. Hem yer kaplaması hem de maliyet açısından pek de sevimli bir durum değil bu.
      Sevgiler

  45. Arzu diyor ki:

    Merhabalar,mokapot aldım ilk Eda deneyecegim hediye geldi su haznesi 150 ml su alıyor.Siz yazınızda 30 ml suya 7 Gr kahve diye belirtmissiniz yalnız kahve haznesi 150 ml suya 16-17 Gr kahve aldı bir yerde hata mı yapıyorum acaba yada yanlış mı anladım:)

    • Omer Demir diyor ki:

      Arzu Hanım Merhaba,
      Alt haznenin hacmini ölçerken tahliye valfine kadar olan kısma su doldurup ölçmeniz gerek. Onun dışında moka pot türevi ekipmanlarda su hacmi büyüdükçe kahve miktarı aynı oranda büyümüyor. Zira yaratılan basınç sınırlı olduğu için kahve miktarı arttıkça suyun kahve içinde süzülmesi zorlaşıyor ve bu da demlemeyi sertleştiriyor. Bu nedenle Su hacmi büyüdükçe kahve miktarı ona göre daha da azalıyor. Örneğin 10 cup bir moka pot’un kahve haznesi 70 gram değil 40 gramla sınırlı kalabiliyor. Bu nedenle en ideal ölçü kahve haznesini baskı uygulamadan silme kahve ile doldurmak olmalıdır. Yazıyı 7 yıl önce hazırlamıştım. Hatta MokaPota’nın ilk yazısıdır kendisi. Büyük hacimli Moka Pot’lar daha Türkiye’de bulunmuyordu o nedenle 2 cup moka pot baz alınarak yazılmıştı. Şimdi okuduğumda yanlış anlaşılabilecek bir cümle olduğunu fark ettim ve onu da düzelttim.
      Umarım yardımcı olabildim
      Bize katkınız için de teşekkürler
      Sevgiler.

      • Arzu diyor ki:

        Ömer bey ilginize çok teşekkür ederim:)Bu sabah lezzetli kahve Demleme canlı yayın videonuzu izledim bütün sorularımın cevabini aldım.Hatta videonuzu elimde kagit kalem not alarak dinledim:)Benim için çok faydalı oldu eğitimde gibi hissettim kendimi:)İlk filtre kahve makinamı öğütücülü Almak isterken siz öğütücüyü ayrı almam konusunda yonlendirmistiniz ne iyi yapmışsınız:)Bu arada video da filtre kahve makinasının temizliği ile ilgili önemli birşey söyleyecektiniz üstüne başka birşey geldi sonra unutuldu:)Çok ihtiyacım vardı bu bilgiye:)Videoların devamını bekliyoruz:)Teşekkürler.

        • Omer Demir diyor ki:

          Ne güzel bunları duymak Arzu Hanım,
          İnanın mutlu ediyorbizi, harcadığımız emeklerin boşa gitmediğini görmek cidden çok sevindirici.
          Ne diyecektim acaba bn de merak ettim şimdi:) İlk fırsatta kaydı bi kere daha dinleyeyim belki hatırlarım
          sevgiler

  46. Melih diyor ki:

    Merhabalar, birkaç gün önce Taşev marka moka pot aldım. Sıcak su koyuyorum valfe kadar ama her seferinde püskürtme ile karşılışıyorum, ocağın en küçük gözünün orta ateşine koymama rağmen. Anlamadım yani niye böyle bir şey oluyor ? Bir de her seferinde altta su kalıyor. 60 ml espresso alabiliyorum, daha fazla almam gerekli değil mi ? (Çekirdek kahveyi kendi el değirmenim ile 3-4 arasında çekiyorum)

    • Omer Demir diyor ki:

      Selamlar,
      Taşev markayı bilmiyorum bir tecrübem de olmadı o yüzden ürün için bir yorum yapamam. Püskürtme valften mi yoksa alt hazne ile birleşme noktasından mı oluyor. Valften oluyorsa su yıkarı çıkamadığı için içerde basınç oluyor ve emniyet valfi devreye giriyor demektir, (suyu valfin alt noktasına kadar koymanız gerekir daha fazla değil. Bu durum varsa ya fazla kahve koyuyorsunuz ya kahveyi sıkıştırıyorsunuz ya da kahveyi çok ince öğütüyorsunuz demektir.
      Eğer Valf değil de birleşme yerinden oluyorsa bu sefer alt ve üst hazne oturmuyor, conta hasarlı ya da üründe dizayn hatası var demektir.
      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir