İçindekiler
‘Nosce Te Ipsum’ veya ‘Temet Nosce’ yani ‘Kendini Bil’ deyimi Antik Yunan aforizmasından doğup bugüne kadar gelmiştir. Demek ister ki kendini tanı; duygularını, alışkanlıklarını, önyargılarını, anılarını hepsini topla, yaşadıkların deneyimin olsun ve olaylar karşısında nasıl davranacağını bil, hayatın kendisi ol. Kahveyi de sadece anlık bir içim olarak görmemek lazım, tanımak lazım, kahveyi bilmek lazım, nasıl alacağını,nasıl koruyacağını ve en önemlisi kahve saklama kurallarını bilmek lazım.
Kahveyi en taze haliyle evimizde içmek istiyorsak ilk kural kahvenin marketten alınmamasıdır. Eğer ki sıcak suyla karıştırılıp içilen o hazır kahvelerden içiyorsanız bu cümle bittikten sonra sayfayı yüzüme kapatıp kendinize zarar vermeye devam edebilirsiniz.
Kahve Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kahve alınırken de çekirdekleriyle alınması gerekir. Hazır çekilmiş kahve alırsanız o zaten bütün aromasını yitirmiştir, kahve aldığınızda çektirirseniz size sadece o anda güzel bir aroma verir ama zaten birkaç saat içinde o da biter.

Evde kahvenizi yapacak aletleriniz varsa elbette öğütücü de olmalı. Piyasadaki onlarca öğütücüden birini alabilirsiniz, birçoğu zaten espresso için kahveyi iyi kötü hazırlar, cafeteire (French press) ve aeropress öğütmeleri için daha iyi öğütücüler gerekebilir biraz paraya kıyarak, Türk Kahvesi öğütmek için de kol kası yapan el öğütücüsü ev için en idealidir.
Makinemiz var, öğütücü de var, peki kahve çekirdeklerini nasıl seçelim ve saklayalım da en taze haliyle etrafımıza kokuyu salırken bize de en güzel tatları yaşatsın?
MOKAPOTA SHOP - DİKKAT ÇEKENLER
Kahveler
Kahveler
HESAPLI PAKETLER

Kahvenin Kavrulma Tarihi Neden Önemli?
Kahve çekirdeklerini alırken en önemli özellik kavrulma tarihidir. Herhangi bir yerden herhangi bir gıda maddesini alırken son kullanma tarihine bakarsınız ama kahve için son kullanma değil kavrulma tarihidir en önemli olan. Yani kavrulma makinesine yeşil çekirdek olarak girip içilecek kahve çekirdeği kıvamını aldığı tarihtir bizim kahve çekirdeklerini alırken dikkat etmemiz gereken.
Eğer evde kavurmaya başladıysanız kahve çekirdeğini o zaman yazının bundan sonraki kısımları size sıkıcı gelebilir, çünkü okuyacağınızı zaten biliyorsunuz demektir.
Marketlerde satılan kahve çekirdeklerinde son kullanma tarihi yazar, geçiniz efendim. Üzerinde yeşil beyaz denizkızı sembolü olan en bilinen kahve zincirinin kahve çekirdeklerini alırken de son kullanma tarihi yazar, bir sorun bakalım oradaki satıcıya “Ne zaman kavruldu, paketlendi, ne zamandır burada duruyor?” diye. Ya size boş boş bakar, ya son kullanma tarihini size söyler, ya da “Bunlar bize böyle geliyor” der ve geçer. Deneyin bakın, o yüzden o kahve zincirlerinde yer alan son kullanma tarihli kahve paketlerinden uzak duruyoruz.
Şimdi aklınızda oluşan soru, “İyi de nasıl alacağız kahveyi o zaman?”.
Kahve Alırken Dİkkat
Şehrinizde var olan kahve çekirdeği satıcısını bulun ve kendinize en taze kavrulmuş olanları temin edin. Şehrinizde yoksa bu türden bir satıcı şehri hemen terk ediniz, nasıl olur da dünyanın sudan sonra en çok içilen içeceği olan kahvenin çekirdeklerini en tazesinden satan bir yer olmaz orada?
Şehri elbette terk etmeyeceksiniz, o zaman ya başka bir şehirden gelen tanıdınığızdan isteyiniz ya da internet. İnternetten alırken de kahveniz geldiğinde üzerinde ilk bakacağınız SKT (son kullanma tarihi) değil kavrulma tarihi olmalı, güvenilir bir yer olduğuna inanmak için.
Şimdi neden mi bu kadar çok taktım kavrulma tarihine. Çünkü bir kahve çekirdeğinin en uygun, en lezzetli, en taze, en dolu dolu, en keyifli, en çok tat alıcı içimi kavrulduktan sonraki 5 ile 15 gün arası olanıdır. Kavrulan kahvenin önce en az 48 saat dinlendirilmesi gerekir (ki ideali 5+ gündür), bu süreçte karbondioksit gazı dışarıya atılır. Beşinci günden itibaren espresso için, onuncu günden itibaren de filtre ve cafeteire (French press) için içime hazır hale gelir. Kavrulma tarihinden itibaren en fazla bir ay içinde tüketilen kahveler en taze kahvelerdir, ardından aromasını yitirmeye yani yaşlanmaya başlar, faydalı özelliklerini yitirir yani hücreler artık kendini yenileyemez, 6 aylık bir süreçten sonra da artık kahve değildir yani ölür.
Kavrulduktan sonra en fazla ama en fazla 3-4 aylık süreçtir bir kahvenin içilmesi gereken zaman. Sonrasında içilen artık orjinal değildir. Sanki fabrika tatlandırıcısı ve boyasıyla satılan, doğal olmayan şekerler ve çikolatalar gibidir. Bir tat alırsınız ama sadece bir koku kalmıştır ve içtiğiniz aslında artık oldukça asitlidir, tehlikelidir de aynı zamanda. O yüzden kavrulma tarihine bakıp kendiniz belirleyiniz son kullanma tarihini.

Kahve Nasıl Saklanır?
Kahve saklama koşulları da kahvenin tazeliğini yitirmemisi için oldukça önemli. Kahveyi aldığınız paketlerin bir kısmının üzerinde bir delik görürsünüz, eğer varsa paketiyle beraber kahve çekirdeklerini muhafaza edebilirsiniz. Paket açıldıktan sonra bir hafta içerisinde tüketilmesi tavsiye olunur. Paket üzerindeki delik içeriye hava girmesini engellediği gibi içerideki gazı da dışarıya atıyor, özellikle de karbondioksit gazını.
Eğer aldığınız kahve üzerinde delik olmayan bir paketteyse paketi açtıktan sonra hemen hava geçirmeyen bir cam kaba alınız. Cam olsun lütfen efendim, plastik saklama kapları zamanla plastikteki zararlı maddeleri gıdalarınıza geçirir, üstelik plastikte saklanmış hiçbir gıda almayınız su dışında, onu da bulabilirsiniz cam seçiniz ama sakın ha kahve saklama amacıyla plastik kullanmayınız… konumuza dönelim. Hava geçirmeyen cam saklama kabında da en fazla bir hafta içerisinde tüketilmelidir kahve.
Delikli paketteki veya kahve saklama kabındaki kahve, ışık görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu yüzden mutfaklardaki dolaplar veya çekmeceler kahve saklama için en uygun yerlerdir ama hemen yanında da sarımsak veya soğan bulunmasın, biraz bağımsız bırakınız kahvenizi.
Şu demek oluyor ki paketinden açılan kahve o andaki en taze haliyle güneşsiz bir ortamda en fazla bir hafta içinde tüketilmelidir. Ayrıca bazen kahve paketlerinizi açtığınızda hafif yağlı hissedersiniz, bu güzeldir, bu sizi tedirgin etmesin, kahveniz tazedir, iyidir aslında bu şekilde olması.
Kahve Buzdolabında Saklanır mı?
Bazı yerlerde, hatta bazı kahve paketlerinin üzerinde “Buzdolabında saklayınız” gibi bir ifade var, sakın ha sakın. Buzdolabı nemli bir ortamdır ve kahve çekirdekleri nemi emer, kahve çekirdekleri içinde yoğunlaşan su kahvenizi öldürür, elveda.
Dondurucuda tutmak yine tavsiye edilen bir yöntem değildir ama tek bir şartla uygun olabilir. O da henüz açılmamış kahvenizi diyelim ki en fazla bir ay içinde açacaksınız derin dondurucuya koyabilirsiniz, koyarken de kesinlikle hava almayacak bir şekilde muhafaza ediniz ama bu saklama en ekstra şartlarda kullanılır, açılmış paketi sakın dondurucuya atmayınız.
Kahve saklama kurallarının temelinde havadan, nemden, sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutmak yatar. Bunu lütfen unutmayın.
Kahveyi mümkün olduğunca taze alıp en kısa sürede esansını, aromasını ve tadını yitirmeden tüketerek içmek vücudunuza tarif edilemez bir rahatlık katacağı gibi sizi daha da mutlu kılacaktır, gerçekten.

“Hayatımı kahve kaşıklarıyla hesaplıyorum”
T. S. ELIOT
Omer hocam , iyi güzel de bu meletlerin çekirdekli hali genelde 1 kg halinde satılıyo biliyosun :) nasıl biz bunu 2 3 haftada tüketelim 1 kg çekirdekli kahveden 140 küsür fincan çıkıyormuş, günde neredeyse 7 fincan eder yahu :)
Umut Bey Selamlar,
Piyasada ve bizde çekirdek halde 250 gramlık paketler var. Hatta deneme paketlerimiz 50 gramlık 5 paket halinde geliyor…
Sevgiler
Kavrulmuş çekirdeği de paket açıldıktan sonra en fazla 1 hafta mı saklayabiliyoruz yoksa bu yazdığınız öğütülmüş çekirdek için mi? Eğer öyleyse kavrulma tarihi de çok anlamlı olmuyor; 10 gün önce kavrulmuş çekirdeğin paketini açınca bir haftada tüketmek gerekiyor, değil mi?
Merhabalar,
Yanlış anlaşılmaları engellemek için şöyle bir özet geçeyim. Kahve çekirdeği kavrulduktan sonra idealde 5-7 gün dinlendirilir. Çekirdek halde kalması kaydıyla sonraki 3 hafta içinde tüketilmesi en iyisidir (ideali ilk hafta). 2 aya kadar da tatminkar bir saklama sağlanır. İçindeki havayı alsanız dahi (vakumlayarak almaktan bahsetmiyorum) paketi her açtığınızda en azında üstteki çekirdekler hava ile temasa geçeceği için paketi açma kapama sayısı arttıkça bu süre de azalır. Öğütülmüş çekirdek ise açıkta durduğu taktirde bir kaç saat içinde tüketilmelidir. Havası alınmış bir ambalajda (vakumdan bahsetmiyorum) hiç açılmamak kaydıyla 2 hatta 3 güne kadar tatminkar sonuçlar verir. Bu nedenle bir vakum makineniz varsa tatile kampa vs giderken tek demlemelik paketler halinde öğütülen kahveyi vakumlayıp paketlerseniz tatiliniz boyunca güzel kahve içebilirsiniz. Asıl konu oksijenle temas yüzeyini azaltmaktır. Çekirdek halde kaldığında oksijenle temas yüzeyi daha az olacağı için tazelik süresi daha uzun olur.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir,
Sevgiler
Detaylıca açıklamış oldunuz, çok teşekkür ederim
Ustadım merhaba. Kahvenin her türlüsünü seviyorum ama espresso benim için ayrı bir yerde.Bu yüzden eskiyen makinemin yerine bir espresso makinesi almak istiyorum.Ayrıca ülkedeki pandemi nedeniyle fazla para da harcamak istemiyorum. Sorum şu ki İlly x7.1 diye bir marka var fiyat olarak 1700 tl civarında bu fiyatı karşılayabilecek durumdayım.Diger bir ihtimalde delonghi dedica .Siz hangisini önerirsiniz yada başka marka tavsiyeniz var mı.Teşekkürler,İyi günler…
Merhaba
Bahsettiğiniz ürün portafiltreli manuel espresso makinesi gibi görünen ancak aslında illy kapsüllerle çalışan bir kapsül espresso makinesi.
Bu konuda şu yazıyı okuyabilirsiniz : https://mokapota.com/kahve/kapsul-kahve-makinesi-almamaniz-icin-10-neden/20866
Doğru dan şu ürünü alın diye bir öneride bulunmuyorum. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bu ihtiyacı karşılayacak ürünlere yönelmelisiniz
İhtiyaçlarınızı belirlerken nelere dikkat etmelisiniz konusunu şu yayında konuşmuştuk buradaki espresso bölümünü izlemenizi tavsiye ederim : https://mkpt.link/ccd2
Bunlar dışında manuel espresso makineleri inceleme yazıma da şu linkten erişebilirsiniz: https://mokapota.com/kahve/hangi-espresso-makinesi-yorum-oneriler/2487
Sevgiler
Merhaba Ömer Bey,
Buzdolabının içindeki nem seviyesi sanılan aksine dışarısından oldukça düşüktür. Kahve saklama konusunu bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.
Kerem Bey Merhaba,
Buzdolabının nem oranı düşüktür bu konuda haklısınız. Ama kapalı kapta koyduğunuz her ürün soğuduğunda bünyesindeki nem yoğuşur ve paket dışına çıkamadığı için de bu nem paket içinde sıvı oluşturur. Paket içinde koymadığınız ürünlerde ise bu nem buzdolabı tarafından yoğuşturulur ve genelde motor üstünden tekrar ısıtılarak havaya salınır.
Şu halde kahveyi buzdolabında saklamak istiyorsanız elbette karar sizin, ama ya ağzı açık koyup hava/oksijenle temasa göz yumacak ve kahvenizin buz dolabında nasıl hızlıca bayatladığına şahit olacaksınız ya da kapalı pakette koyup kahvenizin ıslanmasını kabulleneceksiniz ve her dolap dışına çıkartıp paketi açtığınızda içine dolacak olan havadaki nem dolaba koyduğunuzda tekrar yoğuşacak.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim ama benim kararımda bir değişiklik yok.
Sevgiler