Cold Brew, Cold Drip, Ice Coffee – Soğuk Kahve Nasıl Demlenir?

Soğuk kahve (ice coffee), soğuk demleme (cold brew), soğut damlatma (cold drip) sözcükleri son yıllarda kahve severlerin oldukça gündeminde. Kış aylarında, sıcacık bir fincan kahveyle kendine gelen dostumuz yaz gelince aynı lezzeti arıyor ama nem, sıcaklık, değişken havalar derken sıcak kahve o kadar da tercih edilen bir tat olmuyor. Bangır bangır kola reklamları dönerken, o haşır huşur sesiyle boğazınızdan geçen bir yudum gazlı içecek belki de daha serinletici geliyor. Ama olmuyor işte, bu bünye kahve olmadan uyanmıyor. Gözümü açıyorum ama nereye baktığımı bulamıyorum diyorsanız (mübalağa da sınır yok) sanırım bu yazı aklınızı başınıza getirecek :)) Soğuk kahve tipleri nelerdir, soğuk kahve nasıl hazırlanır ve soğuk kahve demlemek için nasıl bir ekipman almalıyım sorularının cevapları olacak bu yazıda.

Soğuk Kahve Nedir?

Soğuk kahve, sıcak kahvenin soğutulmasıyla veya doğrudan soğuk su/buz ile demlenmesiyle yapılan bir kahve hazırlama türü. Soğuk su veya buz ile hazırlama yönteminde kahvenin özünün suya geçmesi için sıcaklık yerine zamandan faydalanılıyor. Soğuk su ve kahvenin buluşma süresi artırılarak üst düzey bir soğuk lezzete ulaşılabiliyor. Şimdi kahvenizi soğuk tüketebileceğiniz hazırlama yöntemlerine bir bakalım.

Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…

Sıcak Kahvenin Soğutulması (Ice Americano, ice coffee, ice latte vs)

cold brew ice americano

Sıcak kahvenin soğutulması en basit en pratik ve en çakma yöntemlerden ama iş görür ve sizi kendinize getir. Bunların arasında en bilineni ice americano ve ice latte, hazırlaması ise oldukça basit. Double espresso (60 ml standart) üstüne ekleyeceğiniz 170-220 ml’ye denk gelecek şekilde su ve buz (ki genelde sadece buz) ile soğutabileceğiniz espressonuz bir ice americano oldu bile.

Su yerine süt eklediğinizde hatta bu sütü eklemeden de biraz köpürttüğünüzde oldu size ice latte. İçine isterseniz az miktarda tarçın veya muskat da ekleyebilirsiniz. Muskatın o ferahlatıcı aroması gayet güzel yakışıyor diyebilirim. Ama ben genelde kahvemi süt ve şekere yar etmiyorum onu da belirteyim. Bunun yanısıra evde hazırlayacağınız filtre kahvenizi oda ısısına inene kadar bekletip sonra dolaba koyup bir kaç saat soğutur ve dinlendirirseniz de pratik ve içimi rahat bir soğuk kahve hazırlamış olursunuz. Filtre kahvenizi makinede hazırlayabileceğiniz gibi v60, veya french press‘le de hazırlayabilirsiniz. Kahve seven biriyseniz bunlar ek bir yatırım yapmadan asgari ihtiyacınızı karşılayacak çözümler. Ama siz bu yazıya arama motoru üzerinden ulaştıysanız muhtemelen aradığınız şey bu değil.

Cold Brew – Soğuk Demleme

cold brew

Kahvenin soğuk su içerisinde filtreli bir hazneden bekletilerek demlenmesi diye tanımlayabiliriz. Aynı bitki çayı yapar gibi bunun için özel olarak dizayn edilmiş sürahiler kullanılıyor. Sıcak filtre kahve hazırlarken kahve/su oranı çekirdeğinize göre 1/16 – 1/25 aralığında olabiliyor. Genelde kullanılan ise 1/16 – 1/20 aralığı. Soğuk demlemede ise bu oran 1/10 ile 1/15 aralığında. Çoğunlukla tercih edilen ise 1/12. Öğütme derecesi olarak v60 ile aynı, yani orta öğütülmüş kahve kullanabilirsiniz. Aldığınız ekipmanın filtresinin deliklerinin boyutuna da dikkat etmekte fayda var, o genişlikten daha ince öğütürseniz oluşacak tortu sizi rahatsız edebilir.

Cold brew – Soğuk Demleme Nasıl Yapılır?

Hep olduğu gibi bu demleme yönteminde de kahveyi biraz ıslatmak içindeki gazları serbest bırakacağı için oldukça önemli. Kahvemizi öğütüp haznesine koyduktan sonra bir miktar ılık su ile kahvemizi ıslatıp iki dakika civarı bekliyoruz. Sonrasında ise sürahimize oda sıcaklığındaki suyu ekleyip buz dolabına kaldırıyoruz. ilk 12 saat sonrasında kahvenizi tüketebilirsiniz. Burada lezzetin tam geçişi için benim tavsiyem 1 tam gün dolapta bekletmek. Demleme tamalandıktan sonra içindeki kahve haznesini çıkartıp takip eden 1 gün içinde de kahvenizi tüketmenizi tavsiye ederim.

Bir ek ipucu vereyim. Bu demleme işlemi için french press‘inizi de kullanabilirsiniz. Kahvenizi biraz daha kalın öğütmeniz gerekecektir ve demleme süresince dolaptan çıkartıp 2-3 kere karıştırmanız gerekecektir. Süzme esnasında ise frenchpress‘in filtresinin altına geçireceğiniz bir kağıt filtre filtrasyon kalitesini de artıracaktır. Böylece ek bir maliyet oluşturmadan soğuk demleme yapabilirsiniz.

Cold Drip – Soğuk Damlatma

cold brew cold drip

Bir çok kahve mekanında gördüğünüz devasa lab malzemeleri ile hazırlanan soğuk kahve. Bu ürünler oldukça pahalı, gerek boyutları gerekse cam ve kırılgan oluşları nedeniyle nakliye maliyeti de fiyata etki eden bir diğer unsur. Bunların evde kullanılabilecek boyutta küçük olanları da mevcut. Üstte bulunan hazneye ister soğuk su isteseniz buz koyarak kullanabiliyorsunuz. Ortadaki kahve haznesi ile soğuk su haznesi arasında bir musluk bulunuyor. Bununla damlama hızını belirliyorsunuz.

Cold Drip – Soğuk Damlatma Nasıl Yapılır?

Kahvemizi yine orta incelikte öğütüyoruz ve bir miktar ıslatıyoruz. Ortadaki kahve bölümünün üstüne bir kağıt filtre kesip koyarsanız damlayan suyun kahvenin tamamına ulaşmasını sağlarsınız. Böylece su sadece damladığı orta noktadan süzülmez haznedeki kahvenin tamamı üzerinden süzülerek geçer. Bu demleme yönteminde ise bekleme süresi musluktan damlama hızı ile belirleniyor. Genelde tercih edilen her üç saniyede 1 damla damlayacak hızda ayarlanması. Zaten demlemeye alıştıkça kahve cinsiniz ve damak tadınıza göre damlama süresini saniyede 2 veya 4 damla olarak ayarlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin damak zevkinize kalmış.

Bonus:

Japenese Cold Brew

cold brew japenese

Japon yöntemi ile kahve demleme de ekipman olarak hario v60 kullanılıyor. 1/12 kahve su oranı kullanarak başlayabilir ve damak tadınıza göre bunu değiştirebilirsiniz. Hazırlama mantığı ise ice coffee ile cold brew karışımı diyebilirim. Alt hazneye eklenen bir miktar buz ve üstüne sıcak demlenen kahve gibi düşünebilirsiniz. Bir örnekle açıklayacak olursak; diyelim ki kahvenizi 30 gram kahve ile hazırlayacaksınız. Bu durumda 360 gram suya ihtiyacınız olacaktır.. Bu 360 gram suyun 180 gramını su 180 gramını da alt haznede buz olarak kullanıyoruz. Buzları alt hazneye attıktan sonra kalan 180 ml sıcak suyumuz ile kahveyi v60 demler gibi demlemeye başlıyoruz.

Yukarıdan soğuk buzun üstüne düşen sıcak kahve damlası önce bir şaşırıyor alt haznede bir şok havası. Tam herşey normale dönerken bi 10 damla daha, buz iyice aptallaşıyor. Ve son olarak buz kendine gelemeden bi 10 damla daha opssss!!! durduramadım kendimi Özgür hocama sevgiler:)

Sonuçta oluşan kahveyi bekletmeye gerek kalmadan buzlu bir bardağa alıp tüketebiliyoruz. Bu yöntemin avantajı kahvenin hızlıca hazır olması. Bu yöntemdeki kritik nokta ise kahve su ve buz oranını doğru dengelemek. Zamanla onu da oturtursunuz.

nitro cold brew
Nitro Cold Brew

Nitrojen, kahve, daracık bir sifon ucu ve bira bardağına doldurulan soğuk demlenmiş kahveniz. Bu demleme yönteminde katalizör madde azot, yani nitrojen. Nitrojen Kahve ve su darbir sifonun ağzında birleştiğinde o basınçla hem bir espresso gibi kahveniz oluşuyor hem de azotun soğukluğu sayesinde buz gibi bir kahveye sahip oluyorsunuz. Çalışma mantığı sifon bira makineleri ile aynı olan Nitro Cold Brew’u evde yapmak pek olası değil. Son zamanlarda ev tipi makineler çıkmaya başlasa da erişim henüz kısıtlı. yapan bir yer bulursanız da denememezlik etmeyin.

Cold Brew, Cold Drip  için Hangi Ekipmanları Kullanabilirim

Açıkçası bu demeleme yöntemleri için çok yüksek meblalar ödemenize gerek yok. Yazıda da bahsettiğim gibi bazılarını ek ekipman ihtiyacı duymadan da hazırlayabilirsiniz zaten. Ama brew ve drip’e özel ekipmanım olsun derseniz de hem görüntü olarak şık hem de kullanıcılarınan yüksek oy almış ürünleri bizdenucuz.com‘da önerdiğimiz ürünler arasına ekliyorum. Altta da bu ürünlerin kısa yollarını bulabilirsiniz.

Cold Brew için doğru kahveyi nasıl seçerim?

Bunun için sadece hangisini istediğinize karar vermeniz yeterli MokaPota Shop’ta Cold Brew İçin Uygun ürünlerden istediğiniz isatın alabilirsiniz. Üstelik hangi ekipmanla demleme yapacağınızı iletirseniz ona uygun bir öğütme yaparak da gönderebiliriz.

Havalar nasıl olursa olsun, sizin kahveniz ahahhasşfdsakfasjdflweofd

Gülüşü aynı bir Dylan albümü, güneşli bir öğleden sonra bir fincan kahve gibi

Jen Archer Wood, Point Pleasant

Cold Brew, Cold Drip, Ice Coffee – Soğuk Kahve Nasıl Demlenir?” yazısında 15 düşünce

  1. Hilal PULLU diyor ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler, Honduras kahve çekirdeği sizce cold brew için uygun mudur, bu konuda sizin fikriniz nedir?

    • Omer Demir diyor ki:

      Hilal Hanım Selamlar ve güzel sözleriniz için teşekkürler.
      Sorunuza “Honduras vaaar Honduras var” diyeceğim zorunlu olarak. zira çekirdeğin tipi, nasıl kavrulduğu vb birçok nokta var tadı etkileyen.
      Ancak net olmak gerekirse soğuk demlemede lezzet açısından şöyle bir sıkıntı var. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak tatları baskılar.
      Örneğin dondurmayı dolaptan çıkartıp bekletin ve eriyince tadında bakın size inanılmaz şekerli gelecektir. Zira gazlı/gazsız bir çok içecek de benzer şekilde.
      Bunun sebebi soğuk ve sıcağın dilimizde bazı tat bölgelerini bloke etmesidir. Sıcak demlediğinizde muhteşem olan bir kahve soğukta o kadar net bir performans vermeyebilir. veya iki aynı çekirdeğin tadı soğuk demleme yaptığınızda birbirine yakınsayabilir. O yüzden benim tavsiyem soğuk demleme yapacaksanız elinizde şöyle dibi kalmış kahveler varsa onları değerlendirin.
      Dibi kalmış derken de, diyelimki 250 gram kahve aldınız, 2 hafta geçti hala bitmedi o artık daha bekletirseniz bayatlayacaktır, sıcak demleseniz de içim keyfi ilk günkü gibi değildir. İşte bu kahveyi soğuk demlemeye ayırın sıcak kahveniz için yeni çekirdek alın.
      Umarım faydalı olabildim,
      Sevgiler

  2. Muhammet diyor ki:

    Selam, başka bir bölüme yorum yazmıştım ama asıl yeri burasıymış :) Konchero CM4206 hakkında ne düşünürsünüz. Fiyatı makul ve yorumları iyi gibi.

    • Omer Demir diyor ki:

      Muhammet Bey Merhaba,
      Bu makinenin dizaynında bence bazı sıkıntılar var. Su haznesi bütünleşik ve kahve ile aynı kapak altında. Dolayısıyla kahvenizi koydunuz diyelim su eklerken kahve haznesine su kaçırabilirsiniz. Su haznesinin çıkmaması eğer tezgah üstünde kullanacaksanız ve üstte de dolap varsa suyu sürahi ile koyarken size sıkıntı çıkartabilir. Makineyi her seferinde yerinden oynatmak durumunda kalırsınız. Bir de tabi kullanılan plastik kalitesi nedeniyle pek şık durmuyor.
      Sevgiler

      • Muhammet diyor ki:

        Yorumlarınız için teşekkürler. Tavsiyelere uydum ve Electrolux EKF7800 aldım :) gayet güzel ve şık. Verdiğiniz bilgi ve emekler için ayrıca teşekkür ederim :)

    • Ayşenur diyor ki:

      Ömer bey ben buradaki yazıları okuyarak electrolux ekf7800 aldım ama bir sıkıntı var ben bu pure advantage su filtersinden anlamadım kahve yaparken su haznesinin içinde mi olması gerekiyor plastik bir madde sonuçta.Bir de bu 60 yapımdan sonra bu su filtresini yeniden mi almak gerekiyor?Cevaplarsanız sevinirim.

  3. ERDOĞAN KOPAN diyor ki:

    Ömer Bey merhaba.Sizin önerilerinizi dikkate alarak ec685 aldım.Yeni kullanmaya başladık.Kahve konusunda acemiyiz.Diğerlerini çözdük ama filtre kahveyi nasıl yapacağız bunda.Ek bir aparatmı almamız lzım.Şimdiden çok teşekkürler.

    • Omer Demir diyor ki:

      Erdoğan Bey Merhaba,
      Aldığınız bir espresso makinesi bu makine ile filtre kahve yapamazsınız :(((.
      Filtre kahve için bir filtre kahve makinesi almanız gerekir.

      Espresso makinesi ile ancak Filtre kahve içimine benzer Americano hazırlayabilirsiniz.
      Hazırladığınız double espresso’ya damak tadınıza uygun oranda sıcak su ekleyerek bu kıvamı belirleyebilirsiniz.
      Sevgiler

      • ERDOĞAN KOPAN diyor ki:

        Ömer Bey insan kahve cahili olunca böyle sorularla karşılaşıyorsunuz tabi.Siteniz ve yaklaşımlarınız gerçekten ço güzel,tatmin edici ve nitelkli.Teşekkürler.

  4. Murat güneş diyor ki:

    Üstadım merhaba nasılsınız.. Soğuk demlemeden başlasak mesela.. Amacım ölçü durumu.. 1/10 nedemek.. Yani kahve/su demişşiniz.. 1 gr kahve 10 gr su demekmi😬😬😊 matematik özürlüsüyüm kusra bakmayın.. 10 gr kahve 100 su 100 gr kahve 1000 gr su.. Mu? Diğer sorum makul nedir? Diğer sorun da kac gunde tüketmesi gerek.. Saygılar sevgiler

    • Omer Demir diyor ki:

      Murat Bey Selamlar,
      Evet aynen öyle, her bir gram kahve için kullanılması gereken su karşılığı. 100 gram kahve için 1000 ml su gibi düşünebilirsiniz. Makul değer bu aslında, demlemeler 1/8 ve 1/12 aralıklarında yapılıyor. Hem sıcak su gibi kahvedeki bir çok lezzeti çözmediği için hem de serviste genelde buz kullanıldığı için sıcak su ile demlemeye göre daha fazla kahve kullanmak gerekiyor. Soğuk demleme yaptığınızda (hiç sıcak su kullanmadan) dolapta saklarsanız 5-6 gün tadında kayıp olmadan tüketebilirsiniz.

  5. Ayşen Üçcan Keskinkılıç diyor ki:

    Yazılarınızı ve sizi daha önce takip etmemişim.
    Ellerinize sağlık. Nüktedan, okuması kolay, herkesin anlayabileceği dilde yazmışsınız.
    Ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir