Brikka İle Nasıl Kahve Yapılır?

Brikka için yeni neslin Bialetti ailesine bir katkısı diyebiliriz. Alfonso Bialetti Moka Potu dünyaya tanıttıktan sonra oğul Renato da ürün geliştirme işleri ile ilgilenmeye başlıyor. İkisinin ortak çalışması olarak icad olunan bu alet, kullanıcılarına Moka Pot‘ta olmayan şeyi vadediyor. Krema.

Brikka İle Kahve Yaparken Ne Kadar Su ve Kahve Kullanılır?

Videoda göreceğiniz üzer Bialetti Brikka 2 cup modeli yaklaşık 110 ml su va 16-18 gram arası kahve ile hazırlanıyor. Suyun bir kısmı alt haznede bir kısmı da kahve ile birlikte kaldığı için sonuçta yaklaşık 60ml double espresso elde ediliyor.

Kahve miktarını 18 gramın üstüne çıkardığınızda biraz sıkıştırma yapmanız gerekir bir iki gram idare etse de bunun üstünde yapacağınız sıkıştırma kahvenin su çıkışını tıkamasına ve alt haznede buhar sıkışmasına sebebiyet verebilir. Bu da tehlikeli bir durum yaratabilir, bu nedenle gereğinden fazla yüklenmemeye dikkat edin.

Kahve öğütme inceliğinin ise espresso’dan biraz daha kalın olmasında fayda var. Hem iyi bir süzme hemde aşırı sıkışmayı engellemek için bu oldukça önemli. Hep dediğim gibi kahvenizi evde kendiniz öğütün, böylece incelik ayarını istediğiniz gibi yapma şansına da sahip olursunuz.

Brikka çok yüksek maliyetlere girmeden evde ocak üstünde kremalı bir espresso yapmak için ideal bir alet. Elde ettiğiniz espresso’ya isteğinize göre sıcak su ekleyerek kahvenizi Americano haline getirebilir ve öyle de tüketebilirsiniz.

Bialetti Brikka
Bialetti Brikka

Brikka Nasıl Temizlenir?

Her Alüminyum ekipmanda olduğu gibi hiç bir suretle deterjan ile temas etmemesi gerekli. Deterjanla temas eden alüminyum oksitlenerek hem brikka‘nın görünümünü bozuyor hem de sağlık açısında sıkıntılara sebebiyet verebiliyor.

Temizliği hiç geciktirmeden sadece su ile yapmanızıtavsiye ediyorum. Zaman için içinde oluşacak lekeleri gidermek içinse sirekeli su veya sitrik asit (limon tuzu) eklenmiş su kullanabilirsiniz. Karışımı bir gece hazne içinde bekletmeniz ve ertesi sabah bol su ile durulamanız yeterli olacaktır.

Bu detay temizliği yapacağınız zaman videoda da gördüğünüz gibi üst bölümdeki ağırlığı ve üst blümün altındaki filtreyi de çıkarmanızı ve temizlemenizi tavsiye ederim. Brikka benim çok sevdiğim özellikle de şöyle bir keyif kahvesi içeyim dediğim zamanlarda kullandığım bir ekipman.

Günlük kullanımda kahve ihtiyacının bununla gideren de bir çok arkadaşım var ama benim için biraz daha keyif anlarının kahvesi diyebilirim.

Moka Pot Hakkında daha detaylı olan şu yazımı da okumanızı tavsiye ederim

https://mokapota.com/kahve/moka-pot-ile-nasil-kahve-yapilir/149

Brikka İle Nasıl Kahve Yapılır?” yazısında 10 düşünce

  1. İrem diyor ki:

    Merhaba Ömer bey,

    Yazının kapsamlılığı ayrı, yorumlara tek tek verdiğiniz cevaplar ayrı bir emek. Emeğinize sağlık ve teşekkürler. Neredeyse her yorumu okuduktan sonra size danışmak istediğim bir konu var.

    Yıllardır sadece moka pot ile yaptığım kahvelere biraz sıcak su biraz sıcak süt ekleyerek büyük keyifle içiyorum. Bunu biraz geliştirmiş olmam adına espresso makinelerine bak aya başladım ancak moka pottan sonra direkt üst segment bir ürüne bütçe ayırmama gerek olduğunu düşünmüyorum.

    Hatta aradığım tek özellik “süt köpürtücüsü olsun, keşke öğütücüsü de dahil olsaydı” şeklindeydi. :)

    Bu durumda bana önerebileceğiniz bu hikayeden sonra aklınıza gelen ürünler var mı?

    Amazon’dan gaggi’nin viva style ri9484, 8433/14 gibi modellerine baktım. Bunlar 1000-1600tl aralığında fiyatları olan ürünler. Özellikle 8433 bej rengiyle beni çeldi ancak bir ürün alıp 6-7 ay sonra yükseltmek niyetinde değilim. Yanına bir öğütücü ekleyip yıllarca kullanmak isterim.

    Önerilerini heyecanla bekliyorum.

    • Omer Demir diyor ki:

      İrem Hanım Merhaba,
      Son cümlenizden uzun süre sizi memnun edecek bir makine arayışında olduğunuz anlıyorum. Bir çok yorumu okuyup bazı ürünlerle geldiğiniz için de en azından temel araştırmayı tamamladığınızn da farkındayım. Biliyorsunuz doğrudan şu modeli alın vb bir tavsiye vermiyorum. Siz de bunun farkındasınızdır diye düşünüyorum.
      Size verebileceğim bir tavsiye uzun soluklu ve ilerleyen yıllarda iyi ki almışım demenizi sağlayacak bir makine arıyorsanız 58mm portafiltreye sahip ürünlere yönelmeniz doğrultusunda olur. Bunlar bütçe olarak size hitap etmez ise bu sefer en kötü 54mm altına inmeyin tavsiyesinde bulunabilirim.
      Yok o kadar da gitmeyeyim mevcut problemimi çözün derseniz de sütü frenchpress ile köpürtmeyi deneyebilirsiniz. Böylece asgari ihtiyacınızı karşılar ve minimum maliyetle hem köpürtme probleminizi çözer hem de bir de frenchpress’e sahip olursunuz.
      Sevgiler.

  2. Kemal diyor ki:

    Merhaba Ömer bey. Sizden edindiğim bilgiler doğrultusunda Tchibo kahve değirmeni, Brikka, Tchibo pilli süt köpürtücü ve 1 adet french press almaya karar verdim. Emekli bütçemin izin verdiği bu ekipmanlarla düzgün kahve içmeye başlayabilir miyim ? Teşekkürler.

    • Omer Demir diyor ki:

      Kemal Bey Merhaba,
      Minimum başlangıç setine sahipiniz. Tek eksiğiniz kalmış kahve. Marketlerde satılan çekirdekler yerine nitelikli kahve çekirdeklerini ve butik kavurmacıları tercih ederseniz sizin tabirinizle “düzgün kahve” içersiniz :)
      Sevgiler

  3. ozcan diyor ki:

    İyi Günler Ömer Bey,
    Video artık hükümsüz:) Gerçi ben Bialettinin er ya da geç ilk modele geri döneceğini düşünüyorum.
    Son modeli merak ediyorum ama artık Brikkanın yeni modellerine güvenim kalmadı. En son denediğim şapkalı “ara model” beni hayal kırıklığına uğrattı. Denemek için bir Brikka daha alamam. Şapkasız modelle video çekerseniz, kahve haznesinin yarım dolu haliyle sonuç ne oluyor onu da gösterebilirseniz sevinirim.

    • Omer Demir diyor ki:

      Ozcan Bey Merhaba,
      Evet maalesef bu modeli bialetti değiştirdi. Yeni model ile internette çekilmiş bir çok video var. Bialetti Türkiye bu konuda ürün temin ederse ben de seve seve bir video çekerim:)
      Kahve haznesinin yarım dolu halinden kastınızı anlamadım ama bu tür ekipmanlarda hacminden az su kahve koymamanız gerek. Aksi taktirde yeterli basınç oluşmaz ve sonuçta lezzet ciddi bozulur.
      Sevgiler

  4. ozcan diyor ki:

    Ömer Bey,

    İnternette gördüğüm videolar hep hazne tam doluyken çekilmiş. Fikir edinemiyorum.
    Böyle bir fırsat yakalarsanız bu ricamı unutmayın lütfen.

    Miktarla ilgili kendi deneyimlerimi anlatayım. Brikka dışında bir mokapot kullamadım. Evde ve işte moka kahvesi içiyorum. Şu an üçüncü 2-cup brikkamı kullanıyorum. Bir tane de 4 fincanlık eskittim. Gerçi 4 fincanlık olanı çok kullanamadım. “Bence” çok iyi iş görmüyor.

    Buradan sonrası brikka 2-cup ilk model.
    İlk birkaç denemeden sonra kahve haznesini hep yarım doldurdum. “Yıllardır” da aynı şekilde yapıyorum. Ölçeğim de tantum verde gargaranın içinden çıkan plastik ölçek.
    Bu ölçeği üstten 2mm boş kalacak şekilde çekilmiş kahve ile doldurunca bana yetiyor. Böyle en az 4000 fincan kahve yaptım. Basınç, tane kalınlığı ile ayarlanabiliyor. Biraz denemek yeterli. Sonuçta Brikka nın tek bir fışkırma modu var. O mod dışında kahve iyi olmuyor. Kahve haznesini ne kadar doldurusanız doldurun önce üst haznede kahve biraz birikecek sonra düzenli ve doğrusal (hiç teklemeden) bir şekilde fışkıracak, o anda ocaktan alıp fincana boşaltmaya başlayacaksınız. Bunu başarana kadar -inceden kalına doğru- kahvenin kalınlığı ile oynamak gerekiyor. Bu durumda hazneyi tam dolduralara göre kahveyi daha ince çektiğimi düşünüyorum. Yoksa süreç erken, düzensiz ve çok hızlı biter. Haznedeki kahve yüksekliği = h/2.

    Suyu da başlangıçta üstteki hazne içinde işaretli yere kadar koyuyordum. Sonra milim milim arttırdım. Şimdi H20 yazan basamağı (Bu basamak yeni modellerde olmayabilir) 8-9 mm kadar geçiyorum. Bu da yaklaşık 140ml su yapıyor. Yani önerilenden fazla su koyuyorum. Patlama filan olmuyor, kask da takmıyorum.

    Benim bir kerede 10-12gr kahve ile yaklaşık 100ml kahve yapmam lazım. 30 veya 60 ml moka kahvesi bana yetmiyor. Kahve miktarını da arttıramam, damak tadıma uymuyor..
    4 fincanlık olanı da denedikten sonra küçük Brikkayla böyle bir yöntem uydurdum. Lezzet de büyük ölçüde kahvenin kalitesine bağlı. Kahve kötüyse cezveye (ya da yönteme) takla da attırsanız sonuç değişmiyor. Kavurma derecesine birşey diyemem çünkü herkesin bir damak tadı var.

    Esenlikler,

    Ozcan

  5. k.oruc82 diyor ki:

    Omer bey merhabalar sizden bir ricam olacak kahve termoslari konusunda bir tavsiye yazisi olabilirmi acaba? Zira piyasada cok unlu markalari denememe ragmen 3-4 saatten fazla sicak tutan guzel bir termos ariyorum sizce nasil birsey olmali ne onerirsiniz?

    • Omer Demir diyor ki:

      Kenan Bey Selamlar,
      Çok doğru bir zamanda yazdınız ben de termoslar hakkında bir yazı planlıyorum kaç zamandır ama bir türlü vakit ayıramıyordum benim için de motivasyon oldu.
      termosların sıcak tutma sürelerinin ölçümü çok ama çok karıştırılan ve testi de doğru yapılmayan bir konu. Geçenlerde bir videoda gördüm çok bilinen bir markanın 12 saat sıcak tutup tutmadığını ölçüyor arkadaş ancak her saat başı kapağı açıp termometreyi daldırıp şu sıcaklığa indi filan diye ölçüyor. her kapak açıldığında zaten içeride basınçla azalan havanın yerine daha fazla miktarda yeni soğuk hava girdiği için tabi 12 saat sıcak tutmuyor bu diye de hayıflanıyor. Bu arada markalar da sıcak tanımını yapmıyorlar maalesef kaç derecenin altına indiğinde soğumuş saydıklarını da bilmiyoruz, her şey bir etiketten ibaret. Termosun hacmi ve inceliği de önmeli soğuk hava ile temas yüzeyi ne kadar az ise sıcak kalma süresi de bir o kadar uzuyor, içinde kullandıkları yalıtımı bilmiyoruz, kimisi sadece hava kullanıyor kimisi olabildiğince havayı alıp öyle bir mühürleme yapıyor, kimisi de izocam misali elyaf yalıtım malzemesi kullanıyor. Bunları da açıklayan marka sayısı yok denecek kadar az.
      neyse kalanı yazıda olsun, umarım bunlar biraz ışık tutmuştur size.
      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir