Bir Çırpıda EUROLEAGUE ve FINAL FOUR

Beşiktaş UEFA kupasında çeyrek finalde elenip, Fenerbahçe Basketbolda Euroleague Final Four (F4)’a kalınca gözler 19 Mayıs’ta başlayacak ve bu sene İstanbul’da düzenlenecek F4 organizasyonuna çevrildi. Biliyoruz ki basketbol severlerin gözü hep buradaydı, şimdi milli heyecanla da birleşince, hele bir de şampiyona İstanbulda yapılınca ağırlıklı futbol seyreden seyirciler de heyecana ortak oldu.

Fenerbahçe’nin Panathinaikos’u 3-0 süpürmesi sonrasında Yunan takımının ceza olarak basketbolcularına uçak yerine otobüsle dönüş yaptırması ve bunun takımda ciddi huzursuzluk yaratması da olayı hype eden (köpürten) bir diğer nokta. Tabi Fenerbahçe Basketbol takımının efsane koçu Željko Obradović’in uzun yıllar (1999-2012 arası) Panathinaikos koçluğu yapmış olması, 5’i Panathinaikos’ta olmak üzere 8 Euroleague şampiyonluğu kazanmış olması, son 3 yıldır Fenerbahçe ile Final Four’a kalması, Fenerbahçe ile henüz bir Euroleague şampiyonluğu tatmamış olması,  hala bir çok Fenerbahçelinin ve basketbol severin kabuslarına giren geçen seneki finalde, son saniyede alınamayan ribaund ve yenen sayı, hep ama hep tansiyonu yukarda tutan ve bu ligi müthiş iddalı hale getiren detaylar.

Bu yazıyı okurken yazarın sizin için hazırladığı çalma listesini de dinleyebilirsiniz…

Euroleague final four F4
Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı

Siz de basketbolu seven ama bu zamana kadar Euroleague mevzuları dışında kalan biri olarak bu olayları anlamaya çalışıyorsanız bu yazıda oldukça özet bir derleyip toparlama yapacağım size.

Euroleague formatı ve Katılım Koşulları

Euro League toplam 16 takımdan oluşan bir lig. 30 Hafta boyunca takımlar 15 içerde 15 dışarda olmak üzere yoğun bir tempoda maç yapıyorlar. Araya tatil dönemleri yerel şampiyonalar nedeniyle maç oynanmayan haftalar da girdiğinde  maç programı oldukça sıkışıyor. Euroleague’de bazen bir takımın haftada iki maçı olabiliyor, bu takımların yerel lig fikstürü de dahil edildiğinde zaman zaman 7 günde 4 maç gibi bir  yoğun tempo çıkıyor karşımıza. Bu durum elbette yüksek fiziki yeterlilik, kadro zenginliği ve çeşitliliği gerektirdiği için ciddi maaliyet getiren bir durum. Bundan daha yoğun bir lig var mı derseniz bu konuda NBA’in 30 takım ve 82 maçlık programının bir şahaser olduğunu söyleyebilirim. Zaten son dönemde iki ligi birbirine yaklaştırma yönünde çalışmalar yapılıyor, NBA’de alan savunması kuralının kalkması, Fiba’nın basket maçlarını 2×20 dakika yerine 4×10 dk oynatması (NBA 4x12dk) hücum süresinin 30sn den 24 saniyeye inmesi son 10-12 yıl içinde gördüğümüz radikal değişiklikler.

Euroleague ve Final Four
Boynuz ve Kulak  (!)

Euroleague de şampiyonluk mücadelesi verecek 16 takımı şu şekilde belirleniyor:
A Lisansına sahip olan 11 takım doğrudan yerel lig sonucuna bakılmaksızın Euroleague’e katılıyor,
B tipi lisansa sahip  olup yerel liglerinde şampiyon olan üçtakım ve önceki sezon Eurocup’ı kazanan takım da organizasyonda yer alıyor ve en son bu kriterlerin dışında kalmış ama lige heyecan getireceği düşünülen bir takıma da “Wild Card” verilerek Euroleague’e katılması sağlanıyor. Bu seneki Euroleague aşağıdaki takımlardan oluşturuldu.

A Lisansına Sahip Olan Takımlar

  • İspanya: Real Madrid
  • İspanya: FC Barcelona Lassa
  • İspanya: Baskonia Vitoria Gasteiz
  • Yunanistan: Olympiacos
  • Yunanistan: Panathinaikos
  • Türkiye: Fenerbahçe
  • Türkiye: Anadolu Efes
  • İsrail: Maccabi FOX
  • Rusya: CSKA Moskova
  • Litvanya: Žalgiris
  • İtalya: EA7 Milano

B tipi lisansı olup yerel ligde şampiyon olanlar

  • Sırbistan: Crvena Zvezda (Kızıl Yıldız)
  • Almanya: Brose Bamberg
  • Rusya: Unics Kazan

Euro Cup Şampiyonu

  • Türkiye: Galatasaray Odeabank

Wild Card

  • Türkiye: Darussafaka Dogus

Euroleague’de bu yoğun maç temposu sonrasında oluşan sıralamada ilk sekiz sırada yer alan takımlar (1-8) (2-7) (3-6) (4-5) olacak şekilde birbirleri ile eşleşip maksimum 5 maçtan 3 maçı kazananın final four’a kalacağı bir seriye giriyorlar. Bu seride saha avantajı da sıralamada ilk 4 sırada yer alan takımlarda oluyor. Bu seneki Playoff eşleşmeleri de şu şekilde gerçekleşti

(1-8) Real Madrid – Darussafaka Dogus
(2-7) CSKA Moskova – Baskonia Vitoria
(3-6) Olympiacos – Anadolu Efes
(4-5) Panathinaikos Superfoods – Fenerbahçe

Bugün itibariyle bu seriden Fenerbahçe ve CSKA Moskova rakiplerini süpürerek F4 biletini aldılar, peşi sıra Real Madrid ve Olympiacos da biletleri alınca eşleşmeler şöyle şekillendi.

Fenerbahçe – Real Madrid 
CSKA Moskova – Olympiacos

Gönül istiyor ki bu sene artık bir kupa görelim.

Peki ya biletler, var mı hala?

Bu sene İstanbul’da Sinan Erdem Spor Salonunda yapılacak Euroleague Final Four 2017 için biletler resmi satış kanalında tamamen tükendi ve şu an sadece ikinci el satış yapılan sitelerden biletlere ulaşılabiliyor.  Bu sitelerdeki fiyatlara baktığımda; şu an yarı final biletleri 853 TL,   final ve üçüncülük maçı biletleri 1250 TL ve 2 günlük kombine fiyatları ise 1400 TL’den başlıyor. Zaman ilerledikçe fiyatların daha da artabileceğini göz ardı etmemeli.

Euroleague Final Four’la ilgili hap niteliğindeki bilgiler
-etrafınızda konuşulanlara dahil olabilmek için mutlaka okuyun-

Euroleague ve Final Four
Jan Vesely (Fenerbahçe)

Real Madrid Geçen Sene play off serisinde 3-0’la Fenerbahçe tarafından süpürüldü ki kendileri bir önceki yılın şampiyonuydu. Daçka-Real serisinden yorularak da olsa galip çıkan Real Madrid oyuncuları ve koç Pablo Laso için Fenerbahçe eşleşmesi geçen seneki play off hezimetinin bir rövanşı gibi olacak.

Fenerbahçe geçen sene CSKA ile olan finalde muhteşem son çeyrekle 21 sayı geriden gelip öne geçmişti ve önde olduğu maçta CSKA’nın son hücumunda rebound’u alamayınca CSKA son saniye basketiyle maçı uzatmaya götürdü ve şampiyonluk CSKA’ya uzatmada geldi. Bu sene bir çok basketbol taraftarı için bu finalin yenilenmesi dört gözle bekleniyor.

CSKA Moskova’nın kocu Dimitrios Itoudis, Fenerbahçe Koçu Željko Obradović’in Panathinaikos yıllarındaki yardımcısı. Itoudis CSKA Moskova’nın başına geçmeden 2013-2014 sezonunda Banvit’in koçu olarak görev yaptı. Geçen seneki final bu nedenle boynuzun kulağı geçmesi olarak nitelendirildi ve bu hiç belli etmese de Željko Obradović’in beslendiği nokta.

CSKA – Olympiacos eşleşmesi iki büyük guardın da kapışmasına sahne olacak. Artık son demlerini yaşayan  Vassilis Spanoulis ve kariyerini gelecek sene muhtemelen NBA’de devam ettirecek olan Miloš Teodosić. İnsan üstü yeteneklere sahip bu iki guard avrupanın da en iyi iki guardı olarak gösteriliyor.

Fenerbahçeli Basketbolcu Jan Vesely muhteşem geçridiği sezon sonrası Final maçında su kaynattı ve ardı ardına kaçırdığı serbest atışlarla Finale damga vurdu. Moral olarak oyundan da düşen Vesely maçın ikinci yarısında çoğu zamanı yedek kulübesinde geçirdi. Eve dönüş sonrası Fenerbahçe seyircisinin bağrına basarak acısını hafitletmeye çalışmasına rağmen bu sezon toparlanması biraz zaman aldı ama şu an oldukça üst bir form seviyesinde. Kendisinin F4 performansı merakla bekleniyor.

Željko Obradović Euroleague tarihinin en iyi koçu, zira bu zamana kadar 10 Euroleague finali oynayıp bunun 8’inde Şampiyonluk ipini göğüsledi. Bu nedenle ki Fenerbahçe’nin maçlarından önce rakip takım oyuncuları Obradoviç önünde -tabir yerindeyse- bir resmi geçit düzenleyip saygılarını sunarlar.

Dacka Doğuş Koçu David Blatt, geçen sene, NBA şampiyonu olan Cleveland Cavaliers’in başındaydı. Sezon içinde özellikle LeBron James ile yaşadığı anlaşmazlıklar sezon ortasında ipinin çekilmesine sebep oldu. O gittikten sonra da Cleveland NBA Şampiyonu oldu. Ama şu yanlış anlaşılmasın, Blatt iyi bir koçtur, aynı zamanda 2014’te Maccabi Tel Aviv ile Euroleague Şampiyonu olup yılın koçu seçilmiştir.

Euroleague ve Final Four

“İyi bir hücum takımıysanız maçı kazanırsınız, iyi bir savunma takımıysanız Şampiyonluğu”

ŽELJKO OBRADOVİĆ

F4 öncesi Fenerbahçe TV’ye verdiği ropörtajda ise Obradoviç şöyle demiştir.

“Evsahipliği avantajı diye bir şey yok, hatta şöyle komik de bir durum var, Final Four’a giderken kıta değiştirecek tek takım biziz  onlar zaten Avrupa’dan geliyorlar “

ŽELJKO OBRADOVİĆ

Bir Çırpıda EUROLEAGUE ve FINAL FOUR” yazısında 2 düşünce

  1. Her Yol Roma diyor ki:

    Küçük bir ekleme/düzeltme yapayım. B tipi lisanslar Rusya ve Sırbistan’a değil VTB United League ve Adriatic League şampiyonlarına verilmiş durumda. VTB United League’de Belarus, Letonya, Kazakistan, Rusya ve Estonya temsilcileri; Adriatic League’de ise Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Slovenya yer almakta. Adriatic League’i Kızılyıldız değil Cedevita Zagreb kazansaydı Hırvat takımı olacaktı bu sene.

    Saygılar,

    Her Yol Roma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir