Russell Westbrook – Neden Olmasın

2003 yılında UCLA basketbol takımı çalıştırıcısı Ben Howland, üniversitenin gelecek yıllarda basketbol takımına katacağı oyuncular için liselerin 9. sınıf öğrencilerini takip etmeye başlamıştır. Telefonu eline aldığında ilk aradığı okul Russell Westbrook’un okuduğu Leuzinger Lisesi’dir. Ama, Ben Howland, Russell Westbrook’un ismini dahi duymamıştır ve onun hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Liseyi aramasının nedeni okulun basketbol takımının antrenörü ve arkadaşı Reggie Morris’ten Khelcey Barrs hakkında bilgi almak içindir.

Khelcey Barrs 16 yaşında ve 1.98 boyunda, maç başı 18 sayı, 11 ribaunt ve 3 blokla oynayan, üniversite takımlarının basketbol bursu vermek için yarıştığı genç ve geleceği parlak bir yıldız adayıdır. Aynı lisenin aynı takımında oynayan Russell Westbrook ise hiçbir üniversite takımının ilgisini çekmez. Aynı yaşlarda ve guard pozisyonunda olan ve daha sonra NBA’de oynayacak olan Derrick Rose, O.J. Mayo, Eric Gordon, D.J. Augustin ve Jared Bayless gibi oyuncular üniversitelerin iştahını kabartmaktadır.

Barrs ve Westbrook aynı sokakta yaşayan, evleri karşılıklı olan, okula beraber gidip gelen, her an beraber basketbol oynayan, beraber uyuyan, yani nerdeyse beraber yaşayan çok iyi arkadaştır. Her ikisi de aynı üniversiteye gidip beraber basketbol oynama hayalleri içerisindedir. Ancak Barrs’ın yüksek kalitesi ve Westbrook’un sıradanlığı bu durumu güçleştirmektedir. Barrs’ı artık Ben Howland direk aramaya başlamıştır ve UCLA, Barrs’ın hayallerini süsleyen tek üniversitedir ama aynı üniversitenin Westbrook’tan haberdar dahi olmaması iki arkadaşın hayallerindeki en büyük engeldir. Bunun bilincinde olan iki sıkı dost hedef olarak öncelikle liseyi bitirmeyi ve mezun olana kadar lisedeki basketbol kariyerlerinde en iyisini yapmayı belirlemişlerdir. Mezun olduktan sonra eğer her ikisine de aynı üniversiteden teklif olursa onu seçeceklerdir. Ancak hayalleri planladıkları gibi gerçekleşmez.

Russell Westbrook 02

“Neden Olmasın?”

2004 yılının 11 Mayıs Salı gününde Barrs ve Westbrook yıllardır beraber oynadıkları arkadaşlarıyla sıradan bir maç oynayacaklardır. Okul döneminin bitiyor ve yazın geliyor olması çocukluktan gençliğe geçen bedenlerde coşkuyu yüksek tutmaktadır. Her biri oldukça heyecanlıdır. Maç başlamadan önce Barrs, Westbrook’a dönüp “Bu maçı seninle kazanacağız, maçın en iyisi olacaksın, ne kadar iyi olduğunu göster” der ve Westbrook “Neden olmasın” cevabını verir. Bu, ikili arasındaki son konuşma olur. Maç esnasında Khelcey Barrs bir anda yere yığılır, acilen hastaneye yetiştirilse de yapılan tüm müdahelelere rağmen gencecik yaşta hayatını kaybeder. Barrs’ın kalbinde önceden belirlenememiş bir büyüme saptanır.

Russell Westbrook hayallerinin her bir anında yer alan dostunun hayatını kaybetmesinin ardından mezarı başında ona “Daha iyi bir basketbolcu ve daha iyi bir insan olacağına” dair söz verir. Her sabah okula giderken arkadaşının evinden büyükannesine ait çöpleri atar ve beraber yaptıkları gibi basketbol üzerine çalısma yapar. Tüm bu anlarda Barrs’ın bir parçasını yanında taşıyormuş gibi hisseder ve onun için de iki kişilik yapar çalışmalarını.

Russell Westbrook 03

“Neden Olmasın?” Neleri Getirdi

2006 yılında UCLA koçu Ben Howland elindeki telefon numarasını çevirir, karşıdan gelen “Alo” sesine cevap olarak “Merhaba Russell, ben Ben Howland, UCLA basketbol takımının koçuyum. UCLA olarak yazılı bir şekilde üniversitemizde okuyup basketbol oynaman için adresine burs teklifimizi mektup olarak yollayacağız. Ama öncesinde seninle bizzat kendim konuşarak bizi seçmen halinde büyük bir mutluluk duyacağımı belirtmek isterim” der. Bu telefon araması Khelcey Barrs’ın ölümünden tam iki yıl sonra yine bir Mayıs gününde gerçekleşir ve Russell Westbrook bu teklifi ilk olarak Barrs’ın büyükannesiyle paylaşır.

2006 yılında UCLA öğrencisi ve basketbolcusu olan Russell Westbrook ilk sezonunda oynadığı 36 maçtan sadece bir tanesinde ilk beş çıkar. Sadece 3.4 sayı ortalamasıyla oynar. Kendisine “Gelecek yıl ilk beş çıkabilecek misin?” diye takılanlara “Neden olmasın” cevabını veren Westbrook “Çift haneli ortalama yapabilir misin?” diye soranlara da yine “Neden olmasın” der.

Bu ilk sezonunda 1.91 uzunluğundaki boyuna rağmen smaç yapamayan Westbrook’a “Hiç smaç yapabilecek misin?” sorusunun cevap olarar “Neden olmasın” der Russell.

Bir sonraki sezon oynadığı 39 maçtan 34 tanesinde ilk beş çıkan Westbrook bu sezonda 12.7 sayı ortalamasıyla oynar. Aynı sezonun sonunda üniversitedeki son 2 yılını okumamaya karar veren ve NBA draftına katılmayı seçen Westbrook, herkesin kendisine sorduğu “Draft gecesi ilk 10 içinde olabilecek misin” sorusuna klasik olarak “Neden olmasın” der.

Şimdiki Oklahoma City Thunder, 2008 yılındaki adıyla Seattle Supersonics draft gecesi 4. sıradan seçim yapma hakkına sahiptir. Takım adına seçimi yapıcak olan Sam Pasti’nin üzerindeki baskılar uzun bir adam olan Brook Lopez veya daha komple guard olan Eric Gordon ya da D.J Augustin’i seçmesi üzerinedir. Ancak Sam Pasti draft gecesi verdiği kararla Russell Westbrook’u takımına kazandırır. 2015 yılı itibariyle 7 sezonluk NBA kariyerine 2015 yılında All-Star MVP seçildiği 4 All-Star maçı sığıdıran Westbrook’a draft edildikten sonra “Hiç All-Star olabilecek misin?” ve All-Star olduktan sonra da “Hiç All-Star MVP’si olabilecek misin?” diye sorulmuş ve bu sorulara Westbrook “Neden olmasın” cevabını vermiştir.

Sıradaki “Neden Olmasın?”

2015 normal sezonu sonrası 28.1 sayı ortalamasıyla ligin sayı kralı olan Westbrook, “Bir gün sayı kralı olabilir misin?” sorusuna verdiği “Neden olmasın” cevabını gerçeğe dönüştürmüştür. Westbrook’un “Neden olmasın” cevabını verdiği ama henüz gerçekliği oluşmamış iki soru var; “Hiç normal sezon MVP’si olabilecek misin?” (edit: Bkz. video) ve “Hiç NBA şampiyonu olabilecek misin?”

https://www.youtube.com/watch?v=vEg-jp8vkT4

Westbrook’un maça çıktığı anda sağ bileğindeki lastik bileklikte dostu Khelcey Barrs ve onun forma numarasına ithafen KB3 yazar. Sol bileğindeki lastik bileklikte ise “Neden Olmasın” yazısı yer alır.

Russell Westbrook 04

“Büyürken de olduğu gibi şimdi de kendimi hep ispatlamak zorundayım. İnsanlara benden ne isteniliyorsa yapabileceğimi göstermeliyim. Çok konuşmuyorum diye cevap veremediğimi sanıyorlar. Oysa ben her şeye “Neden olmasın” derim”.

Russell Westbrook

Russell Westbrook – Neden Olmasın” yazısında 2 düşünce

  1. Serdar DESTİCİOĞLU diyor ki:

    Gençliğimdeki kadar NBA takip edemiyorum ama star olarak adını bildiğim RW geçen hafta 20 üzeri triple double yapınca dikkatimi çekmişti. Caner Ceylan’ın bu yazısını okuyunca; bu adamlarda belli seviyede yetenek var kuşkusuz ama “çoook çalışarak üstüne nasıl konur”un yaşayan örneklerinden biriymiş diyebilirim.

    • Caner Ceylan diyor ki:

      Yetenegi sadece bir yerde birakmayip ustune calismayi da eklemek. Ustelik bu hale gelebilecegini tahmin edemeden. Katiliyorum, cok calismanin ustune koymak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir