Ülkelerin Kahve Kültürü – Dünya Kahveyi Nasıl İçiyor? 🎥

Kahvenin dünyaya yayılmasıyla birlikte ülkelerin kahve kültürü de oluştu. Ülkeler kahvelerini kendi tat alışkanlıklarına göre düzenledi. Kimisinde gerçekten çok içildi kimi ise sadece turistik kaldı. İşte ülkelere göre kahvenin değişimi. Hemen alttaki videoda #CoronaCafe 9. Bölüm Canlı Yayın Kaydını bulabilirsiniz. Bu yazıyı konuştuk.

Kaiser Melange – Avusturya

ülkelerin kahve kültürü

Kaisemelange, sert sade kahve, bir yumurta sarısı ve bir fincan baldan oluşur. Yumurta sarısı balla karıştırılır ve karıştırılırken kahve yavaşça eklenir. Üstüne krema ve süsleyiciler (kakao vs.) eklenir. Kaiser Melange aynı zamanda İskandinavya’da da popüler bir içecektir.

Kaffeost – Finlandiya

ülkelerin kahve kültürü

Kahve Finlandiya’daki insanlar için misafirperverliğin bir parçası olarak kabul edilir. Kaffeost Kuzey Finlandiya’da geleneksel bir kahvedir. Kaffeost, büyülü bir şey yaratmak için kahvenin altına yerleştirilmiş peynir parçaları olan sadece kahvedir. İlginç ama tadı Tiramisu’yu andırır.

Nous Nous – Fas

Nous nous yarı yarıya demektir. Yarım bardak ısıtılmış köpüklü süt güçlü bir double espresso ile hazırlanır.
Nous nous, daha tatlı bir tat için kesme/akide şeker ile küçük bardaklarda servis edilir.

Café de Olla – Meksika

ülkelerin kahve kültürü

Şeker ve baharatlar içeren bir kahvedir. Kahve, su, kahverengi şeker, tarçın ve koyu kavrulmuş öğütülmüş kahve ile paslanmaz çelik bir tencerede hazırlanır. Portakal kabuğu olan bir fincanda servis edilir.

Türk Kahvesi – Türkiye

ülkelerin kahve kültürü

Türk Kahvesi filtrelenmemiş kahve hazırlama yöntemidir. Pudra kıvamına öğütülmüş kahve şeker ve su ile bir cezve içinde pişirilir. Içtikten sonra post-modern telve desenleri size geleceği anlatır. Bu yönüyle tektir, geleceği anlatan tek kahvedir. Daha detay bir Türk kahvesi bilgisi için https://mokapota.com/kahve/turk-kahvesi-tarihi-hazirlanisi-sunumu-puf-noktalari/1274

Café Bombón – İspanya

ülkelerin kahve kültürü

Café Bombón’un kökeni Valencia’dır. Café Bombón ‘şekerli kahve’ anlamına gelir. Café Bombón şeffaf bir camdan bardakta servis edilir, böylece siyah ve beyazın katmanları rahatlıkla görülebilir. Şekerli yoğunlaştırılmış süt ve espresso ile yapılır.

Espresso Romano – Italya

Espresso Romano, bardağın kenarında taze bir limon kabuğu ile servis edilen tek bir espresso çeşididir.

Mazagran – Portekiz

Mazagran, espresso, limon suyu ve limon sodasının bir shakerda karıştırılmasıyla elde ediliyor. Potekize Fas’tan gelen bu içeceğin için aslında limon yok ama Portekiz’e geldiğinde limonla buluşuyor.

Frappé – Yunanistan

Frappé, pipetle uzun bir bardakta servis edilen “hazır” buzlu kahvedir. Şeker, kahve, süt ve su ile kolayca yapılabilir. Bu malzemelerin hepsi buz küpleriyle doldurulmuş bir blender’a eklenir ve blender çalıştırılır. İsteğe göre üstüne krema ve tatlı sos (çikolata, caramel vs.) eklenir. Hazırlanışında genelde instant kahve kullanılır.

Kan Kohi – Japonya

Tekrar tekrar söylerseniz, can coffee’ye dönüşür ve ne olduğunu anlarsınız. Çok ilginçtir ki japonların en popular içeceği teneke kutuda bir kahvedir. Bakkal market ve otomatlardan alınabilir. Yazın soğuk kışınsa sıcak içilebilir.

Flat White – Avustralya, Yeni Zelanda

Flat White, 80’lere kadar uzanan espresso bazlı bir kahve içeceğidir. Flat white Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar arasında popülerdir. Flat White, latte ile benzerdir, ancak hacim olarak daha küçüktür.
Süt köpürtüldükten sonra üstte kalan krema alınır ve pitcher’ın altında kalan daha ince köpüklerle hazırlanır. Daha yüksek oranda kahve içerir.

Pharisäer – Almanya

Pharisäer, bir kupa veya bardakta servis edilir. Sert kahve veya espresso, rom ve çırpılmış kremadan yapılan alkollü bir sıcak içecektir.

Café Sua Da – Vietnam

1857’de bir arabica ağacı ile gelen Fransız Katolik rahip tarafından tanıtılır. Cafe Sua Da, geleneksel bir Vietnam buzlu kahvesidir. Cafe Sua Da, kaba öğütülmüş koyu kavrulmuş Vietnam Robusta kahvesi çekirdekleri kullanılarak yapılır. Robusta’nın içimi kolay olmadığı için Café Sue Da adı altında yoğunlaştırılmış sütle itelenmektedir :)

Ca Phe Trung – Vietnam

ülkelerin kahve kültürü

Café Sua Da ya çok benzerdir ancak konsantre süt kahveye eklenmeden önce yumurta sarısı ile iyice çırpılır. Vietnam Egg Yolk Coffee diye de geçer. Yumurtalı Vietnam Kahvesidir. Sıcak ve soğuk içilebilir. Hazırlanışı ve Vietnam ve kahve hakkında daha fazla bilgi için https://mokapota.com/kahve/vietnam-ve-yumurtali-kahve-ca-phe-trung/2752

Café Cubano – Küba

ülkelerin kahve kültürü

Kahve Küba yaşam tarzının önemli bir parçası haline gelen kültürel bir ikon. Moka Pot’ta hazırlanmış kahve toz şekere damla damla yedirilerek çırpılır krema kıvamına geldikten sonra kalan kahve eklenir. Köpüklü bir kahve elde edilmiş olur.

Café Chorreado – Costa Rica

Hario V60‘ı bulmadan yüz yılalr önce Costa Rica‘da kullanılan bir kahve demleme yöntemi. V60 Dripper‘ların atasının çalışma mantığı da birebir aynı, fakat huni yok ve kağıt yerine kumaş bir filtre kullanılıyor.

Café Touba – Senegal

Cafe Touba, Arabica kahvesi ile hazırlanan bir Senegal kahvesidir. Kahve çekirdekleri karanfil ve bir çeşit Gine karabiberi ile çaydanlıkta demlenir. Senegal kültüründe Touba şifalı bir içecektir. Touba mide rahatlaması için mükemmeldir, doğal bir anti-depresan görevi görür ve astım ve solunum problemleriyle savaştığına inanılır.

Café con leche – Colombia

ülkelerin kahve kültürü

Cafe con leche; İtalyanca olan Café Latte’nin İspanyolcası. Sütlü kahve demek. Bir çok farklı hazırlama yöntemi var. Asıl amaç süt ile kahveyi biraz köpüklü bir şekilde bir araya getirmek. Bunun için şeker, çırpılmış kahve, konsantre süt vb şeyler kullanılabiliyor.

Ipoh White Coffee- Malaysia

ülkelerin kahve kültürü

Ipoh white coffee geleneksel bir Malezya kahvesidir. Çinli göçmenlerin kalay madenlerinde çalıştığı Ipoh Old Town adlı bir kasabadan gelir. Birçok kişi adın kahvenin renginden geldiğine inanır, ancak ad kavurma sürecini ifade eder. Kahve çekirdekleri margarin ile kavrulur ve şeker eklenmez.

Café Lagrima – Argentina

ülkelerin kahve kültürü

Lagrima İspnayolcada göz yaşı anlamına gelir. Café Lagrima, sert kahvenin hayranı olmayan, ancak arada bir, bir bardak içmekten hoşlanan, hatta sadece bardaktan hoşlanan herkes için mükemmel bir seçimdir. Bir espresso fincanına doldurulan süre sadece göz yaşı damlası kadar kahve eklenir

Irish Coffee – Ireland

ülkelerin kahve kültürü

Irish Coffee 1943’te tesadüfen ortaya çıktı ve daha sonra Noel içeceği oldu.Tüm yıl boyunca tüketilebilir. 
Sıcak kahveye, İrlanda viskisi Jameson eklenir ve krema ile süslenir. Kahve sert ve viski İrlandalı olmalıdır, değilse Irish Coffee değildir.

Kahwa/Qahwa – Saudi Arabia

ülkelerin kahve kültürü

Qahwa aslen Suudi Arabistanlı bir hoşgeldiniz içeceğidir. Suud’lar genellikle evlerine ilk defa gelen kişilere veya çok sevdiklerine ikram olarak hazırlarlar. %100 Arabica kahve çekirdeklerinden hazırlanır. 
İnce öğütülmüş kahve, öğütülmüş kakule, karanfil, safran ve gülsuyu ve su eklenerek ocakta kaynatılır. Kulpsuz fincanlarda servis edilir. Qahwa’nın inanılmaz sağlık yararları olduğuna inanılır. Özellikle anti-enflamatuardır ve toksin atıcı olarak değerlendirilir.

Bonus: Cascara – Latin Amerika

ülkelerin kahve kültürü

Cascara, İspanyolcada kabuk demek. Ama aslında kahve kirazının ta kendisi. Doğrudan sıcak su eklenerek hazırlanır. Kuşburnunu andıran bir tadı vardır. Soğutulup buz ve bir iki yaprak taze nane eklenerek tüketilebilir. Kahveye göre daha fazla kafein içerir. Kaldinin keçilerini zıplatan şeydir ;) Cascara ve Kisşr hakkında daha fazla bilgi için https://mokapota.com/kahve/cascara-ve-quishr-cayi/455

Bonus: Quishr /Kişr – Yemen

Yemen usulü Quishr yapmak isterseniz, Cascara, zencefil, muskat ve tarçını birlikte rondodan geçirin. Veya cascarayı espresso ölçüsünde küçük şekilde öğütün ve rendelenmiş zencefil, muskat ve tarçınla karıştırın.
Bulamaça benzer kıvamda karışım elde edeceksiniz. Türk Kahvesi veya menengiç kahvesi yapar gibi içine biraz da şeker karıştıyıp pişirebilirsiniz.

Gözlerinin kahvesinden koy ömrüme, kırk yılın hatırına Sen kalayım

Cemal Süreya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir